România va ramâne în curând fără personal calificat și supercalificat
“Piața forței de muncă din România a început să fie asemănătoare celei din Uniunea Europenă, deci să avem tot mai puțină forță de muncă calificată. Persoanele calificate și supercalificate au plecat să muncească în alte state unde sunt mai bine remunerate. Sunt doctori, asistente medicale chiar și acele persoane pe care noi le pregătim pentru turism. Noi îi pregătim foarte bine și după aceea își găsesc un loc de muncă în alte țări, unde turismul este mai dezvoltat și unde li se oferă o leafă mai mare”, a afirmat Mariana Câmpeanu.
Aceasta a arătat că la recenta bursă națională a locurilor de muncă a fost disponibil un număr însemnat de posturi vacante “în domenii care vizează în primul rând turismul, sector care ar putea susține dezvoltarea României”. Este vorba despre posturi de bucătari, chelneri, agenți de turism și frizer, coafor.
“Au început să fie cerute și alte meserii care lipsesc de pe piață – sudori în argon și inginer”, a spus Mariana Câmpeanu.
În acest context, ministrul Muncii a subliniat că trebuie acordată o atenție deosebită încadrării în muncă a tinerilor “încă din prima zi după terminarea școlii”.
“Un tânăr care rămâne un an de zile șomer are șanse din ce în ce mai mici de a-și găsi un loc de muncă pentru că își pierde o parte chiar și din pregătirea teoretică pe care a acumulat-o”, a afirmat Mariana Câmpeanu.
Referindu-se la prevederile existente în legislația actuală, ministrul Muncii a amintit faptul că tinerii pot să se înregistreze la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în vederea obținerii unei indemnizații de șomaj care se acordă timp de șase luni și care reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință, adică 250 lei.
“Fiind înregistrați în baza de date a ANOFM, tinerii beneficiază de servicii de mediere în vederea ocupării locurilor de muncă vacante, precum și de servicii de consiliere, inclusiv pentru prezentarea la interviu (ținută, CV, etc)”, a precizat Mariana Câmpeanu.
Pe lângă indemnizațiile de șomaj acordate tinerilor care nu au reușit să se încadreze în muncă după terminarea unei forme de învățământ, legislația prevede subvenții pentru angajatori, timp de 12 sau 18 luni, în valoare de 500 lei pe lună pentru angajarea tinerilor cu un nivel de pregătire primar și gimnazial, 600 de lei – pentru liceu și nivel post liceeal și 750 lei pentru nivelul universitar.
De asemenea, pot fi acordate absolvenților prime de încadrare, pentru completarea veniturilor, dacă își găsesc un loc de muncă și se încadrează în perioada în care primesc indemnizație de șomaj. În acest caz, venitul de completare este de 30% din indemnizația de șomaj.
Ultima Bursă Generală a Locurilor de Muncă s-a desfășurat în aprilie în 85 de agenții pentru ocuparea forței de muncă locale și județene. În vederea organizării acestei acțiuni, au fost contactați 25.748 agenți economici, iar 2.374 dintre aceștia au participat și au oferit celor 48.939 persoane prezente 25.407 locuri de muncă. Au fost selectate în vederea încadrării 19.147 persoane, iar 7.738 dintre acestea au obținut un loc de muncă, conform rezultatelor înregistrate la o lună de la desfășurarea acțiunii.