Hoiturile din beciul SIF Muntenia

Între 13 august 2017 și 16 iulie 2018, în mai puțin de un an, trei paznici ai întreprinderii Firos SA din București, Bulevardul Timișoara nr. 100, au fost asasinați în condiții misterioase. Poliția a reținut doi suspecți, și ei angajați ai societății în chestiune, dar judecătorii i-au pus în libertate. Nimeni nu a încercat să stabilească o legătură între crime și activitatea firmei. După aproape încă un an, nimeni nu pare a se mai sinchisi de faptul că trei oameni au fost omorâți cu sânge rece.

Firos SA aparține SIF 4 Muntenia. Directorul general, un apropiat al actualei conduceri a SIF și al fostului ministru Bogdan Drăgoi, este un controversat afacerist. SIF-urile, constituite din “averea întregului popor” sunt la discreția unor grupuri de interese care duc războaie, plătesc sinecuri, răsplătesc servicii în beneficiu propriu din banii milioanelor de români, acționari reziduali care nu au primit niciodată un leu.

SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana, controlate de același grup, au generat multiple scandaluri în ultimii ani, de la arestarea și condamnarea pentru multiple infracțiuni economice a lui Dragoș Bîlteanu și Najib Lakis, până la posibila implicare în finanțarea unor organizații teroriste.

Citiți mai jos povestea misterioaselor omucideri și aflați lucruri interesante despre figuri discrete, dar semnificative ale marilor jocuri din economia României.

Cine e Daniel Pop, omul lui Filimon, aducătorul lui Bîlteanu, director general prin firmele SIF Muntenia

Daniel Pop e un cetățean născut la 25 august 1973 pe frumoasele plaiuri ale Moldovei românești, la Bârlad.

Economist de formație dar și caracter sportiv, domnul Pop s-a învârtit puțin prin Ardeal, puțin mai mult prin Europa, cu precădere prin Italia, pentru a se stabiliza în partea răsăriteană a patriei, pe axa Dorohoi-Vaslui-Focșani-Galați-București.

Întreprinzător, Daniel Pop a lucrat cu mai multe societăți comerciale private. Cea mai notorie pare a fi SC Mirco Italia SRL, prima firmă care i-a adus numele în atenția presei.

Despre Daniel Pop, spicuim din media bihoreană:

“Țeparul Daniel Pop de la Mirco Italia Vaslui – demascat!” și “În lupta cu filele cec și insolvența”…

Din presa din Crișana mai aflăm că “din banii sifonați de la Mirco Italia, Daniel Pop a cumpărat un pachet de acțiuni la Mindo SA”.

Nu credem că Daniel Pop e țepar. N-avem nicio dovadă și nu-l putem califica astfel doar pentru că niște ziare din Oradea au făcut astfel de afirmații.

Putem spune cu certitudine însă că a fost bănuit, suspectat, cercetat pentru fapte descrise și pedepsite de Codul Penal.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a deschis acum șapte ani dosarul nr. 3512/P/2012 în care Chariton Hriscu Marius și Pop Daniel au fost cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune, fals în declarații, gestiune frauduloasă și delapidare (art. 290, 291, 215, 292, 214 CP).

Înțelegem că același Parchet a mai avut în lucru și dosarul nr. 664/P/2011, deschis în circumstanțe referitoare la aceeași cauză.

Soluția prezentată de rezoluția Procurorului a fost de neîncepere a urmăririi penale,

Soluția a fost atacată de Florescu Marcel, parte vătămată.

Plângerea acestuia acuză faptul că un număr de acțiuni ale unei societăți a fost folosit pentru a gaja, cu rea credință, un împrumut, de către Chariton Hriscu Marius, deși acesta nu era proprietar de drept al pachetului de acțiuni, cesiunea prin care l-a dobândit fiind anulată de o instanță civilă printr-o hotărâre definitivă.

Chariton Hriscu Marius a vândut apoi cele 4527 de acțiuni lui Pop Daniel, în fapt firmei acestuia, Mirco Italia, acesta cunoscând situația. Mirco a folosit acțiunile ca gaj pentru a contracta un credit la BRD- Société Générale, în sumă de 7.939.167,70 lei.

