Parlamentarii europeni cer oprirea negocierilor cu SUA pentru liberalizarea schimburilor comerciale din cauza scandalului de spionaj

Majoritatea parlamentarilor care au luat azi cuvântul la Strasbourg au criticat dur activitățile de spionaj ale agențiilor secrete ale Statelor Unite, având ca țintă instituții europene și devoalate de fostul colaborator NSA (Agenția Națională de Securiate a Americii), Edward Snowden, prin intermediul săptămânalului german Der Spiegel.

În deschiderea sesiunii parlamentare, președintele PE, Martin Schulz a declarat că, în cazul în care informațiile se confirmă, relațiile cu SUA vor suveri „o lovitură teribilă”. Schulz a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, William Kennard, căruia i-a cerut explicații „în mod cât mai rapid și cât mai complet posibil”.

Europarlamentarul german Rebecca Harms (copreședinte al Alianței Verzilor cu grupul pentru Europa Liberă din PE) a cerut oprirea imediată a pregătirilor în vederea negocierilor cu SUA pentru liberalizarea schimburilor comerciale din cauza scandalului de spionaj, informează biroul de presă al Parlamentului European. „Discuțiile nu ar trebui deschise, până ce nu vom avea o imagine a magnitudinii acestei probleme”, a declarat Rebecca Harms.

Austriacul Hannes Swoboda, președintele grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, a susținut cererea colegei sale, sugerând ca ar trebui instalat un nou sistem de protecție a datelor, la nivelul Uniunii Europene, înainte de începerea negocierilor.

La rândul său, Guy Verhofstadt, președintele grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, a cerut înființarea unei comisii parlamentare care să investigheze alegațiile.

 

Citește și:

Ambasadorul SUA la UE – convocat pentru a da explicații în legătură cu acuzațiile de spionaj

Loading

Comments

comments