Omenia, pe cale de dispariție? Doar cinci din 100 de români sar în ajutorul semenilor, la nevoie

parkinsonO analiză realizată în cadrul campaniei Grădina cu Speranțe, desfășurată de către Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson în parteneriat cu Societatea Română de Neurologie, arată că doar 5% dintre români sunt dispuși să acorde o mână de ajutor bolnavilor de Parkinson. Rezultatele au fost obținute în urma unei campanii desfășurate la nivel național, în 6 orașe: București, Cluj, Iași, Oradea, Timișoara și Târgu-Mureș, informează Public Advisor.

În cadrul campaniei au avut loc evenimente locale desfășurate în fiecare dintre cele 6 orașe, în care trecătorii au fost puși în situația de a ajuta un om cu semne evidente de boală. Astfel, mai multe filmări realizate în perioada aglomerată dinaintea Paștelui, în centre comerciale din cele 6 orașe, arată că dintre cei aproape 5.000 de români expuși mesajelor campaniei, doar 5% au întins o mână de ajutor, în timp ce aproape 6% au ignorat cu desăvârșire problemele bolnavului. O majoritate covârșitoare, de aproape 90% dintre trecători, a privit indiferentă situația și a ales să își continue rutina zilnică.

Barometrul compasiunii românilor în imagini: https://youtu.be/Oc8JiFfE3tk

Povara bolii pentru un pacient cu boala Parkinson este de multe ori foarte grea. Pe lângă problemele de sănătate create de această afecțiune cronică neurodegenerativă, acesta trebuie să înfrunte zi de zi discriminarea și indiferența celor din jur. Barometrul compasiunii românilor pentru bolnavii de Parkinson este de fapt o «radiografie» bazată pe cifre și imagini concrete a realității sociale cu care se confruntă bolnavii zi de zi. Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson a organizat această serie de evenimente pentru a trage un semnal de alarmă la nivelul întregii societăți”, spune Dan Raican, Președintele Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson și bolnav de Parkinson de peste 15 ani.

Principalele motive pentru care majoritatea persoanelor a ignorat bolnavul de Parkinson au fost lipsa de informare cu privire la gravitatea acestei boli și confundarea simptomatologiei cu starea de ebrietate. În plus, femeile s-au dovedit reticente în a ajuta un bărbat, tinerii s-au amuzat de situațiile în care era pus bolnavul de Parkinson, iar grupurile de mai mari dimensiuni au avut o viteză de reacție mai întarziată.

Boala Parkinson constituie unul dintre domeniile din neurologie care în ultimii 20 ani au înregistrat o dezvoltare în cunoaștere fără precedent. Prin consecințele pe care le are asupra stării de sănătate generale a pacienților, asupra vieții cotidiene a acestora, dar și prin impactul asupra familiilor, boala Parkinson reprezintă o prioritate pentru societate și sistemul medical, în încercarea de a îmbunătăți calitatea vieții acestor pacienți și a-i reinsera în societate”, declară Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Președinte de Onoare al Societății de Neurologie din România.

Tremorul necontrolabil, rigiditatea musculară și bradikinezia, pierderea echilibrului și a coordonării sunt principalele simptome motorii ale bolii Parkinson. Alături de acestea, simptome cognitive precum: afectarea memoriei și a atenției, dar și vegetative: energie scăzută, oboseală, tulburări de somn sunt semne ale apariției bolii Parkinson. Afectarea mobilității, limitarea socializării, dar și impactul pe care îl are asupra familiei scad calitatea vieții pacientului.

Dintre toate cele 6 orașe participante în campanie, capitala s-a dovedit a fi cea mai empatică: peste 7% dintre trecători s-au oprit să ajute, în timp ce doar 2% au ignorat complet suferințele bolnavului de Parkinson. La polul opus, ieșenii s-au dovedit cei mai nepăsători, peste 20% dintre persoane fiind absolut indiferente.

Campania s-a desfășurat în perioada 8-16 aprilie 2015 și a inclus 6 centre comerciale importante din cele 6 orașe. Un actor a simulat simptomele bolii Parkinson, ajungând în situatii dificile, în care avea nevoie de ajutor, testând astfel empatia trecătorilor. Peste 60 de voluntari au fost parte din campanie și au răspândit mesajele din Grădina cu Speranțe.

Analizând fiecare oraș în parte, rezultatele sunt următoarele:

  • București: peste 1200 de persoane expuse mesajelor campaniei, din care 7% au întins o mână de ajutor, 2% au ignorat bolnavul, iar 91% au fost indiferenți
  • Cluj: din peste 1000 de persoane expuse mesajelor campaniei, aproape 5% au ajutat bolnavul, 1% au ignorat problema, iar 96% au fost indiferenți
  • Iași: peste 1000 de persoane au fost implicate în campanie, dintre care mai puțin de 5% au ajutat, 20% au ignorat problema, iar restul de 75% au fost indiferenți
  • La Timișoara au fost aproximativ 800 de persoane expuse mesajelor campaniei, sub 5% au ajutat, aproximativ 2% au ignorat, iar 93% au fost indiferenți
  • Pentru Oradea și Târgu-Mureș situația a fost similară: aproximativ 500 de persoane în fiecare oraș, din care 5% au ajutat, aproape 3% au ignorat, iar restul de 92% au fost indiferenți

Grădina cu Speranțe este o campanie inițiată de Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson în parteneriat cu Societatea Română de Neurologie și Abbvie Romania, pentru marcarea lunii de conștientizare pentru boala Parkinson. Barometrul compasiunii românilor pentru bolnavii de Parkinsoneste cea de-a doua activare a campaniei, după Covorul de lalele din Centrul Vechi al Bucureștiului.

Susținătorii campaniei Barometrul compasiunii românilor pentru bolnavii de Parkinsonau fost: AFI Palace Cotroceni, Iulius Mall Timișoara, Iulius Mall Cluj, Palas Mall Iași, Promenada Târgu-Mureș și Oradea Shopping City.

 

Despre boala Parkinson

Boala Parkinson este cea de-a doua afecțiune neurologică degenerativă ca frecvență. În acest moment este estimat la nivel național un număr de peste 72.000 pacienți diagnosticați cu acestă boală.

Boala Parkinson este o boală degenerativă cauzată de distrugerea progresivă a neuronilor care produc dopamina (substanța neurotransmițătoare responsabilă de capacitatea organismului de a-și controla mișcările). În boala Parkinson, se consideră că simptomele devin manifeste atunci când nivelul dopaminei din creier scade cu mai mult de 50% față de valorile normale.

Mergi la medicul neurolog când observi primele simptome!

Cel mai adesea primele simptome al bolii Parkinson apar în intervalul de vârstă  50 -70 de ani. În ultimii ani s-a observat o scădere a vârstei la care este diagnosticată, una din 20 de persoane prezentând simptome în jurul vârstei de 40 de ani.

 

Loading

Comments

comments