Mirco Italia a intrat în insolvență în anul 2009.

Tribunalul Vrancea a dispus închiderea procedurii falimentului și radierea Mirco Italia la 11.01.2018, în dosarul 2499/91/2009.

E de notat numărul foarte mare de creditori. Mirco datora o grămadă de bani unui masiv grup de persoane juridice, fizice, furnizori, bănci, IFN-uri, Stat, buget local ș.a.m.d. Toată masa credală a rămas cu buza umflată. Pop Al. Daniel, pârât și el în dosar, a rămas cu pâra, n-a dat, nici el, nimic, nimănui.

În 28.06.2016, BEJ Mircea Bogdan, în numele ERB Leasing IFN, a reușit să obțină încuviințarea silită (Dosar 8224/231/2016, la Judecătoria Focșani) dar Mirco nu mai avea de mult ce să piardă, nici BEJ-ul ce să-i ia.

Mirco a fost, în fapt, un grup de societăți, acum toate radiate. “Țeparul” n-a fost singur, a avut niște asociați.

Grupul a fost alcătuit din:

SC Mirco SRL din Vaslui, SC Mirco Italia SRL din Focșani (strada Brăilei, J39/340/2001, CUI 14206311, asociați: Pop N. Rodica, Pop Al. Daniel și Pop Flaviu Manuel, din Oradea, probabil coincidență de nume…), Mirco Italia Distribution SRL din Focșani (asociați: Mirco Italia și Vulpoiu Iulian), Mirco Italia Distribution din Iași (asociați: Mirco Italia și Prusac Bogdan), Mirco Italia Distribution SRL din satul Dumbrava Roșie, județul Neamț (asociați: Pop Daniel și Tătaru Cosmin Cătălin din Vaslui) și Mirco Italia Distribution SRL din Galați (Strada Constructorilor, J17/1365/2005, CUI 17775362, asociați: Mirco Italia și Popa Oana Raluca, care a fost și administrator).

Bun, până aici, putem lua de bun cam tot ce afirmă presa bihoreană, în principiu, chiar dacă nu suntem de acord să-l gratificăm pe Daniel Pop cu epitete precum “escroc” și “țepar”…

E adevărat și că Daniel Pop a cumpărat acțiuni la Mindo SA, Minele Dorohoi.

Pop a fost director general al SC Mindo SA până la 15.05.2013.

Mindo SA e controlată de SIF 4 Muntenia.

Daniel Pop a lăsat conducerea societății pe mâna colaboratorului său Șerban Dragoș Căzânișteanu și a venit director în București, la Firos SA, o întreprindere de profil apropiat cu Mindo.

Firos SA e controlată de SIF 4 Muntenia.

Rolul lui Pop și Popa în aplanarea conflictului de la SIF 4, în aducerea lui Bîlteanu și în alte povești

În 2012, Daniel Pop conducea cu spor SC Mindo SA din Dorohoi. Dar venea des prin Capitală și frecventa și Sudul Moldovei.

Între Daniel Pop, fost însurat, cu copii, și Oana Popa, fostă măritată, cu copii, s-a înfiripat, mai de mult, o foarte frumoasă relație.

Oana Popa lucra pentru SIF 4 Muntenia, făcea PR pentru Filimon și Hoinaru.

În afară de Mirco, doamna Popa era legată și de alte societăți, cum ar fi A.D. Lexiplast SRL din Galați, Fermele Andreev SRL din județul Brăila etc.

Fieful și domiciliul doamnei Popa se aflau la Galați.

Daniel Pop a speculat situația materială a Oanei Popa. A cumpărat mașini în leasing și a contractat credite folosindu-se de activele controlate de ea.

Nu că el ar fi stat financiar prost.

Mindo SA e o companie prosperă, înființată de Ceaușescu în 1967, “un punct de reper în industria extractivă românească”.

Mindo excavează nisip cuarțos și bile de silex, exploatând zăcămintele de la Miorcani și Hudești, județul Botoșani, prepară materii prime pentru industria sticlăriei și ceramicii dar face și mortare uscate, adezivi și alte materiale de construcții. Din 2012 Mindo produce polistiren expandat destinat reabilitării termice a clădirilor.

Conflictul, celebru, din 2012, de la SIF Muntenia i-a dat însemnătate strategică lui Daniel Pop. Mindo SA a cotizat la cauza grupului Gabriel Filimon – Marian Hoinaru – Cătălin Chelu cu importante sume lichide  necesare unor aranjamente cu diverși oameni de bine. Încleștarea cu Gheorghe Iaciu, Swiss Capital și mulțimea de mici aliați a necesitat și crearea unui centru de comandă care să administreze relațiile cu autoritățile, cu presa, cu avocații.

Daniel Pop a reprezentat interfața lui Filimon în lucrul cu aliații și principalul agent de împrietenire cu lumea.

Daniel Pop este cel care a lucrat direct cu avocații Cătălin Dancu, Dumitru Bădrăgan, Valentin Constantinof, Daniel Silviu Stoicescu.

Pop a colaborat cu platforma Wall Street, cu multe și mărunte publicații, a fost cel care s-a văzut cu generalul (r) Dragoș Diaconescu sau cu celălalt Diaconescu important, Dan, mogulul OTV-ului.

E de consemnat atragerea în combinație a lui Dan Stoicescu, fost director al Direcției Monitorizare Investigare al CNVM, fost specialist în cadrul DIICOT, proaspăt intrat în avocatură, în 2012. Neavând vechime în barou și fără a avea calitatea de a reprezenta sau asista în instanțe superioare, Stoicescu a lucrat o vreme cu societatea de avocatură Constantinof, iar mai apoi cu biroul avocatei Angela Ciurea, fost procuror DIICOT, o mai veche prietenă.

Prima soție a lui Daniel Silviu Stoicescu este judecător.

Daniel Pop este cel care i-a adus pe Dragoș Bîlteanu și Najib El Lakis la Muntenia, în momentul în care a fost clar că grupul Filimon-Hoinaru nu mai avea cum rezista adversarului de gabarit superior.

Daniel Pop este cel care i-a dus lui Bîlteanu, în iarna 2014-2015, când acesta se afla în arest preventiv, pe avocații Angela Ciurea și Daniel Stoicescu.

Daniel Stoicescu s-a apropiat de Dragoș Bîlteanu și a lucrat pentru acesta până de curând. S-a ocupat de diverse spețe legale, a făcut parte din consilii de administrație, a redactat acte, a perfectat tranzacții și a călătorit mult prin țară.

Bîlteanu l-a îndepărtat, la un moment dat, din pricini numai de ei doi știute. Stoicescu și-a modificat profilul pe platformele profesionale din “membru în CA” în “avocat la cabinet Daniel Stoicescu”.

Situația lui materială s-a îmbunătățit spectaculos în perioada colaborării cu Bîlteanu.

Stoicescu a rămas foarte apropiat de Daniel Pop. Acesta i-a prezentat-o pe fosta soție a lui Cătălin Chelu, controversatul om de afaceri mort la Amman, în 8 decembrie 2014, pe când se ascundea de justiția română care l-a condamnat definitiv la 6 ani închisoare pentru dare de mită, în 8 septembrie 2014.

(N-am văzut cadavrul lui Chelu. Cred c-a murit, așa am citit. Ca și la Patriciu, mă încred în Wikipedia și-n gazetărime…)

Aș dori să mai semnalez niște coincidențe, din presa democrată…

“În lupta cu filele cec și insolvența” (de Cristian Horgoș, 13 iunie 2012) “Administratorul SC Mirco Italia SRL din Focșani, Daniel Pop, va răspunde cu averea personală pentru milioanele de euro pe care firma sa le datorează mai multor producători și distribuitori români, printre care firmele bihorene Adeplast și Tiger Amira” (condamnacoruptia.ro)

“ASF a primit o plângere privind subscrierile de la Adeplast” (BURSA, 14 octombrie 2013) “Avocatul Dan Stoicescu a reclamat că au fost puse ordine la limita superioară a tranșei mici…”

Adeplast – concurent al SC Mindo SA, SC Firos SA și al altora…

Oana Popa, artizanul imaginii perfecte de care se bucură SIF 1 și SIF 4

Doamna Oana Popa este o femeie puternică.

