Incident diplomatic internațional în urma unui ZVON referitor la fugarul Snowden. Președintele Boliviei, forțat să aterizeze în Austria

UPDATE 12.42

Președintele Boliviei, Evo Morales, a urcat la bordul aeronavei prezindențiale, iar aceasta a decolat, anunță The Guardian, citând jurnaliști austrieci care au anunțat acest fapt prin intermediul rețelei de socializare Twitter.

Interdicția de zbor pentru Morales a durat peste nouă ore.

 

UPDATE 12:40

Oficiali francezi și spanioli, citați de AP, au negat interdicția de tranzit, susținând că aeronava prezidențială boliviană este acum liberă să își urmeze cursul.

Cu puțin timp înainte, autoritățile Boliviene au reclamat că Spania, Franța, Italia și Portugalia refuză tranzitul aeronavei care îl transportă pe președintele Evo Morales.

 

Știrea inițială

Avionul prezidențial al Boliviei a fost forțat să aterizeze, de urgență, marți seara, în Austria, după ce autoritățile franceze i-au refuzat tranzitarea spațiului aerian, iar cele din Portugalia au refuzat aterizarea, în vederea alimentării, informează CNN.

Miercuri dimineața, portughezii și francezii și-ar fi retras interdicțiile, dar Spania a anunțat că nu va permite tranzitul aeronavei.

Președintele Evo Morales se întorcea de la Moscova, unde participase la o reuniune a producătorilor de gaze naturale.

Motivul acestui incident diplomatic este un zvon, conform căruia Edward Snowden, informaticianul ex-colaborator al NSA (National Security Agency – Agenția Națională de Securitate a SUA) și sursa documentelor care au certificat programul PRISM de interceptare globală a comunicațiilor electronice de către Statele Unite, s-ar fi aflat în avionul prezidențial. Bolivia este una dintre cele 21 de țări în care Snowden a cerut azil politic.

„Nu știm cine a inventat această minciună. Cineva care dorește să facă rău țării noastre” a declarat ministrul de Externe bolivian,  David Choquehuanca. Acesta a plusat, spunând că viața președintelui Boliviei a fost pusă în pericol. Ministrul de Externe al Venezuelei (principalul aliat al Boliviei), Eduard Jaua, a declarat, la rândul său, că s-a încercat un atentat la adresa președintelui bolivian Evo Morales. Și Ecuadorul și Cuba au criticat, aspru, incidentul.

Ruben Saavedra,  ministrul bolivian al Apărării a declarat că „guvernul Statelor Unite a generat acest zvon”. „Este scandalos, un imens abuz. Au fost încălcate toate convențiile internaționale în domeniul transportului aerian”, a adăugat oficialul bolivian. Saavedra a relatat că avionul a fost notificat, inițial, de autoritățile portugheze, că nu este posibilă aterizarea aeronavei, din pricina unor probleme tehnice. Piloții au schimbat cursul, către Insulele Canare, dar, chiar înainte de intrarea în spațiul aerian al Franței, autoritățile de la Paris au anunțat că nu permit tranzitul aeronavei, motivând tot cu „probleme tehnice”. A fost apoi sugestia piloților să întoarcă aeronava din drum și să aterizeze la Viena.

La televiziunea națională boliviană, vicepreședintele Alvaro Garcia a declarat că președintele Evo Morales este „ostaticul imperialismului”.

Garcia a adăugat că Bolivia nu va accepta cercetarea avionului, pentru a se permite continuarea zborului – condiție pusă de oficialii europeni.

Morales și-a petrecut noaptea la hotel, iar dimineața aeronava prezidențială ar fi trebuit să își reia zborul, cu acceptul autorităților franceze și portugheze, Bolivia anunțând că așteaptă scuze din partea Parisului și Lisabonei.

Dar Spania a anunțat că nu va permit tranzitul aeronavei. Conform unor surse, ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, ar fi confirmat că agenții austrieci au percheziționat aeronava , iar Snowden nu se află la bord, anunță The Guardian. Însă, zvonurile pe acest subiect se intensifică. Jurnaliști austrieci susțin, în continuare, că aeronava boliviană nu a fost, de fapt, inspectată. Mai mult, ar fi apărut o altă informație, conform căreia, aeronava chiar ar fi avut probleme tehnice care au impus aterizarea la Viena.

 

Știre în curs de actualizare

 

Citeșe și

Edward Snowden, autorul PRISMleaks, în situație imposibilă: nici Venezuela nu-i oferă azil

Loading

Comments

comments