Prima dronă sută la sută românească ce poate zbura în stratosferă

3_1280ARCA (Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică) dezvoltă o aeronavă fără pilot, de înaltă performanță, se arată într-un comunicat remis Select News. Aeronava are numele Air Strato și face parte dintr-o familie mai mare de aparate automate, care vor îndeplini misiuni variate pentru ARCA și partenerii săi. Primul prototip este finalizat și este gata pentru teste.

Air Strato este versiunea cea mai mare, având o anvergură de 16m și este destinată zborului stratosferic la o altitudine de 18 km.
Aeronava este propulsată cu motoare electrice și are o autonomie de 7 ore, folosind numai bateriile interne și de trei zile cu panouri solare. Poate transporta o sarcină de 30 kg la altitudinea menționată, echipamentul variind în funcție de misiune. Echipamentul poate fi înlocuit cu containere suplimentare de baterii pentru misiuni având o durată mai mare.

Prototipul 2 este în construcție și are tren de aterizare escamotabil și avionică îmbunătățită.

A doua versiune a lui Air Strato are o anvergură mai mică, un plafon de zbor redus, dar o viteză și sarcină utilă mai mari.

”Activitățile noastre, dar și ale partenerilor, necesită zboruri stratosferice, iar baloanele solare și cu heliu pe care le-am folosit până în prezent, deși pot zbura mai sus cu sarcini utile mai mari, sunt mai costisitoare și dependente de condițiile meteo și zonele de siguranță aeriană alocată. Air Strato poate prelua multe misiuni, mult mai ieftin. Va ușura activitatea noastră aerospațială, dar ne va și extinde foarte mult capabilitățile.” – Dumitru Popescu, Președinte ARCA.

După încheierea cu succes a testelor, ARCA va oferi și o versiune comercială. Aceasta va fi va fi disponibilă în România doar pentru mediul privat.

Loading

Comments

comments