NSA recunoaște că a interceptat fără mandat 16.000 de telefoane

Imagine: jtbl.com / greenberg-art.com

Imagine: jtbl.com / greenberg-art.com

Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite (NSA) a admis, prin documente oficiale, că a plasat în mod eronat 16.000 de numere de telefon pe “lista de alertă”, care permite agenției de informații să monitorizeze apelurile primite pe teritoriul american . Greșeala recunoscută de NSA este catalogată drept “o încălcare flagrantă” a legii de către unul dintre judecătorii Curții de Supraveghere a Informațiilor Străine (FISC) – tribunalul secret care autorizează NSA să ceară operatorilor telefonici și de Internet datele clienților lor. Asumarea acestei greșeli relevă că NSA a colectat mult mai multe date decât se crezuse până în prezent, iar agenții săi au mers în unele situații mult prea departe cu interceptarea convorbirilor telefonice, scrie “Los Angeles Times”.
În anul 2006, NSA a cerut și a obținut din partea FISC aprobarea de a colecta zilnic înregistrările apelurilor în cazul convorbirilor telefonice interne. Spre surprinderea general, judecătorii au fost de acord că aceste înregistrări s-ar putea dovedi relevante în cazul unei investigații. La vremea respectivă, NSA insistase asupra faptului că va stoca aceste înregistrări și le va aculta doar dacă va avea suspicini “clare și întemeiate” în privința anumitor numere de telefon ce ar putea avea legături cu activități teroriste. Oficiali de rang înalt ai agenției americane de informații, scrie “Los Angeles Times”, au aflat, încă din ianuarie 2009, că 18.000 de numere de telefon se aflau pe “lista de alertă”. Pentru aproximativ 16.000 de numere dintre acestea, nu exista însă nici o dovadă concludentă că ar fi legate în vreun fel de activități teroriste. NSA i-a informat pe cei 11 judecători ai FISC despre această greșeală, dând vina pe software-ul utilizat de agenție pentru colectarea datelor urmărite. Citat de publicația americană, Reggie Walton, unul dintre judecătorii FISC, s-a declarat extrem de deranjat de acesteastă scuză, precizând că explicațiile oferite de agenție sunt la limita credibilității.
NSA susține că documentele pe care le prezintă acum arată că agenția și-a asumat greșelile pe care le-a făcut și a adoptat măsurile necesare pentru corectarea acestora și respectarea legii. Concomitent, James R. Clapper, directorul Serviciului Național de Informații, a pus vina, la rândul său, pe “complexitatea tehnologiei” utilizate pentru colectarea tuturor datelor de telefonie.
Uniunea pentru Libertățile Civile ale Americanilor și Fundația Frontiera Electronică din SUA au intentat proces administrației de la Washington, cerând între altele, în baza dreptului la informare, atât documente, cât și poziția oficială a NSA pe tema interceptărilor telefonice ilegale.

Șerban Mihăilă

Loading

Comments

comments