Copiilor cu păduchi în păr nu ar mai trebui să li interzică accesul în grădinițe și școli. Vezi de ce

baiat scarpina par

Foto: kidshairinc.com

Între 6 și 12 milioane de copii americani, cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani sunt infestați, anual, cu păduchi ai scalpului.

Până de curând, infestarea conducea, automat, la interdicția revenirii în școală până la eradicarea completă – prin aceasta înțelegându-se dispariția lindinelor (ouălor de păduchi) de pe firele de păr.

Însă școlile din mai multe state americane au început să ridice această interdicție, după ce s-a demonstrat, științific, că perioada cea mai contagioasă este înainte de determinarea infestării, iar tratamentul eficient (care este de scurtă durată) constă în eliminarea păduchilor, informează Washington Post.

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Asociației Medicilor Pediatri și Asociației Naționale a Asistentelor Medicale din Școlile din SUA, ideea conform căreia perioada contagioasă se întinde după eliminarea păduchilor este, în bună parte, falsă. Majoritatea lindinelor sunt puternic atașate de firele de păr și, ca atare, nu sunt „transferabile”. De fapt, cele mai mult lindine nu sunt viabile, adică nu eclozează, fiind doar niște „recipiente” goale. Cum păduchii nu transmit boli infecțioase, riscul infim de contagiune în perioada imediat următoare tratamentului nu justifică păstrarea carantinei în cazul elevilor respectivi, consideră CDC.

Specialiștii Centrului atrag atenția și asupra faptului că nu există nivelul ridicat de igienă personală, curățenia de acasă și la școală nu te apără de infestare. Astfel, stigmatizarea celor infestați este o prostie.

În concluzie, odată depistați păduchii, copiii respectivi pot fi lăsați la cursuri, pot începe tratamentul când ajung acasă și se pot întoarce de îndată ce păduchii au dispărut, chiar dacă lindinele mai sunt prezente.

Rămâne valabilă, cu titlu permenent, recomandarea de a nu se folosi peria de păr sau pălăria altcuiva.

Loading

Comments

comments