Ministerul Sănătății: Nicio derogare de la purtarea măștii în spațiile publice închise!

Pe 12 mai am întrebat Ministerul Sănătății ce pot face persoanele care nu pot purta masca de protecție COVID-19 din motive obiective, precum cele cu dificultăți de respirație (în special acum, că vin căldurile, când chiar și cei cu constituție robustă vor avea serioase dificultăți în purtarea măștii), claustrofobii și cei care nu se pot descurca fără ochelari. Așadar, ce pot face aceste persoane pentru a se deplasa în siguranță, fără a risca sancțiuni?

După zece zile, Ministerul Sănătății mi-a răspuns că „Durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, iar răspunsul va fi comunicat în maxim 30 de zile”.

A fost depășit și termenul maxim de 30 de zile, iar azi, 19 iunie, mi s-a comunicat, în sfârșit, că singura derogare prevăzută legal este pentru purtarea măștii la locul de muncă. Acolo și doar acolo, în funcție de decizia medicului specializat în medicina muncii, se pot institui excepții de la purtarea măștii.

Prin urmare, toți cei care aveți o problemă (obiectivă, de sănătate) cu purtarea măștii, fie vă asumați riscurile de rigoare, fie găsiți soluții alternative la intrarea în spațiile publice.

Unele excepții de la purtarea măștii erau prevăzute în forma inițială a normativului care a instituit obligativitatea acestei măsuri de protecție, însă în spațiul public a apărut informația că excepțiile au fost eliminate la insistențele premierului Ludovic Orban.

În continuare, întrebarea sussemnatului și răspunsul primit azi.

Înrebarea:

„Observ că este complet ocolită de persoanele care comunică pe subiectul măsurilor de prevenție, problema celor trei mari categorii care au/vor avea dificultăți majore cu purtarea măștii de protecție. Anume, persoanele cu dificultăți de respirație (în special acum, că vin căldurile, când chiar și persoanele robuste vor avea serioase dificultăți în purtarea măștii), claustrofobii și cei care nu se pot descurca fără ochelari. Ce pot face aceste persoane pentru a se deplasa în siguranță, fără a risca sancțiuni?”

Răspunsul Ministerului Sănătății:

„În conformitate cu prevederile art. 1 din Ordinul nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, pe durata stării de alertă, în spațiile publice închise, spațiile comerciale și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă.

De asemenea, conform punctului I.1 lit. b) din Anexa la Ordinul nr. 874/81/2020, medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor stabili condițiile purtării măștii pentru angajați.

Totodată, în baza punctului I.2 lit. b) din Anexa, în funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții respectiv persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare”.

Loading

Comments

comments