GALERIE FOTO & VIDEO. ARCA face încă un salt spre spațiu pentru România

Foto: arcaspace.com

Foto: arcaspace.com

Foto: arcaspace.com

Foto: arcaspace.com

foto: arcaspace.com

foto: arcaspace.com

foto: arcaspace.com

foto: arcaspace.com

foto: arcaspace.com

foto: arcaspace.com

ARCA (Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică), partener al Agenției Spațiale Europene, a realizat o primă probă de integrare a motorului Executor 2 pentru racheta Haas 2B pe standul de testare.

Motorul Executor 2 funcționează cu un amestec de oxigen lichid si kerosen și are o forță de tracțiune în vid de 32 tone/forța. Are o lungime de 1,7 m și un diametru de 1 m. Greutatea totală a motorului este de 260 kg.

„Motorul Executor 2 ne ajută să creștem viteza de dezvoltare pentru Programul Spațial al României și implicit pentru subprogramele rachetelor din seria Haas și avionului IAR-111 Excelsior. În urma parteneriatului cu Agenția Spațială Europeană, programele ARCA au avut întârzieri, dar am reușit să ne adaptăm, să creștem resursele umane și acum am ajuns să lucrăm din nou la programele proprii, la capacitatea pe care o aveam la sfârșitul anului 2012. Anul 2013 a fost un tur de forță pentru adaptarea la noile condiții, în special în ceea ce privește managementul resurselor.” Dumitru Popescu-Președinte ARCA

ARCA a luat decizia de a dezvolta motorul Executor 2, ca o alternativă rapidă și eficientă din punct de vedere al costului, pentru racheta Haas 2B.

La începutul anului 2013, atunci când era evident că ARCA va începe colaborarea cu Agenția Spațială Europeană, iar resursele umane vor fi deja suprasolicitate, decizia dezvoltării unei versiuni de motor a cărei finalizare să se facă rapid, a fost una necesară. Dezvoltarea primei variante a motorului Executor continuă însă, dar resursele alocate au fost diminuate pentru 2013 si 2014. Timpul îndelungat de dezvoltare, datorită complexității, a fost considerat inacceptabil în situația actuală.

 

Despre ARCA

ARCA este o organizație non-profit al cărei obiectiv este explorarea și colonizarea spațiului cosmic.

Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construiește si lansează cele mai eficiente vehicule spațiale din punct de vedere al costului.

„Folosim tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spațiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare. In 10 ani de activitate, noi am obținut o experiență unică în lume, utilizând cele mai mici bugete raportate la realizările proprii din domeniul aerospațial. Pe lângă aceasta, avem capacitatea de a mobiliza sute de oameni, din diverse instituții, civile si militare si a le coordona pentru atingerea obiectivelor propuse de ARCA. Pentru a facilita accesul in spațiul cosmic, am a creat o familie de rachete orbitale si un avion suborbital, având la baza tehnologii ieftine, sigure si accesibile. Elementul central in atingerea obiectivelor este seria de motoare Executor, primul dintre ele având un raport tracțiune-greutate de 110, fiind al treilea motor din lume din acest punct de vedere. În același timp este cel mai ieftin motor dezvoltat vreodată pentru prima treapta a unui lansator orbital”, explică un comunicat al organizației.

Pe lângă costul scăzut al tehnologiilor dezvoltate, ARCA realizează și lansările vehiculelor proprii, ceea ce conduce, din nou, la economii importante.

 

Realizări ARCA

– Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, reutilizabil, din materiale compozite, care a fost lansată în 2004, de la Baza Forțelor Aeriene de la Capu Midia.

– Sistemul aerospațial Stabilo, care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă și Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forțelor Navale, Forțelor Aeriene și al ROMATSA.

– Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiția Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, la altitudinea de 40 km.

 

Proiecte în lucru

– dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestră joasă;

– dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;

– dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.

– participarea în programul ExoMars al Agenției Spațiale Europene

 

Impedimente:

Deși face atât de multe pentru imaginea României, ARCA nu beneficiază de subvenții din partea statului român. Dimpotrivă, a stârnit invidia conducerii Agenției Spațiale a României (ROSA), care face tot ce îi stă în putere pentru a submina activitatea ARCA.

Loading

Comments

comments