Provident beneficiază de studii de piață realizate prin muncă la negru

Asigurator în Anglia, cămătar în România

Provident Financial Romania IFN SA este o companie românească cu capital străin, înființată în anul 2006 și înregistrată in Registrul General BNR sub numărul RG-PJR-41-010178, având ca acționar majoritar grupul internațional Personal Finance LTD, companie britanică listată la LSE, cu o valoare a acțiunii de 155.8 GBP, la închiderea bursei de vineri 21.06.2019.

În alte jurisdicții, mai puțin corupte și mai bine reglementate, brand-ul Provident există, doar că nu vinde bani. Vinde asigurări, vinde produse financiare legate de asigurări, dar nu bani și nu cămătărește.

În România, profitând la maximum de Legea 93/2009, compania Provident Financial Romania IFN SA vinde bani, credite, încasând dobânzi efective anuale de până la 130% .

Din actele de sesizare ale instanțelor penale cu privire la infracțiunile de cămătărie a grupurilor organizate (clanul Cămătarilor, clanul Caranilor etc), reiese că dobânzile pe care le practicau aceștia erau cam tot  în jurul acestor valori, de 130% pe an, în medie. Dar asta este o altă poveste…

Multinaționala face studii de piață cu o firmă de apartament

Afacerea International Personal Finance în România este foarte profitabilă, IFN-ul românesc cu capital străin declarând, la nivelul anului 2018, 170 milioane de euro cifră de afaceri. Cu toate acestea, Provident România alege să facă studii de piață ieftine, semnând și plătind facturi unei societăți obscure, înființate cu 2 ani în urmă.

Societatea se numește ISense Solutions SRL, cu cifră de afaceri declarată de aproximativ 400 mii euro, cu  sediul social într-un apartament din sectorul 2, cu profit mic, deci cheltuieli mari, și doi acționari: Andrei Canda și Traian Năstase, ambii doctori în sociologie. Concret, ISense Solutions SRL a fost selectată de către Provident, nu se știe pe ce considerente sau criterii profesionale sau economice, în vederea realizării unor studii de piață.

Anunțuri fictive de angajare

Sistemul prin care se face studiul de piață este pe cât de primitiv pe atât de discutabil.

În perioada februarie–martie 2019, pe platforma E Jobs, ISense căuta „persoane dinamice cu aspect plăcut pentru ocuparea unui loc de muncă ca operator cercetare piață.” Interviurile au fost susținute, pentru cei ce au aplicat, în strada Occidentului nr. 3, sediu secundar al ISense Solutions, de către numita Simona, angajată a ISense Solutions. În final nimeni nu a fost  angajat.

În schimb, la foarte scurt timp, oamenii care au participat la interviu au fost contactați de aceeași angajată a ISense și invitați la o a doua discuție-întâlnire, în cadrul căreia li s-a propus să lucreze ca  operatori ocazionali de piață, fără nicio formă legală de angajare.

Provident, clientul societății ISense, dorea să afle dacă clienții săi, persoane fizice care au contractat credite cu dobânzi de până la 130%, erau multumiți de serviciile prestate de IFN.

Avertisment! Urmează informații șocante pentru fanii GDPR

În acest sens,  fără nicio formă legală, fără nicio bază contractuală sau vreun oarecare fel de angajament, aplicanții la un job ISense, cei ce participaseră și la cea de-a doua întâlnire, au primit, pe adresele de e-mail personale, baze întregi de date ce conțineau mii de numere de telefon, coduri client alocate de Provident, date și sume angajate. La numerele de contact urmau să sune, spunând ca sunt de la Provident, folosindu-și propriile telefoane mobile, din propriile locuințe, din propriile birouri, grupuri sanitare sau parcuri, colaboratori informali ai ISense.

ISense Solutions SRL a distribuit date cu caracter confidențial ale unor năpăstuiti de soartă, dar și contractele de creditare cu Provident.

Dar nu aici se oprește enormitatea acestui aspect. La cererea celor de la ISense, acești operatori veleitari, practic clandestini, au putut introduce în acest sistem de lucru pe oricine doreau, fără ca obligația de diligență minimală să fie măcar luată în considerare, darămite executată. Persoane complet necunoscute celor de la firma de studii de piață au primit mii de numere de telefon ale clienților Provident, numere pe care aceste persoane le-au apelat și, spunându-le interlocutorilor că sună de la Provident, Dumnezeu știe ce alte informații au mai putut obține și în ce scop…

Orice „operator”, cooptat în această măreață întreprindere printr-un angajament verbal, a fost încurajat să implice în cauză amici, cunoscuți, vecini, rubedenii, oameni cărora nimeni nu le-a verificat cazierul judiciar sau evaluat starea de sănătate mintală.

La finalul acestui exemplar studiu de piață, toti operatorii ilegali au fost plătiți. Tot ilegal. Adică direct, lichid, fără acte. Cu 8 lei per formularul completat, adică pe numarul apelat, plus 50 de lei, per total, pentru utilizarea telefonului propriu.

Banii au fost transferați de aceeași Simona, probabil unica angajată ISense, din contul ei personal, în conturile persoanelor numite generic „operatori”. La motivul plății a fost trecut „salariu”.

8 lei costă datele confidențiale ale unui om ce plătește o dobândă de până la 130%, pentru că a avut o dată nevoie stringentă de 1000 de lei.

Câteva întrebări retorice

Cum este posibil ca  Provident, companie reglementată și supravegheată de Banca Națională a României, deținută de IFP, companie publică și listată la London Stock Exchange, care este sub incidenta supraveghere a FCA și PRA (Financial Conduct Authority și Prudential Regulation Authority) să poată  gestiona astfel, prin intermediul unor asemenea parteneri, date cu caracter confidențial, descrise ca atare de lege?

Nu sunt importante datele cu caracter personal? Îi pasă cuiva de aceste date?

Pentru Provident contează dobânda de 130% pe an, randamanetul uriaș al investiției.

Pentru debitori, grija privind restituirea împrumutului și plata dobânzii de 130% nu mai lasă loc altor griji.

Pentru ISense contează cei 15-20 de euro per formular completat primiți de la Provident.

Pentru amărâții de prestatori la negru ai ISense contează cei 8 lei primiți pe cap de datornic interogat.

Pentru Statul Român contează că la noi dau buzna investitori importanți din Marea Britanie, contează că merge, cică, creditarea și că se mai duc ceva bănuți în consum.

Provident răspunde folosind… Google Translate

În ziua de 13 iunie 2019, am cerut un punct de vedere din partea societățiiii ISense Solutions SRL. Am fost ignorați plenar.

În 17 am scris Provident pe o adresă publică de contact.

La data de 18 iunie am informat în scris IPF UK.

La data de 19.06.2019, a apărut o primă reacție din partea Provident, semnată de persoana responsabilă de relația cu mass-media. E vorba de Elena Ungureanu, aceeași persoană care, în convorbiri telefonice, ne-a afirmat faptul că nu are cunoștință de cele susținute și probate de noi, astfel că ne-a solicitat ca termen pentru exprimarea punctului de vedere data de 01.07.2019. Doar că, între timp, am primit din partea Provident, un punct de vedere pe care îl puteți găsi atașat mai jos. Punctul de vedere este o traducere grotescă, cu ajutorul Google Translate, a unui text lemnos de câteva rânduri, din limba engleză corporatist-colonialistă, în limba română birocrat-nepăsătoare.

Pe undeva, e explicabilă imaginea cu care deschidem acest articol, culeasă de pe pagina de Facebook a Provident. E o imagine ce vorbește singură despre însemnătatea unei zile de muncă în această instituție.

Loading

Comments

comments