ȘTIRE POZITIVĂ. România este campiona creșterii economice din UE în 2013

Imagine: tcptkt.ueh.edu.vn

Imagine: tcptkt.ueh.edu.vn

UPDATE: România este campiona creșterii economice din UE în 2013

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a crescut cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut față de trimestrul al treilea, peste așteptări, iar economia UE a avansat cu 0,4%, România înregistrând cele mai solide rate de creștere atât în trimestrul patru, cât și pe ansamblul lui 2013, scrie Mediafax, citând date Eurostat – biroul de statistică al Comisiei Europene.

Pe ansamblul anului 2013, economia zonei euro s-a contractat cu 0,4%, în timp ce PIB-ul UE a urcat cu 0,1%.

PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,4% în trimestrul al patrulea față de aceeași perioadă din 2012, în timp ce economia Franței s-a extins cu 0,8%. În același timp, economia Italiei s-a contractat cu 0,8%, iar cea a Spaniei cu 0,1%.

În Europa Centrală și de Est, Ungaria a înregistrat în ultimele trei luni din 2013 o creștere economică de 2,8% față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce PIB-ul Poloniei, cea mai mare economie din regiune, a urcat cu 2,2%. Bulgaria a înregistrat o creștere de 1%, iar Cehia de 0,8%.

 

Știrea inițială: PIB a crescut cu 3,5 la sută, mult peste așteptări

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimări ale Institutului Național de Statistică (INS).

FMI prognozase, la începutul anului trecut, o creștere de 2% a PIB-ului României în 2013, iar Guvernul sconta pe o creștere de 2,8%, confirmată de estimări ale The Economist Intelligence Unit și Business Monitor International, citate în exclusivitate de Select News.

„Produsul intern brut în trimestrul IV 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,7% comparativ cu trimestrul III 2013 (date ajustate sezonier). Față de același trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,2% pe seria brută și cu 5,1% pe seria ajustată sezonier”, se arată în comunicatul INS.

Pentru 2014, FMI prognozează o încetinire a creșterii economice la 2,2%.

 

Loading

Comments

comments