Dispută între Franța și CE generată de expulzarea romilor. Ministrul francez de Interne: au un stil de viață incompatibil cu al nostru!

Manuel Valls, ministrul francez de Interne. Foto: boursier.com Viviane Reding, vicepreședintele CE. Foto: europolitics.ro

Manuel Valls, ministrul francez de Interne. Foto: boursier.com
Viviane Reding, vicepreședintele CE. Foto: europolitics.ro

Expulzarea romilor din Franța a revenit în atenția Uniunii Europene după declarațiile ministrului de Interne francez, Manuel Valls. Referindu-se la evacuarea romilor din taberele lor improvizate, urmată de expulzarea acestora în țările de origine (România și Bulgaria), Valls a declarat la un post de radio: „Am aprobat dezafectarea acestor veritabile focare de infecție, ce reprezintă un pericol atât pentru persoanele de origine romă, dar, desigur, și pentru muncitorii din împrejurimi”. „Foarte puțini dintre romi se pot integra în societatea noastră. Aceste populații au un stil de viață foarte diferit de al nostru, suntem clar în incompatibilitate”, a adăugat Valls.

Declarația a stârnit replica imediată a vicepreședintelui Comisiei Europene, comisarul pentru Justiție Viviane Reding: „Dacă nu mă înșel, urmează alegeri în Franța. De fiecare dată când nu se vrea să se vorbească despre lucruri importante ca bugetul sau datoriile, se recurge la romi”, a declarat Reding, la postul francez de radio France Info, citat de Mediafax. „Problema ar fi putut să fie rezolvată deja de câțiva ani”, a subliniat înaltul oficial european.

Întrebată dacă „romii au vocația să revină în Bulgaria și România”, așa cum cere ministrul francez de Interne Manuel Valls, Reding a răspuns că „avem reguli europene care au fost semnate de Franța, reguli despre libera circulație a cetățenilor europeni. Și nu sunt romi, sunt persoane. Doar un judecător poate să decidă că pot fi evacuați, dacă au făcut ceva care este împotriva legilor statului în discuție”.

„Există suma de 50 de miliarde de euro pusă la dispoziție, bani care nu sunt folosiți. Mă întreb de ce. Lucrurile sunt lăsate să devină imposibile și nu se depun eforturi de integrare. Noi am pus banii pemasă. Ei le-ar putea servi primarilor, dar văd că aceste sume de bani nu sunt utilizate”, a reproșat vicepreședinta CE, avertizând că Franța a semnat o strategie națională de integrare a romilor, pentru a accesa fondurile europene destinate acestui scop.

Associated Press notează că și în Suedia se pregătește o măsură similară cu cea adoptată de francezi, autoritățile întocmind, în acest sens, o listă secretă cu aproximativ 4.000 de romi ce ar urma să fie expulzați.

Loading

Comments

comments