ANCHETĂ SELECT NEWS: Politizarea învățământului a produs viermi în mâncarea preșcolarilor. Reacția Inspectoratului București

La Grădinița nr. 255 din București, una dintre cele mai mari unități de învățământ din Sectorul 3, în vara acestui an s-a servit copiilor ciorbă cu viermi și pâine mucegăită. A fost apogeul unui șir de iregularități petrecute în grădinița 255 începând cu 1 septembrie 2011, când la conducerea unității a fost impusă politic Diana Cotescu. Aceasta are proptele atât din partea PDL, care a numit-o, cât și din partea PSD, care a păstrat-o în funcție, în pofida unui pomelnic de reclamații, multe susținute cu probe, din partea părinților, cadrelor didactice și personalului sanitar.

 

ANEXA 1132Diana Cotescu și-a început mandatul cu un fals și uz de fals, care, în mod normal, ar fi trebuit să o expedieze la închisoare. Astfel, pe data de 6 septembrie 2011, a redactat un proces verbal (vezi imaginea alăturată) în urma unui Consiliu de Administrație (CA) inexistent, semnând în fals în locul tuturor membrilor CA. Contactate de Select News, toate persoanele care apar ca semnatare ale documentului (inclusiv un domn care a fost în CA ca reprezentant al părinților) neagă atât participarea la „ședința” CA, cât și semnarea documentului, respectiv autenticitatea semnăturilor. Am obținut inclusiv mărturia unui cadru didactic, MN (vom folosi inițiale, pentru protejarea persoanelor în cauză), care nu este între semnatari, însă a asistat la întocmirea și semnarea în fals a documentului de către Diana Cotescu. Procesul verbal fals, conținând solicitarea reducerii postului vacant de îngrijitoare, a fost trimis la Inspectoratul Școlar al Sectorului 3. Unde, în mod ciudat, documentul este de negăsit. Pe de altă parte, falsul a fost confirmat și domnului profesor Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, care a efectuat o verificare la grădinița nr. 255, în urma sesizării Select News. Însă, spune domnul Banu, din punct de vedere formal, respectiv al reglementărilor Ministerului Educației, falsul directoarei este prescris, fiind luate în considerare doar faptele petrecute în ultimele 6 luni. În plus, originalul documentului fiind de negăsit, o eventuală tentativă de incriminare penală ar fi sortită eșecului.

Se impune, acum, o precizare importantă: atât falsul de care am vorbit, cât și alte fapte pe care le vom descrie în continuare, au fost sesizate, de-a lungul timpului, la Inspectoratul Școlar al Sectorului 3 (ISMB3) și alte niveluri din structurile Ministerului Educației. Însă, verificările, dacă s-au făcut, niciodată „nu au confirmat” cele reclamate… Singura dată când s-a intervenit, însă doar în sensul rezolvării problemei semnalate, nu și al aplicării unei logice sancțiuni, a fost în luna februarie 2012, când un părinte a scris următoare notificare către ISMB3:  „Copiii sunt ținuți în frig de mai bine de 10 zile, iar parintii sunt sfatuiti sa isi tina copii acasa.  Directoarea gradinitei transmite parintilor ca  trebuie sa aduca aeroterme de acasa pentru incalzirea copiilor. Recent, a fost finalizata investitia intr-o noua centrala termica. Bineinteles ca se astepta ca sistemul de incalzire sa functioneze cel putin la fel ca in anul anterior. Noua centrala a inrautatit situatia incalzirii gradinitei, in loc sa o imbunatateasca. Exista voci, care indica imixtiuni politice pentru obtinerea pozitiei de director si obtinerea contractului la centrala termica. Suntem in situatia de a indica o investigatie jurnalistica, care ar putea dovedi ca atat Directorul cat si firma care a realizat centrala (ce functioneaza defectuos)  sunt sprijiniti de PDL, aceasta indicand imixtiunea politicii intr-un act administrativ. Parintii se intreaba cine a realizat si cum a fost semnat procesul verbal de receptia a centralei, cat a costat aceasta si cum a fost organizata licitatia de atribuire (daca a existat licitatie). Va rugam sa rezolvati problema si va reaminitm ca personalul administrativ din Primaria Sector 3 traieste din banii contribuabilior si nu invers”. Părintele (o mamă) care a scris această reclamație, mi-a mărturisit că, imediat (a doua zi), o echipă de tehnicieni a intervenit și a reparat centrala termică. Problemele, însă, au continuat, iar după sesizările pe care le-a făcut ulterior, referitoare la hrana proastă a copiilor, plăți nejustificate, condiții necorespunzătoare de igienă, acte de discriminare fățișă între copiii din cele două pavilioane ale grădiniței etc., a fost sfătuită, de o doamnă inspector, să-și retragă copilul de la grădinița 255. „Dacă aceasta e singura modalitate de soluționare a problemelor în sistemul nostru de educație, m-am văzut obligată să-i urmez indicația. Mi-am mutat copilul la o altă grădiniță, unde a fost perfect”, spune R.L.

