Progres decisiv pentru depistarea precoce și tratarea cancerului

Doi profesori danezi ai Centrului de Cercetare și Inovare în Biotehnologie (BRIC) de la Universitatea din Copenhaga, au inventat un test genetic bazat pe tehnologia CRISPR-Cas9, care poate evalua efectele mutațiilor, determinând patogenitatea oricărei variante de secvență genetică și reacția la medicamente.

Testul are aplicabilitate majoră în depistarea precoce și tratarea cancerului.

Storgaard Sørensen (stânga) și Morten Frödin (dreapta). Foto: CRISPR News/Universitatea din Copenhaga

Claus Storgaard Sørensen și Morten Frödin (foto) au numit testul CRISPR-Select. Pentru a-l valorifica, au înființat în ianuarie 2022 start-upul BioPhenyx, împreună cu un investitor din domeniu.

Rolul eredității în declanșarea multor forme de cancer este cunoscut, însă, până în prezent, nu erau cunoscute secvențele genetice care sunt responsabile de mutațiile celulare.

Sørensen, specializat în ereditatea cancerului, a început prin secvențierea celulelor sanguine de la femei foarte tinere cu cancer mamar familial.

„Am găsit mai multe mutații, dar lipseau cunoștințele și tehnicile pentru a determina dacă mutațiile aveau sau nu un efect dăunător”, a declarat Sørensen, pentru CRISPR News.

A fost momentul în care a început colaborarea cu inginerul genomic Frödin.

Testul CRSIPR-Select, pe care l-au omologat în decursul anului 2021 și perfecționat anul trecut, este foarte fiabil, fără rezultate fals negative. CRISPR-Select a fost prezentat în decembrie 2022 în Nature Genetics.

Principiul de bază al CRISPR-Select este de a introduce o variantă genetică experimentală a unei gene de interes într-o cultură celulară și de a compara efectul său funcțional cu o variantă de control neutră în aceeași locație.

După toate etapele testului, variantele oncogene și supresoare tumorale sunt ușor de identificat.

În faza experimentală s-au obținut 2% celule mutante și 4% celule martor. Restul celulelor au fost fie neafectate, fie au avut alte mutații. Se calculează raportul dintre celulele mutante și de control și acesta este singurul număr semnificativ de reținut.

„Populația mixtă de celule este apoi crescută timp de zece zile și se repetă aceeași procedură: izolarea ADN-ului genomic, o reacție PCR și o analiză NGS. Apoi se calculează noul raport de celule mutante și de control, iar rolul mutantului poate fi astfel determinat în mod concludent”, explică Morten Frödin.

S-a constatat că celulele mutante devin numeroase, în timp ce celulele de control rămân la nivelul inițial, ceea ce înseamnă că mutația promovează proliferarea sau supraviețuirea celulară.

Pentru a demonstra funcționalitatea CRISPR-Select, testul a fost replicat cu succes deplin în două experimente cu mutații cunoscute ce cauzează cancerul de sân.

Dar Sørensen și Frödin nu s-au oprit aici, ci au testat cu succes și inhibitori ai mutațiilor (inhibitori PARP), de exemplu molecula talazoparib. S-a demonstrat că acesta poate distinge între variantele benigne și cele patogene de celule mutante, iar orice diferență funcțională între celulele cu variantele mutante și de control poate fi atribuită mutației.

CRISPR-Select poate fi utilizat pentru a optimiza atât diagnosticul, cât și tratamentul cancerului. În prezent, testul este în faza experimentelor clinice, cu pacienți bolnavi de cancer.

Loading

Comments

comments