Senatori și deputați americani: Colectând date ca și cum ar lua tot carul cu fân pentru a găsi acul, NSA merge prea departe

Congresmeni americani au denunțat puternic, miercuri, programele de supraveghere create de Agenția de informații NSA, apreciind că acestea încalcă viața privată a americanilor și amenințând că nu le vor prelungi, scrie Mediafax.

Aleși din ambele tabere din cadrul Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanților i-au criticat foarte dur pe unii reprezentanți ai serviciilor de informații și Departamentului Justiției.

În opinia lor, colectarea de metadate (numere apelate, durata apelului) ale comunicațiilor efectuate de milioane de americani depășește ceea ce autorizează Constituția și ceea ce permite legea.

În opinia congresmenilor, legea adoptată în 1978 în urma scandalului Watergate era menită să autorizeze supravegherea comunicațiilor doar atunci când există o suspiciune ce vizează o persoană susceptibilă să se livreze unor activități teroriste.

Însă, colectând date ca și cum ar lua tot carul cu fân pentru a găsi acul, NSA merge prea departe, iar Curtea secretă însărcinată cu validarea cadrului programelor NSA nu poate exercita un control efectiv asupra activităților de supraveghere ale agenției.

În replică, numărul doi de la Departamentul Justiției, James Cole, susține că s-a păstrat „echilibrul bun între protecția securității naționale și cea a vieții private și libertăților publice”.

În opinia lui Cole „colectarea are valoare doar dacă datele sunt utilizate”. Cole a fost însă contrazis de congresmani, arătându-i-se că discuția se referă tocmai la abuzul colectării de date.

Loading

Comments

comments