Testosteronul ne dă peste cap calculele

Testosteronul, hormonul bărbăției (stimulează caracteristicile sexului masculin) este cunoscut ca declanșator al impulsivității, agresivității și altor comportamente iraționale. Recent, doi cercetători americani au realizat un studiu publicat în Psychological Science și citat de The Economist, prin care au demonstrat că nivelul ridicat de testosteron îi face pe indivizii respectivi să greșească simple teste matematice.

Gideon Nave de la Universitatea din Pennsylvania și Amos Nadler de la Universitatea de Vest din Ontario, au lucrat cu 243 de studenți voluntari (bărbați). Aceștia au fost rugați să își aplice un gel pe piept și pe umeri. În 125 de cazuri, gelul conținea testosteron, iar în 118 cazuri era fără hormoni. Subiecții nu știau dacă gelul conține sau nu testosteron. După patru ore (timpul necesar pentru absorbția completă a testosteronului prin piele și atingerea concentrației maxime în sânge), studenții au fost rugați să răspundă la o serie de întrebări / teste.

Testele presupun simple operațiuni de calcul matematic, dar trei dintre exerciții conțin capcane care necesită atenție și puțină răbdare. De exemplu: o bâtă de baseball și o minge costă 1,1 dolari împreună. Bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea? Tentația este să spui „Păi e simplu, bâta e 1 dolar, iar mingea 0,1 dolari”. Rezultatul corect e însă altul (1,05 dolari bâta și 0,05 dolari mingea).

S-a dovedit că grupul studenților cărora li s-a dat gel cu testosteron au obținut un scor mediu de 1,7 răspunsuri corecte la cele trei întrebări-capcană, din cauza impulsivității, în timp ce colegii lor au obținut un scor sensibil mai ridicat – 2,1. La testele „normale”, ce presupuneau exerciții matematice directe, fără alte „jonglerii” logice, scorul a fost chiar puțin mai favorabil grupului „macho” – 10,9, față de 10,8.

Cei doi cercetători vor să extindă experimentele la grupuri mai mari, observând efectul nivelului de testosteron și asupra femeilor.

Loading

Comments

comments