ȘTIRE POZITIVĂ. Fitch Ratings a confirmat calificativul ‘BBB minus’ pentru București
Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat calificativul pentru datoriile pe termen lung în valută atribuit orașului București la ‘BBB minus’ și ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală la ‘BBB’, ambele cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. Calificativul pe termen scurt a fost confirmat la ‘F3’.
Confirmarea ratingurilor reflectă profilul economic și financiar al Bucureștiului, care este mult peste media națională, performanța operațională solidă și nivelul moderat al datoriei. De asemenea, reflectă ciclicitatea volatilă a taxelor, necesitățile ridicate de investiții și riscurile ridicate legate de refinanțare.
Perspectiva stabilă reflectă așteptările Fitch privind continuarea performanței bugetare solide și a nivelului moderat al datoriei. Fitch estimează că nu va crește datoria Bucureștiului în 2013 și 2014 iar PIB-ul va continua să se îmbunătățească în 2013, deși într-un ritm moderat.
Economia României a crescut cu doar 0,7% în 2012 iar Fitch se așteaptă la un avans mai ridicat în 2013, de 1,2%, sub media de 1,6% înregistrată în 2007-2011.
Fitch avertizează că Bucureștiul se confruntă cu un risc ridicat de refinanțare, când vor ajunge la scadență obligațiunile în valoare de 500 milioane de euro, în 22 iunie 2015. Orașul intenționează să efectueze câteva împrumuturi până atunci, pentru a refinanța împrumuturile, dar încă nu există planuri finalizate. Mai mult, Primăria vrea să obțină o exceptare de la legea care prevede că plățile din serviciul datoriilor nu pot depăși 30% din media veniturilor unui oraș în ultimii trei ani. În plus, datoria Bucureștiului este expusă riscului de schimb valutar, în special în euro și dolari.
Menținerea performanțelor operaționale solide, prin care o mare parte din finanțarea investițiilor este asigurată din resurse interne, și un nivel al datoriilor sub 100% din veniturile actuale va fi un factor pozitiv pentru ratingul Bucureștiului, care este la nivelul ratingului suveran al României. În schimb, planurile neclare de refinanțare, pentru când vor ajunge la scadență obligațiunile, vor fi un factor negativ pentru calificativul orașului.