După ce a lucrat pentru SIF Muntenia, pe vremea lui Filimon, după ce a contribuit alături de Daniel Pop la gestionarea cu succes a crizei din 2012, Oana Popa a rămas să lucreze pentru învingători.

După ce a scăpat de Filimon, de Hoinaru, de Juravle, Iaciu, Bîlteanu, Lakis și Stoicescu, SIF 4 e calm și prosper guvernat de Drăgoi.

Drăgoi și SIF au nevoie de imagine și de PR, că numai cu belele s-au confruntat.

Oana Raluca Popa și-a făcut o firmă, în 2013.

Societatea, cu nume abracadabrant, SC Altfel de PR Communication SRL (J23/447/2013, CUI 31209970) are sediul social într-un bloc din Popești-Leordeni, județul Ilfov, capital social subscris și vărsat în sumă de 500 de lei și un asociat unic, care e și administrator, în persoana doamnei Oana Raluca Popa.

Altfel de PR se recomandă a fi “singura agenție de PR și comunicare dedicată exclusiv pieței de capital”.

Managing partner, interfața cu lumea, este Alina Marin. Impropriu spus “managing partner” pentru că doamna Marin nu e “partner”.

Altfel de PR deservește SIF 1, SIF 4, SAI Muntenia Invest și Depozitarul Central.

Firma a crescut de la o cifră de afaceri de 123973 RON, în 2013, la 403684 RON, în anul 2018. E de notat că, la aceste încasări, societatea comercială cu 2 angajați are active circulante de 565927 lei și capitaluri proprii de 548583 lei.

Oana Popa lucrează direct cu șefii SIF Banat-Crișana.

Daniel Pop lucrează și el pentru Bogdan Drăgoi.

Banii albi pentru zile negre și banii negri pentru ca zilele negre să nu mai vină

Mereu am spus că SIF-urile sunt un non sens.

Niște societăți proiectate să împroprietărească, să aducă reparații oamenilor muncii exploatați de vechea orânduire, ajunse la cheremul unor întreprinzători care nu le-au cumpărat cu bani, la justa valoare, ci au ajuns să le controleze prin diverse inginerii și artificii, beneficiind imoral de averi ce se voiau repartizate unui mare număr de mici acționari.

La fel de grav, sunt niște conglomerate alcătuite din fel și fel de active, unele listate, altele nu, unele mai transparente, altele de-a dreptul opace, imposibil de evaluat acurat, de taxat just, de urmărit, de verificat.

SIF-urile sunt o mare afacere pentru cine le controlează.

Dincolo de averea certă, ușor de lichidizat, vandabilă, pe care o presupun deținerile, speculațiile,  ele mai aduc și dividende, mai pot, prin manevre la limita legalității sau dincolo de aceasta (vezi SIF Moldova), spori patrimoniul conducerii și angajaților, pot genera în mod subtil și alte profituri rezultate din diverse tranzacții.

Dar SIF-urile au în patrimoniu și societăți comerciale de unde, prin diferite metode, se pot colecta importante cantități de cash, neevidențiate contabil.

O firmă care vinde, să zicem, nisip, mortar, polistiren expandat, felurite materiale de construcții etc. etc. poate comercializa ilicit o parte din producție pentru că va găsi foarte ușor cumpărători. Orice constructor în regie proprie, orice SRL prestator cu contabilitatea făcută pe genunchi și clienți particulari, persoane fizice, orice meșter nelicențiat vor fi fericiți să poată cumpăra materiale la jumătate preț, fără factură sau cu doar o mică parte din cumpărături facturată.

