Cum se produc vizierele 3D anti-COVID19

După o lună de eforturi continue, inimoșii membri ai Asociației Medicale Române de Biomodelare 3D (AMRB3D) au ajuns la o capacitate de producție zilnică de 1.000 de viziere medicale. Aceste viziere, realizate cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D, sunt destinate protejării medicilor care sunt în linia I a luptei cu pandemia SARS-COV-2 (COVID-19).

Mai e nevoie doar de puțin ajutor din partea noastră, pentru ca vizierele produse în următoarea lună să ajungă în toate spitalele din România. De notat că vizierele, care altminteri ar costa 20 de lei/bucata, sunt produse gratuit.

Iată comunicatul prin care AMRB3D își prezintă activitatea și ne solicită suportul:
30.000 de viziere ar putea fi livrate în mod gratuit, în următoarea lună, în spitalele din România, viziere făcute cu ajutorul imprimantelor 3D, la inițiativa medicilor din Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D (AMRB3D).
Tot ceea ce trebuie să facă medicii este să completeze un formular în care să spună de câte viziere au nevoie și pentru ce spital.

Proiectul se numește “Print to Prevent” a început inițial cu patru imprimante, in atelierul asociatiei AMRB3D sub coordonarea medicului ortoped Eduard Liciu, președintele Asociației Medicale Române de Biomodelare 3D.
Imprimantele erau folosite pentru dezvoltarea unui planning preoperator personalizat, dar o dată cu starea de urgență s-au dovedit utile și pentru altfel de proiecte.

“Partea cea mai frumoasă în această perioadă este că întreaga comunitate de printare 3D, din întreaga lume, s-a organizat astfel încât să creeze tot felul de dispozitive alternative prin această metodă, ca să ușureze munca medicilor. Partea și mai frumoasă este că ele sunt open source, astfel că modelul nostru este derivat dintr-un model disponibil open source.” – dr. Eduard Liciu, medic specialist ortoped pediatru, președintele Asociației Medicale Române de Biomodelare 3D

“În urmă cu o lună, când ne-am dat seama nu doar că nu avem echipemente în spitale, dar nici nu avem de unde să cumpărăm viziere astfel încât ele să ajungă în timp util, am luat decizia imediat că trebuie să ne implicăm. Primele noastre modele au fost făcute artizanal. Eram patru oameni, cu patru imprimante, cu un stoc foarte mic de materie primă, atât cât fusese cumpărat din banii asociației, și cu cereri care ne veneau de peste tot.” – Miruna Mihai, rezident anul 2, Ortopedie Pediatrică, Spital Grigore Alexandrescu

Cu cele patru imprimante reușea să producă într-o zi 50 de viziere, mult prea puțin față de nevoia din spitale, însă ideea lui a ajuns la urechile unor sponsori care au donat 10.000 de euro, bani din care a cumpărat 47 de imprimante 3D.
Pentru ca proiectul să poată cotinua era nevoie de mai mulți oameni, așa că Asociației Medicale Române de Biomodelare 3D li s-au alăturat studenți din SSMB, sub egida UMF “Carol Davila”, dar și voluntari de la Universitatea Politehnică. Ei au avut un rol decisiv în creșterea capacității de producție. La început, timpul de printare pentru o singură ramă era de 40-50 de minute, însă politehniștii l-au redus la 25 iar mai apoi la 17 minute după ce au ajustat partea de mecanică și pe cea de software.

Pe Romică Stoica Constantin, pandemia l-a prins în toiul muncii pentru examenul de licență și în mijlocul unui program al Agenției Spațiale Europene prin care va lansa în spațiu, cu o rachetă, la 80 de km de Pământ, o imprimantă 3D din aluminiu, făcută de la zero. A lăsat însă toate proiectele deoparte din dorința de a-i ajuta pe medici. “Am aflat de la un prieten că sunt niște medici care au nevoie de ajutor cu imprimantele 3D ca să facă niște viziere și am vrut să mă implic, mai ales că acasă am același model de imprimantă. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă dacă rămânem fără medici, mai ales că la nivel național nu avem suficiente cadre medicale. Am rescris codul pentru imprimante, am crescut vitezele de printare, ne ocupăm și de partea de soft, dar și de cea mecanică. Practic am făcut un G-code cât mai personalizat pentru această piesă. De asemenea, am făcut un design gândit pentru printare 3D pentru că dacă grosimea ramei nu este multiplu de diametrul duzei, pe unde iese plasticul cald, rămân găuri. Am schimbat și mărimea duzei – de la 0,4 la 0,8 mm – și așa am ajuns la 17 minute de printare pentru o ramă”, spune Romică, student anul 4, Inginerie Aerospațială, Universitatea Politehnică.

Până acum au fost confecționate peste 5000 viziere, majoritatea fiind deja livrate în mod gratuit in mai multe unități sanitare din întreaga țară.

Printre orașele în care au ajuns vizierele făcute de Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D (AMRB3D) se numără București, Bârlad, Constanta, Vaslui, Buzău, Piatra Neamț, Galați, Târgu-Jiu, Focșani, Târgu Mureș, Călărași (Valea Argovei).

Proiectul “Print to Prevent” continuă, iar cele 1000 de viziere care pot fi produse zilnic își așteaptă destinația. În acest sens, angajații unităților sanitare care au nevoie de astfel de produse pot completa următorul formular și vor contactați în cel mai scurt timp de membrii asociației:

https://forms.gle/THH7nA5PLozPYCbq8

“Livrăm în funcție de cererile pe care le primim. Cadrele medicale trebuie sa completeze mai întâi un formular, noi îl citim, după care îi sunăm pe fiecare în parte. Îi întrebăm ce secții doresc să acopere cu comanda pe care au făcut-o pentru că ne-am întâlnit cu situații în care ni se cereau 10 viziere dar în urma discuției am constatat că nevoia ar fi mai mare și am livrat mai multe bucăți, dar și cazuri în care o persoană voia să acopere o secție cu 500 de viziere și atunci noi am propus să le livrăm mai puține, 50 sau 100, întro primă fază și să refacem stocul atunci când au din nou nevoie.” – Andrei Constantinescu, student, anul 5, UMF Carol Davila

Membrii AMRB3D, prin proiectul “Print to Prevent”, vor să ajute și să ofere și altor persoane sau asociații care vor să demareze un proiect similar (de sprijin a cadrelor medicale prin donarea de astfel de produse) STL-urile, G-code-urile și experiența lor de până acum.

Pentru ca vizierele distribuite către spitale să rămână gratuite, proiectul mai are nevoie de donații. Dacă forța de muncă a medicilor și studenților implicați este voluntară, pentru materia primă folosită este nevoie de bani. Un kilogram de plastic costă între 80 și 115 lei, iar din el pot pot ieși între 50 și 65 de rame pentru viziere. Dacă la acest cost adăugăm și prețul foliilor transparente de PVC, rezultă un preț mediu de 4 lei pentru o vizieră, ceea ce înseamnă un cost de aproape 5 ori mai mic față de cele mai ieftine variante de viziere care ar putea fi cumpărate.

Detaliile contului în care se poate dona pentru această cauză sunt:
Asociatia Medicala Romana de Biomodelare 3D
C.I.F. 37593470
Cont IBAN: RO98BTRLRONCRT0389061401
Deschis la Banca Transilvania
Descriere tranzactie: Viziere 3D

Loading

Comments

comments