EUTANASIA DURERII. Adevăratul IronMan este un performer român cu suflet uriaș
Autor: Robert Veress
Deținătorul recordului mondial pentru cel mai rapid timp de finalizare a 7 Maratoane si 7 Ultramaratoane pe 7 continente este românul Andrei Roșu, care a terminat un Ironman si un Dublu Ironman.
Andrei nu este sportiv de performanță, în sensul clasic al expresiei. Este doar o persoană care a decis, la un moment dat, să renunțe la viața banală și confortabilă, pentru a se autodepăși și pentru a deveni, astfel, un model demn de urmat pentru copiii săi.
Dincolo de performanțele impresionante în plan sportiv, poate și mai admirabile sunt realizările lui Andrei în domeniul voluntariatului, al acțiunilor benevole pentru ajutarea semenilor săi mai puțin norocoși, care au avut și au nevoie de suportul altora, pentru a trăi (sau pentru a mai trăi cu demnitate atât cât sănătatea le-o permite).
„Până în 2010 nu am fost implicat social dar, odata cu schimbarea stilului meu de viata -am inceput sa alerg :)- am devenit deschis catre lucruri care sa ma scoata din vestita zona de confort. Unul dintre acestea era sa raspund ‘prezent’ la cererile de ajutor care ajungeau in Inbox-ul meu (donare de sange, bani pentru cazul X, participare la campania de mediu Y etc.). Înainte, cel mult le directionam mai departe… In octombrie 2010 am fost contactat de Hospice si invitat sa vizitez centrul lor de ingrijire paliativa din Brasov (am scris aici despre aceasta intalnire care mi-a schimbat viata)”, își amintește Andrei Roșu.
De atunci, efortul pentru a răzbate în lumea dură a competițiilor care presupun eforturi extreme, a fost potențat constant de dorința de a atrage, astfel, atenția, asupra acțiunilor caritabile: „Organziez , impreuna cu GabrielSolomon (www.gabrielsolomon.ro) Transmaraton (care creste frumos, ajungand la 3 cauze sociale promovate – Scoala de valori, ViitorPlus si Hospice, 150 de participanti si aproape 300.000 ron donati in cele doua editii) si 1000 km Balkan Challenge (eveniment organizat impreuna cu Gabriel Solomon si Stanislav Georgiev, care a depasit 50.000 euro donati pentru cauzele promovate in editiile 2012 si 2013). De asemenea, am devenit un donator benevol recurent de sange si mi-am propus sa donez, pana la 62 de ani – varsta maxim admisa – cel putin o data pe an. Nu in ultimul rand, am devenit ambasador Wings for Life World Run”.
L-am rugat pe Andrei să ne descrie una dintre întâlnirile sale cu bolnavii aflați în îngrijirea Hospice Casa Speranței.
„Cel mai mult m-a marcat intalnirea cu un baietel bolnav, in scaun cu rotile, care cantarea mai putin de jumatate din greutatea pe care ar fi trebuit sa o aiba la varsta lui, si care mai avea doar cateva saptamani de trait. Nu am sa uit niciodata privirea lui si felul in care ma tinea de mana. Imi este greu sa retraiesc emotiile intalnirii cu el… Îmi amintesc ochii lui mari si zambitori, ca ai oricarui copil, care nu stie ca viata este numarata in zile sau ani, ci traia clipa, cu bucurie si curiozitate… Iar felul in care ma tinea de mana era acelasi cu cel in care se agata de mine fiul meu (pe atunci in varsta de 2 ani) atunci cand ma pregateam sa ies pe usa casei. Un fel de a spune “tati, te rog, nu pleca, am nevoie de tine!”… Lacrimez de fiecare data cand imi amintesc, dar asta reprezinta – totodata – si un izvor de motivatie si de energie in viata mea”.
Victor Hănescu: „Andrei pentru mine reprezintă vârful existenței umane”
Pe site-ul Hospice găsiți o pagină dedicată lui Andrei Roșu, de unde puteți descărca gratuit o carte scrisă de acesta descriind experiența maratonului de la Polul Nord, unde a devenit primul om din lume care a cântat la tobe. În preambulul cărții, tenismanul Victor Hănescu, la rândul său voluntar Hospice, vorbește în termeni deosebit de elogioși despre confratele său:
„Susțin fundația HOSPICE Casa Speranței pentru că au o misiune clară, demnă de admirație. În familia oricui pot exista cazuri de persoane care suferă de boli incurabile, iar faptul că o organizație își dedică toată activitatea pentru acești oameni este impresionant. Ca orice fundație, are nevoie de suportul celor din jur, iar eu sper să îi pot susține de fiecare dată când am ocazia. Sunt foarte impresionat de povestea lui Andrei Roșu. Oamenii ca Andrei te fac mândru de faptul că ești român și, totodată, te inspiră. Este impresionant cum un om reușește să își depășească limitele și să sfideze orice lege a firii. Numai oamenii puternici psihic și fizic pot atinge astfel de performanțe, iar Andrei pentru mine reprezintă vârful existenței umane. Am simțit nevoia să îi arăt aprecierea și primul lucru care mi-a venit în minte a fost să cumpăr, în cadrul unei licitații organizate pentru susținerea HOSPICE, tobele cu care a cântat la Polul Nord. Au locul lor de onoare în living și sunt o sursă simbolică de ambiție și auto-depășire. Îi doresc lui Andrei să doboare în continuare recorduri personale și
mondiale și să rămână la fel de fericit cum este acum. Această carte merită citită de fiecare dintre noi și sper să inspire cât mai mulți oameni”.
„Eutanasia Durerii” este o campanie media voluntară Select News.
Donează 2% din impozitul pe venit organizației Hospice Casa Speranței!
Citește și:
Eutanasia durerii – editorial.
EUTANASIA DURERII Purgatoriul Stelei – arestarea, cancerul și nesimțirea de a trăi
Galerie foto din colecția lui Andrei Roșu: