Intrarea liberă la „Zilele Astra”, cu filme documentare premiate

astra filmInstitutul Cultural Român  anunță că, în perioada 21-23 ianuarie 2014, la sediul său din Aleea Alexandru 38, București, vor fi proiectate, începând cu ora 18.00, trei filme documentare premiate anul trecut la Astra Film Festival: Anatomia Plecării, regia Șerban Oliver Tătaru, Afacerea Tănase, regia Ionuț Teianu, și În numele primarului, regizat de Anca Hirte. Joi, 23 ianuarie, programul include și proiecția filmului O scurtă istorie Astra Film, povestea celor 20 de ani ai primului festival internațional de film documentar din România. La proiecții vor fi prezenți Ileana Bîrsan (critic de film), Dumitru Budrală (director Astra Film Festival) și Csilla Kato (coordonatoarea festivalului).

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

ASTRA FILM FESTIVAL a aniversat în 2013 douăzeci de ani de existență. În toată această perioadă au fost prezentate mii de filme și au fost susținute constant programe de promovare a documentarului românesc.

Program:

Marți, 21 ianuarie, ora 18.00
PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIȚIA EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST – Anatomia Plecării | Șerban Oliver Tătaru | Germania, 2012, 75′

Autorul reface traseul plecării familiei sale din România, la sfârșitul anilor 80, confruntând, după mai bine de douăzeci de ani, amintirile lor cu privire la țara pe care au părăsit-o. Pe de o parte, aflăm viziunea sumbră a părinților despre o Românie îngenuncheată de un sistem opresiv și transformată într-un spațiu închis. De partea cealaltă, descoperim viziunea romantică a fiului, a unui spațiu aproape paradiziac, cu prietenii adolescentine și o fericire familială ireversibil pierdută.

Miercuri, 22 ianuarie, ora 18.00
PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIȚIA ROMÂNIA – În numele primarului | Anca Hirte| România, 2013, 54′

Bine ați venit în Piatra Neamț, România! Într-un mic birou al primăriei și în absența primarului, cetățenii orașului formează o coadă pentru a fi primiți în audiențe și a-și spune nemulțumirile. Totul pare un joc, urmărit îndeaproape de camera de filmat, în care fiecare privire și expresie creează o alegorie a puterii. Tragic, comic și, în același timp, cât se poate de serios, documentarul te duce cu gândul la absurdul lui Eugen Ionescu.

Joi, 23 ianuarie, ora 18.00
O scurtă istorie Astra Film

Filmul O scurtă istorie Astra Film este un proiect cultural inedit care marchează povestea celor 20 de ani ai primului festival internațional de film documentar din România, Astra Film Festival. Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, reconstituie cele mai savuroase episoade din culisele organizării festivalului de la Sibiu. Chiar dacă oamenii, mentalitățile, mediile de comunicare, puterea de propagare a informației sunt complet schimbate acum față de 1993, rămâne constantă emoția întâlnirii – cu celălalt, prin film, în sala de proiecție și în afara ei, întâlnirea breslei cu publicul – iar aceasta creionează spațiul unic al reflexiei prin film documentar, numit Astra Film.

PREMIUL SPECIAL ACORDAT DOCUMENTARULUI ROMÂNESC – Afacerea Tănase | Ionuț Teianu | România, 2013, 56′

Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numită de presa franceză „Afacerea Tănase” (Paris, 1982). Personajele principale – disidenții Virgil Tănase și Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susținuți de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformații. Intriga politică din fundalul afacerii este ilustrată de conflictul dintre președinții Francois Mitterrand și Nicolae Ceaușescu. Documentarul ne dezvăluie fața ascunsă a României ceaușiste în planul relațiilor externe, precum și mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanților.

Loading

Comments

comments