Răul primordial

Gata, s-a descoperit sursa răului primordial din societatea românească. Acesta este Protocolul.

Cred că sunt șanse foarte mari (spre 99,99%) ca Protocolul de cooperare dintre Parchete și SRI să fie declarat neconstituțional. Nu pentru că este (neconstituțional), ci pentru că așa trebuie să se întâmple – iar componența actuală a CCR o permite. Aceasta a fost miza reală a alegerilor din 2016.

Declararea neconstituțională a Protocolului va fi urmată de un val de recursuri în anulare, ce vor fi garantat câștigate de solicitanți, astfel că foarte mulți corupți vor fi albiți de Justiție, cu acte în regulă.

Când primul atentat terorist se va comite pe teritoriul României, voi ști cui să-i mulțumesc: lui Liviu Dragnea și celor care îl susțin. Includ aici, fără a fi exhaustiv, conducerile PSD, ALDE și UDMR, magistrați înregimentați politic precum Dana Gârbovan, conducerile unor posturi de televiziune (TVR, Antena 3, România TV) și altor organe de presă (de exemplu, Mediafax, recte Adrian Sârbu, care, având probleme cu Justiția, a găsit momentul oportun să și le rezolve, depunând o plângere penală împotriva semnatarilor protocolului și cerând sesizarea CCR). Toți aceștia se bazează pe superficialitate. Majoritatea celor care își formează o opinie în orice privință, implicit a Protocolului, o fac ascultând ce zic unii și alții despre un subiect anume, fără a face efortul de a cerceta ei înșiși subiectul în cauză, chiar dacă de acesta depinde viitorul lor. Sunt convins că numărul celor care au citit sau vor citi atent Protocolul nu va trece de ordinul miilor, chiar dacă ce urmează în legătură cu acest document ne va afecta pe toți. Cei care o simpatizează pe Kovesi o vor crede că s-a prevăzut o cooperare inter-instituțională, nu o colaborare între procurori și ofițeri SRI în anchete penale. Iar cei care o detestă pe Kovesi vor conchide că are dreptate judecătoarea Gârbovan când afirmă că încălcările Constituției sunt „cutremurătoare” și că sunt ușor sesizabile aceste încălcări și de cei fără studii juridice…

Eu unul am făcut efortul de a lectura documentul și afirm că nu am găsit nimic „cutremurător”. Dar, nu exclud ca, la o analiză foarte atentă, de către juriști imparțial, să fie găsite iregularități. Tocmai de aceea, mi-aș fi dorit ca, acest protocol, gândit de procurori (după cum afirmă Kovesi – la vremea respectivă procuror general), să fi fost supervizat de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

De ce vorbesc de atentate teroriste, când ce se incriminează sunt „echipele mixte procurori & ofițeri SRI”, care ar dovedi faptul că SRI ar fi implicat în cercetarea penală?

Pentru că, după lecturarea atentă, am rămas cu impresia că Protocolul este realizat, în primul rând, pentru combaterea terorismului și a crimei organizate și, în subsidiar, a celorlalte infracțiuni grave, printre care cele de corupție. Întrucât este un document care privește relația SRI cu toate structurile de Parchet (implicit DIICOT și DNA), evident că s-au gândit proceduri unitare. Declarând neconstituționale procedurile în cazul DNA, automat vor fi declarate neconstituționale și cele din cazul DIICOT. Prin urmare, va fi necesar un nou Protocol, de data asta unul transparent. Spre știința tuturor celor interesați, inclusiv a celor cu intenții de a realiza atentate teroriste.

Foarte bine, vor spune unii, e un risc ce merită asumat, de dragul transparenței. Vorbim de structuri publice, plătite din banii noștri, trebuie să știm ce fac cu ei! Perfect, doar că miza nu este asta, ci, cum spuneam, spălarea marilor corupți, de dragul căreia ei ar face orice, inclusiv să calce peste cadavre.

Iar când dorința lor va deveni fapt, vor găsi o altă sursă a răului primordial, ca să ne deturneze atenția, să nu găsim nicicând răspunsurile corecte la întrebarea „De ce ne merge rău, de fapt?”.

Loading

Comments

comments