Încă o victorie a guvernanților: organizația aerospațială ARCA se mută în SUA
După ani de luptă cu sistemul care îi băga bețe în roate proiectelor prin care România a intrat în cercul select al statelor cu o activitate intensă în domeniul aerospațial, organizația ARCA a decis să-și facă bagajele și să plece, definitiv, din țară, cu direcția Statele Unite.
ARCA (Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică) a primit recunoașterea internațională pentru proiectele sale, fiind partener al Agenției Spațiale Europene și al NASA, participant activ în unele dintre proiectele acestor organizații. Însă, pe plan intern, coteria de interese din jurul Agentiei Spațiale Române a subminat constant activitatea ARCA. Schimbările de Guvern n-au adus și schimbarea conducerii Agenției Spațiale Române (ROSA), astfel că ARCA a ajuns să riște stoparea proiectelor în care era implicată, din pricina bețelor în roate puse de ROSA. Urmarea a fost decizia strămutării centrului de operațiuni al organizației, în România urmând a se continua activitatea până la finalizarea proiectelor în curs.
Reproducem, în continuare, mesajul ARCA:
„ARCA a început procesul de transfer a principalelor activități de cercetare și dezvoltare în Statele Unite ale Americii. În acest scop a fost înființată compania americană ARCA SPACE Corporation, care va prelua gradat din activitățile organizației ARCA. Compania, încorporată în statul american New Mexico, are sediul în orașul Las Cruces.
Orașul Las Cruces este binecunoscut pentru sprijinul acordat activităților aerospațiale, companii precum Virgin Galactic, SpaceX, General Dynamics si NASA având centre în regiune.
Obiectivele principale ale corporației sunt producția și comercializarea aeronavei fără pilot Air Strato și producția și operarea familiei de rachete orbitale și suborbitale Haas.
Spaceport America va servi ca locație pentru operarea comercială a rachetei suborbitale Haas 2B. De asemenea, ARCA va folosi cele două centre locale de testare a dronelor, înființate de Administrația Federală a Aviației, în vederea realizării zborurilor de testare cu aeronava Air Strato. Mai multe detalii despre Air Strato, inclusiv lansarea comercială a produsului, vor fi prezentate în scurt timp.
«Am început activitatea în România în 1999, membrii ARCA fiind motivați de dorința de a aduce o contribuție la dezvoltarea țării noastre. Am reușit să realizăm aici multe lucruri, de care suntem mândri. Am fi dorit sa realizăm și mai multe, iar regretul ca nu am putut finaliza ce am început va ramâne. ARCA trebuie să se dezvolte însă, dar instituțiile statului din domeniul cercetării, măcinate de corupție, s-au dovedit o piedică pe care nu am putut să o depășim. ARCA nu ar fi supraviețuit șaisprezece ani în România fără sprijinul unor oameni de mare calitate din instituții precum Forțele Aeriene, ROMATSA, AACR, Ministerul de Interne, Aeroclubul României, sponsorii, donatorii și susținătorii noștri. Un loc special în inimile noastre îl ocupă militarii Forțelor Navale Române, alături de care am trăit momente unice pe parcursul realizării misiunilor comune și de la care am învățat ce înseamnă onoare, camaraderie și devotament. Chiar dacă ARCA și-a mutat activitatea principală în SUA, activitatea din România nu se încheie și va continua prin testarea motorului Executor, dezvoltarea de software și componente pentru Air Strato si Haas. Ca și până acum, toate rachetele și aeronavele ARCA vor purta în zbor și steagul României» – Echipa ARCA.
Referitor la campania de donații, aceasta este închisă, iar continuarea dezvoltării și testării motorului Executor și a rachetelor Haas, va fi realizată din fondurile ARCA SPACE Corporation, provenite din activități comerciale. ARCA nu a uitat de promisiunea de a invita donatorii la testele de motor desfășurate în România, iar aceasta promisiune va fi onorată.
ARCA își va onora și angajamentele față de Agenția Spațiala Europeană, prin realizarea și testarea echipamentelor pentru High Altitude Drop Test, din programul ExoMars”.
Află mai multe despre ARCA și realizările sale de AICI, AICI și AICI.
Citește și:
Prima dronă sută la sută românească ce poate zbura în stratosferă
ARCA face încă un salt spre spațiu pentru România