EXCLUSIV. SRI nu neagă existența unui program de tip PRISM în România!

Serviciul Român de Informații nu neagă existența unui program de tip PRISM în România, dar precizează că interceptarea comunicațiilor se produce doar „în baza unor autorizații eliberate de magistrați, exclusiv pentru apărarea securității naționale, a ordinii publice ori realizarea instrucției penale”.

Am solicitat Serviciului să precizeze dacă există, și în România, un program de interceptare globală a comunicațiilor electronice (telefonie mobilă, internet etc.) de tip PRISM, care să intre în conflict cu legislația europeană. În răspuns, SRI subliniază că „dreptul la informație prevăzut în art. 31 din Constituția României, respectiv în Legea nr. 544/2001, privește numai informațiile de interes public. Acest drept nu implică accesul la informații cu caracter secret, informațiile privind securitatea națională neputând face obiectul exercitării dreptului la informații”.

Conform celor dezvăluite de informaticianul Edward Snowden, serviciile secrete americane desfășoară o activitate continuă de monitorizare și interceptare globală a comunicațiilor electronice (internet și telefonie mobilă), printr-un program secret denumit generic PRISM, beneficiind de colaborarea marilor trusturi din domeniu, precum Google, Facebook, Microsoft, Apple.

prism google fb

Interceptările au loc fără mandat și se pare că exced limitelor acordate de Curtea de Supraveghere a Informațiilor Externe (CSIE), limite care, oricum, sunt considerate neconstituționale de o bună parte a congresmanilor americani.

Săptămânalul german Der Spiegel a dezvăluit, în baza unor documente prezentate tot de Snowden, că serviciile secrete americane monitorizează inclusiv comunicațiile instituțiilor europene, în care au „plantat” dispozitive de interceptare.

Oficiali ai Uniunii Europene au luat atitudine, la cel mai înalt nivel (președinte de Parlament European și de Comisie Europeană), solicitând explicații Statelor Unite. Explicațiile întârzie să apară, deși UE a amenințat cu represalii mergând până la sistarea negocierilor bilaterale pentru liberalizarea schimburilor comerciale.

Alte media au dezvăluit că și serviciile secrete ale statelor europene desfășoară programe similare celui american.

În urma acestor dezvăluiri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care s-a instituit o comisie care va investiga toate programele de interceptare desfășurate de statele europene.

 

Iată, în continuare, solicitarea adresată SRI și răspunsul complet al instituției:

Solicitarea Select News:

„Conform unei rezolutii recente a Parlamentului European, Comisia pentru Libertati Civile va investiga programul PRISM de interceptare globala a comunicatiilor electronice, veridicitatea informatiilor din presa euopeana (Der Spiegel) referitoare la spionarea insitutiilor europene de catre Statele Unite, existenta unor programe nationale de interceptare globala a comunicatiilor, in alte state din Uniunea Europeana (Marea Britanie, Olanda, Germania, Suedia, Polonia etc) si compatibilitatea acestora cu legislatia europeana.

Vă rugăm să precizați dacă, în România, există un program de interceptare globală a comunicațiilor electronice (telefonie mobilă, internet etc) de tip PRISM, care să intre sub incidența rezoluției Parlamentului European”.

 

Răspunsul SRI:

„Ca urmare la cererea dumneavoastra adresata Serviciului Roman de Informatii si inregistrata cu nr. 1468755 din 17.07.2013, va aducem la cunostinta ca informatiile de interes public privind infiintarea, organizarea, functionarea si activitatea institutiei noastre sunt postate si pot fi accesate liber pe site-ul www.sri.ro.

Subliniem ca dreptul la informatie prevazut in art. 31 din Constitutia Romaniei, respectiv in Legea nr. 544/2001, priveste numai informatiile de interes public.

Acest drept nu implica accesul la informatii cu caracter secret, informatiile privind securitatea nationala neputand face obiectul exercitarii dreptului la informatii, limitele in acest sens fiind instituite prin art. 31, alin. (3) din Constitutie, art. 10 si art.12 din Legea nr. 51/1991, art. 17, lit. “f” si “g” din Legea nr. 182/2002, respectiv art. 12, alin. (1), lit. “a” din Legea nr. 544/2001.

Serviciului Roman de Informatii ii revine, potrivit art. 2 din Legea nr. 14/1992, rolul principal de a obtine si valorifica informatii, in conditiile art. 11 din Legea nr. 51/1991.

Potrivit cadrului normativ in vigoare, S.R.I. este autoritatea nationala in materia interceptarii comunicatiilor telefonice si al retelei cu operatorii de telecomunicatii. In acest sens, Serviciul Roman de Informatii administreaza platforma tehnica unica destinata punerii in aplicare a autorizatiilor de interceptare a comunicatiilor obtinute de toate structurile abilitate.

Pentru ca autoritatile publice sa isi poata indeplini misiunile chiar si in situatii exceptionale fara a renunta la protectia juridica a drepturilor si libertatilor, legea fundamentala prin art. 53 si celelalte legi date in aplicarea sa permit restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati, dar numai in mod individual (subiectiv),conditionat si cu titlu de execptie.

Activitatea de interceptare a comunicatiilor se desfasoara numai in conditiile si in temeiul legii, in baza unor autorizatii eliberate de magistrati, exclusiv pentru apararea securitatii nationale, a ordinii publice ori realizarea instructiei penale.

Activitatea mentionata este permanent audiata in baza unor proceduri interne foarte riguroase, ce exclud orice posibilitate de utilizare ilegala a sistemului, fiind supusa continuu controlului parlamentar prin comisia de specialitate.

Avand convingerea ca in acest fel beneficiati de o informare corecta, prompta si directa, va multumim pentru interesul manifestat si intelegerea conditiilor in care institutia noastra actioneaza pentru apararea securitatii nationale, asigurandu-va de grija deosebita ce o purtam pentru respectarea legalitatii actiunilor noastre”.

 

Citește și:

Cum a fost legalizat, în secret, programul PRISM în Statele Unite

Jimmy Carter și-a manifestat susținerea față de dezvăluirea programului PRISM de către Edward Snowden

EXCLUSIV. Edward Snowden: Am documente care atestă că Vaticanul încă este conexat cu familia Rothschild

Senatori și deputați americani: Colectând date ca și cum ar lua tot carul cu fân pentru a găsi acul, NSA merge prea departe

EXCLUSIV. NSA i-a hacker-it laptopul lui Edward Snowden, ștergându-i date personale!

Mesajul lui Edward Snowden către Republicani: „Dacă voi, NENOROCIȚILOR, mă omorîți, voi lua cu mine, în mormânt, sistemul, realitatea însăși. Într-un lift plin cu SÂNGE UMAN”

INTEGRAL. Interviul care ar putea schimba lumea. Edward Snowden, sursa PRISM: „Le-aș fi putut vinde rușilor lista cu toți agenții noștri secreți”

Parlamentarii europeni cer oprirea negocierilor cu SUA pentru liberalizarea schimburilor comerciale din cauza scandalului de spionaj

EXCLUSIV. Cum poate ajunge Edward Snowden în America Latină

Două state latinoamericane îi oferă azil politic lui Edward Snowden

Incident diplomatic internațional în urma unui ZVON referitor la fugarul Snowden. Președintele Boliviei, forțat să aterizeze în Austria

Loading

Comments

comments