ANEXA 4 A135 ANEXA 4 B136În 8 septembrie 2011, Diana Cotescu numește noul CA, din care fac parte 11 membri. În 23 aprilie 2012, directoarea comite un nou fals și un abuz, numind un nou CA, cu 9 membri, anulând decizia din 8 septembrie 2011 și antedatând-o pe cea din 23 aprilie 2012. Motivul: într-o ședință a CA din 3 aprilie 2012, Cotescu a agresat verbal și fizic o educatoare, apucând-o de păr și azvârlind-o pe ușă afară. Educatoarea a întocmit un document în care a descris incidentul, documentul fiind semnat de colegele sale participante la ședință – martore ale incidentului. Ulterior, însă, prin diverse metode, directoarea a reușit să le determine să se răzgândească pe o parte dintre semnatare, care își recunosc acum semnăturile, însă afirmă că nu au citit cu atenție documentul și că lucrurile s-ar fi desfășurat altfel. Cert este că persoanele care au rămas pe poziții au fost îndepărtate din CA, fiind înlocuite cu altele.

Pe parcursul anilor următori s-au mai petrecut diverse incidente, pe care nu le vom mai descrie aici, fiindcă faptele respective sunt, oricum, perimate oficial. Ne vom referi doar la cele din ultimele șase luni.

În aprilie 2014 Diana Cotescu a decis că grădinița 255 va avea program de vară. Înscrierile au început fără a exista baza legală necesară (metodologia) și s-au înscris circa 100 de copii. Pe 25 iunie, într-o ședință cu tot personalul didactic, directoarea a comunicat că prezența la grădinița de vară este obligatorie, deși era necesar acordul cadrelor didactice, care se vedeau puse în ipostaza de a renunța la concediile cuvenite, fără niciun fel de recompensă. Ulterior ședinței, una dintre educatoare a anunțat că nu va veni în grădinița de vară. S-a iscat o dispută cu câteva colege și, în urma disputei, educatoarea respectivă și-a pierdut cumpătul și a plecat acasă fără să anunțe pe nimeni, lăsându-și copiii nesupravegheați. Două educatoare s-au dus să o anunțe pe directoare despre această situație. Directoarea s-a enervat teribil fiindcă a fost deranjată, a dislocat blatul biroului și l-a aruncat peste cele două, strigându-le: „Duceți-vă dracului, am probleme personale!”.

spalat masina 255 - 1 spalat masina 255 - 2 spalat masina 255 - 3Directoarea a transformat spațiul de joacă al copiilor în loc de parcare privat (pentru dânsa și persoanele agreate). Mașina personală este spălată, alternativ, de paznici sau de mecanicul grădiniței. Imaginile alăturate sunt surprinse în anii 2012 și 2014. Acesta a fost unul dintre aspectele confirmate de ancheta ISMB, care nu a sancționat-o pe directoare, însă a emis o circulară prin care se solicită tuturor conducătorilor de unități școlare din București să nu folosească dotările și personalul grădinițelor și școlilor în interes personal.

Larve în ciorba copiilor, la grădinița 255 din București

Larve în ciorba copiilor, la grădinița 255 din București

proces verbal viermiÎn special pe durata grădiniței de vară, alimentele au intrat în unitate fără a fi recepționate și fără certificate de conformitate. Consecințe: pe 23 iunie 2014 au fost găsite larve în ciorba copiilor, iar pe 24 și 25 iunie a fost găsită și pâine mucegăită, servită copiilor în pofida opoziției asistentei medicale.

În încercarea sa disperată de a-și îndeplini obligațiile de serviciu, asistenta medicală a grădiniței a intrat, inevitabil, în conflict permanent cu directoarea, care a tracasat-o cu orice prilej, comițând în acest proces o serie de abuzuri, cu efecte directe asupra situației medicale a copiilor:

–          Nu i-a permis asistentei accesul la dosarele medicale ale copiilor înscriși în grădinița de vară.

–          Nu i s-a permis asistentei accesul la listele cu copii nou înscriși în anul școlar 2014 – 2015.

–          Nu i s-a permis asistentei să afișeze la avizier lista documentelor medicale ce trebuie prezentate de părinții copiilor înscriși.