SIF-ul care deține asemenea firme are, pe lângă banii mari, la vedere, și privilegiul de a obține și bani mai mici, liberi de taxe și imposibil de localizat.

Firma SIF-ului cu pivnița plină de cadavre, unde niciun criminal nu e prins

Firos SA este o întreprindere controlată de SIF 4 Muntenia.

Firos, CUI 434492, J40/14598/1991, cu sediul în București, Bulevardul Timișoara nr. 100, are ca principal obiect de activitate “fabricarea mortarului” (CAEN 2364). Dar produce și adezivi, ciment, fel și fel de materiale folosite în construcții.

În 2018, Firos a avut 78 de angajați și o cifră de afaceri de 64.798.961 lei, cu un profit pe hârtie de 3.215.726 RON. Cam micuț… Poate o fi în realitate mai mare decât scrie pe hârtie, o fi vreo greșeală pe undeva…

Cifra de afaceri a Firos a crescut abrupt după anul 2013, când s-a apucat să facă polistiren expandat. Odată cu venirea la conducere a lui Daniel Pop, eroul civilizator care a adus polistirenul expandat și în oferta Mindo SA.

Firos e celebră!

Mai celebră decât multe alte întreprinderi. Despre ea au scris nu numai presa economică ci și Evenimentul Zilei, Libertatea și Click.

Firos e fabrica unde mor paznicii iar cadavrele sunt ascunse la subsol.

Unde crimele nu au făptași descoperiți și conducerea nu e anchetată de Poliție.

În fapt:

La Firos, în noaptea de 15 spre 16 iulie 2018, în timpul finalei Campionatului Mondial de Fotbal, Marian Mincu și Marian Constantinescu au fost otrăviți și aruncați de la etaj. Cadavrele au fost descoperite luni, 16 iulie, în subsolul fabricii, printre gunoaie, ambalaje, pet-uri, sticle și rebuturi.

Suspecți de crimă au fost găsiți doi frați rromi din Vaslui, Florin și Marian Bonciu.

Cei doi au fost reținuți de poliție  fiind cercetați penal pentru omor calificat.

Tribunalul București, prin judecătorul Vlad Andriescu, a respins, la 17 iulie 2018, propunerea de arestare preventivă a Parchetului Capitalei.

Curtea de Apel a confirmat soluția Tribunalului. Judecătorii de Drepturi și Libertăți i-au lăsat liberi pe frații Bonciu. Sub control judiciar.

Florin și Marian Bonciu au fost de serviciu în noaptea crimei din 15 spre 16 iulie 2018. N-au alibi, n-au văzut meciul cu ceilalți colegi. Spun că au dormit în baraca pusă la dispoziție de întreprindere. Erau de serviciu…. Dar dormeau…

Florin și Marian Bonciu au fost de serviciu și în noaptea de 13 spre 14 august 2017. În acea noapte a fost ucis Ilie Alexandru, din Ogrezeni, județul Giurgiu, alt paznic al Firos. Ilie Alexandru a fost descoperit tot în subsolul Firos dar după o lună, o lună de vară… Autopsia nu a putut stabili cauza precisă a morții, cadavrul era mult prea descompus.

După descoperirea corpului descompus, frații Bonciu au plecat din țară.

Au revenit la începutul lunii iulie a anului următor, 2018.

După două săptămâni mureau Marian Mincu și Marian Constantinescu.

S-ar putea spune că lucrurile s-au potrivit ca naiba, Dracul le-a potrivit!

Frații au plecat în străinătate, n-au reușit s-o scoată la capăt acolo și s-au repatriat. Au venit la același angajator. Care i-a primit. Deși părăsiseră intempestiv, fără preaviz, locul de muncă, după un incident extrem de grav și în mod suspect…

Se pare că în București e penurie mare de paznici. Cu greu mai găsești oameni cu studii de paznic, pe la Vaslui, încolo…

Vasluienii trag la Capitală. Merg și ei unde cunosc pe cineva, vreun vasluian de-al lor.

Cine să fie din Vaslui la Firos SA?

