Hospice Casa Speranței a primit statutul de utilitate publică!

Vineri, 22 aprilie 2022, Hospice Casa Speranței împlinește 30 de ani de existență, perioadă în care a oferit serviciile sale medicale gratuite pentru 45.000 de pacienți, majoritatea adulți suferinzi de cancer și copii cu maladii incurabile.

Joi, 21 aprilie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă susținută chiar la Spitalul Hospice din București, adoptarea hotărârii de Guvern prin care fundația Hospice Casa Speranței primește statutul de utilitate publică.

Se repară, astfel, o mare nedreptate: Hospice, organizația care merită cel mai mult acest statut, face demersuri pentru a-l obține de 11 ani, răstimp în care la conducerea Sănătății s-au perindat 15 miniștri. Spre meritul său, Alexandru Rafila l-a pensionat pe Mihai Fărcaș, un consilier din Minister care bloca dosarele Hospice din motive neobiective. Ulterior, Ministerul Sănătății a aprobat dosarul Hospice, a înaintat propunerea către Guvern și aceasta a fost adoptată în ședința de Guvern de joi dimineață (conferința de la Hospice a început în jurul orei 12, când Rafila a ajuns după încheierea ședinței de la Palatul Victoria).

„HOSPICE este locul care înseamnă pentru România schimbarea de paradigmă. S-a demonstrat, prin eforturi colective, prin munca unei echipe multidisciplinare, prin profesionalism, că un diagnostic crunt, cum e cel de cancer, nu înseamnă automat și privarea de viață trăită cu demnitate. Și trebuie să mărturisesc, poate în premieră absolută, că locul acesta este cel care mă va face să militez oricând, orice poziție publică aș avea, pentru introducerea îngrijirii paliative ca drept fundamental al omului”, a declarat Rafila, citat într-un comunicat de presă Hospice.

La conferința de la Spitalul Hospice București a participat și Andrew Noble, Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România. Acesta deține și titlul de patron onorific HOSPICE Casa Speranței. „Sunt mândru să văd cum această fundație înființată de un cetățean britanic, urmând modelul de funcționare britanic, a ajuns un reper în sistemul medical românesc. La o analiză, nici măcar nu e necesară una detaliată, se observă că beneficiile sunt numeroase, cu impact pozitiv în viața celor direct afectați – pacienți, dar și cei dragi, cei apropiați lor. Însă și asupra sistemului de sănătate. În aceste momente, nu pot decât să dau asigurări că voi rămâne aproape și voi susține întotdeauna activitatea Fundației”, a afirmat Noble.

Britanicul Graham Perolls, fondatorul Hospice Casa Speranței, a transmis un mesaj video, în care a povestit prima sa vizită în România, în anul 1975, ca turist, apoi pe cea din 1990: „Îmi amintesc că, după Revoluție, am mers la Spitalul de Oncologie din Brașov și am văzut un tânăr cu dureri severe, care a și murit pe holurile spitalului, fără ca nimeni să îl ajute. Pentru mine, acela a fost momentul care a declanșat totul, am știut că nu am cum să accept așa ceva, am știut că mă așteaptă o călătorie lungă, poate și anevoioasă, dar era una foarte necesară pentru copiii și adulții din România pe care diagnostice grele îi chinuie. Mă bucur că această călătorie împlinește 30 de ani și sper să aibă viață cât mai lungă”.

În cei 30 de ani de activitate în România, Hospice a ajutat, pe lângă cei 45.000 de pacienți, peste 100.000 de aparținători care au beneficiat de îngrijire paliativă, acest lucru fiind posibil datorită tuturor celor care s-au implicat: sponsori, donatori, voluntari.

România este țara în care peste 172.000 de pacienți au nevoie anual de îngrijiri paliative, însă doar 2 din 10 pacienți au acces la ele. Lucrurile stăteau mult mai rău în urmă cu 10-20-30 de ani. S-au îmbunătățit, constant, datorită oamenilor inimoși de la Hospice.

Loading

Comments

comments