–          Asistentei i s-a restricționat accesul în bucătărie, pentru verificarea alimentelor, începând cu data de 25 aprilie 2014. Motivul deciziei a fost faptul că asistenta a reclamat că se gătește mâncare specială (friptură pe grătar), în exclusivitate pentru administratorul grădiniței, Daniela Gheorghe. Aceasta este o cunoștință a directoarei, angajată de la 1 august 2013 fără concurs, „concursul” ținându-se în octombrie 2013. Asistenta susține că, în ziua reclamației, directoarea a intrat în bucătărie val-vârtej și a înjurat-o ca la ușa cortului. Și că, în general, în conversațiile cu persoanele neagreate folosește adeseori injurii și insulte – fapt confirmat de mai multe cadre didactice și părinți.

–          Asistenta medicală nu a putut întocmi și preda dosarul de anchetă epidemiologică după un caz de scarlatină din grădiniță, fiindcă directoarea a refuzat să-i dea o copie după procesul verbal de dezinfecție realizată în unitate în aceeași zi în care s-a raportat cazul de îmbolnăvire (21 iunie 2014). Situația este confirmată de medicul coordonator.

–          Pe 2 mai 2014, directoarea a cerut eliberarea cabinetului medical, pentru a fi folosit la înscrieri. I-a spus asistentei să-și facă birou în… grupul sanitar. A insistat cu eliberarea cabinetului, chiar în pofida opoziției medicului coordonator.

–          Toaleta și chiuveta cabinetului medical au fost stricate timp de un an de zile și n-au fost reparate, în pofida solicitărilor repetate, asistenta făcându-și nevoile în toaleta copiilor. La mijlocul lunii septembrie 2014 a fost un control de la SANEPID, iar inspectorii au dispus remedierea situației, amenințând cu închiderea unității în 72 de ore. Doar așa a fost rezolvată problema.

În urma verificărilor efectuate de domnul Marian Banu, doamnei AC i-a fost acceptată solicitarea de a se muta la o altă unitate școlară. „Am încercat din răsputeri să nu cedez, dar nu mai pot. Această directoare este pur și simplu malefică. Sunt de 27 de ani în această instituție, nu am avut niciodată probleme înainte, vă dați seama cât îmi este de greu acum, m-aș întoarce imediat la Grădinița 255, dar nu cât timp acolo este directoare Diana Cotescu. Cred că domnul Banu este bine intenționat, însă, din păcate, chiar și așa, nu se va rezolva nimic, fiindcă directoarea are proptele prea mari. Dacă au susținut-o până acum, o vor face și în continuare”, conchide asistenta medicală.

Marian Banu susține că lucrurile nu se opresc aici: „Ce s-a întâmplat acolo este foarte grav și trebuie clarificate lucrurile. Am propus, iar domnul inspector general Constantin Trăistaru a aprobat un plan de inspecție frontală și un audit în perioada imediat următoare. Va fi verificat fiecare document justificativ, se va trece prin filtru toată gestiunea financiară. Nu vom tolera nicio abatere, mai ales în privința aspectelor care le pot crea probleme copiilor. Din păcate, acolo este și o atmosferă extrem de tensionată. Sunt două tabere și nu găsesc o cale de coexistență pașnică. Vă spun sincer, nu am văzut, în întreaga mea activitate, atâta încrâncenare”.

Atitudinea directoarei Cotescu nu dă semne de ameliorare nici după vizita domnului Banu de săptămâna trecută. O doamnă al cărei copil a fost două săptămâni în școala de vară, după care s-a îmbolnăvit, reclamă faptul că este șicanată în încercarea sa de a-și recupera banii (diferența pentru perioada în care copilul nu a fost la cursuri): „Când am înscris copilul, directoarea a fost amabilă și mi-a luat banii, fără să-mi taie chitanță, fiindcă nu era casiera în unitate. Când i-am cerut returnarea sumei cuvenite, mi-a zis să aștept să înceapă școala. Am așteptat. M-am dus apoi să-mi încasez banii și am fost trimisă la plimbare de directoare, motivându-mi că nu e casiera. Așadar, când a fost de încasat s-a putut, când a fost de restituit, nu s-a putut. Mi-a vorbit și zeflemitor, batjocoritor. Mi-a spus că-mi va trimite banii la grădinița 211, unde am copilul și am fost de acord. Banii ar fi trebuit să ajungă săptămâna trecută, dar n-au ajuns nici până azi. Se pare că iar trebuie să mă duc, pe timpul meu de muncă, pe banii mei de benzină, până la grădinița 255. Dar nu știu cum să fac, că nu vreau să dau ochii cu directoarea, iar acolo nimic nu se petrece fără știința ei. Eu dacă mă mai văd o dată cu ea nu știu ce se întâmplă…”, mi-a declarat RB, chiar în cursul zilei de azi.

Diana Cotescu și-a exprimat, explicit, dezacordul de a discuta despre activitatea sa și despre cele reclamate de părinți și de subordonatele sale.

Loading

Comments

comments