Păi multă lume, începând cu directorul general…

Daniel Pop e din Bârlad și a domiciliat în municipiul Vaslui, pe strada Păcii, numărul…, într-un bloc, la etajul 2.

Daniel Pop e un tip uns cu toate alifiile. Înalt, solid, bine ca bărbat. Sportiv, atletic. A făcut arte marțiale, a călărit, nu i-a fost frică să se pună cu lumea, fizic, în caz de conflict. Dacă n-aș fi știut că-i economist, eu l-aș fi luat drept bodyguard, drept zmardoi, poate drept interlop, poate drept ucigaș, Doamne iartă-mă!

Dar e bine, ca director, să arăți a bătăuș… Cu țiganii din Vaslui, ca frații Bonciu, nici nu te poți înțelege altfel!

Și ai nevoie de oameni de încredere. Dacă vin unii cu camioanele să încarce marfă, materiale de construcții, noaptea, ca urmare al cine știe cărui plan de furăciune?!? Uite, unii ca Mincu, Constantinescu și Alexandru nu fac față, se lasă omorâți, aruncați de la etaj, îngropați în deșeuri, la subsol…

Vin hoții, fură, rămâne SIF-ul fără bani și cu profit mic… Nu-i OK!

Un onorabil printre dubioși

Șeful Consiliului de Administrație al SC Firos SA este domnul Bogdan Alexandru Drăgoi.

Acum ceva vreme, am publicat în ziarul BURSA o serie de articole legate de domnul Najib El Lakis și Hezbollah. Era pomenit și numele domnului Drăgoi, așa, în treacăt, ca partener de afaceri al domnului Lakis.

Din 18 aprilie până în prezent domnul Bogdan Drăgoi nu ne-a spus nimic, n-a formulat nicio replică, nicio remarcă, niciun punct de vedere. Deși subiectul era unul serios, cu implicații grave. Ai fi zis că un om onorabil, cu o carieră  desăvârșită, cu studii în America, fost ministru, ar dori să se delimiteze de orice posibilă asociere a numelui său cu orice act sau activitate reprobabile. Domnul Drăgoi n-a găsit de cuviință să se delimiteze de nimic.

Acum, găsesc eu de cuviință să-l întreb public:

Cum se simte SIF 4 Muntenia în poziția de patron al unei fabrici unde mor paznicii în serie și sunt aruncați să putrezească printre gunoaie?

Domnia-sa se simte în vreun fel responsabil? O anchetă internă ar supăra pe cineva?

Care sunt criteriile de angajare la Firos? Pentru paznici… Și pentru directorii generali…

Mai lucrează frații Bonciu acolo?

Dacă au plecat, are grijă domnul Pop să le păstreze posturile pentru când o mai fi nevoie?

Ați numărat paznicii, sunt toți?

Ați mai răscolit printre gunoaiele din subsol, pentru orice eventualitate?

Sunt activități ilicite care se desfășoară, noaptea, acolo și care ar putea avea legătură cu omorurile?

Cunoaște domnul Drăgoi antecedentele domnului Daniel Pop, istoriile pe care le-am citat mai sus și care îl descriu în culori nu tocmai plăcute? Cât de bine îl știe domnul Drăgoi pe domnul Pop?

Îl înțelegem pe domnul Bogdan Alexandru Drăgoi dacă ne ignoră și de această dată… Dacă nu-ți pasă de asocierea cu canalele de finanțare a terorismului mondial, de ce ți-ar păsa de trei otrăviți, de niște țigani suspecți din Vaslui sau de un director acuzat de media c-a dat țepe peste țepe?!?

Înțelegem și Poliția… Sunt lucruri mai importante, prioritare… Cui îi pasă de câțiva paznici amărâți? Cum să deranjezi ditamai directorul general sau Președintele Consiliului de Administrație pentru asemenea nimicuri?!?

Înțelegem și judecătorii de drepturi și libertăți… Cum să arestezi un suspect de omor? Nu mai bine îl lași liber, îi întinzi o cursă și peste 10-15 crime îl prinzi, că-i obosit și relaxat? Și știi unde lucrează…

Loading

Comments

comments