ȘPAGA CEA SFÂNTĂ. 400.000 de români au dat mită în Învățământ și aproape trei milioane în sistemul medical, DOAR ÎN ULTIMUL AN

This post is also available in: Engleză

Unul din șapte români declară ca în ultimele 12 luni a plătit mită în sistemul medical și unul din 50 de români a plătit mită în sistemul de învățământ. Același studiu arată că cel puțin unuia din patru români i s-a cerut mită în ultimul an, în timp ce 71% dintre aceștia au refuzat să o plătească.

Conform Barometrului Global al Corupției, lansat astăzi de Transparency International, românii consideră că măsurile anticorupție ale Guvernului Ponta sunt cu 5% mai eficiente de cât cele ale Guvernului Boc-Ungureanu.

„Aceste rezultate exprimă în termeni statistici experiențele românilor de mai bine de 20 de ani și față de care măsurile au fost cel puțin ineficiente, dacă nu chiar inexistente”, se spune într-un comunicat de presă al Transparency România.

Corupția de la examenul de Bacalaureat este doar unul din multele exemple în care prin corupție este furată șansa la viață și la un viitor onorabil a tinerilor merituoși și este premiată nonvaloarea. Perpetuarea acestui fenomen ani la rândul, în ciuda camerelor de supraveghere și a altor măsuri adoptate, și chiar recunoașterea lui publică de către unul dintre dascăli – prezumat călăuzitor al tinerilor pe drumul valorilor și integrității, denotă mai degrabă sfidare, decât asumare, câtă vreme niciunul din dosarele deschise până acum pe această temă nu a fost soluționat în mod exemplar și irevocabil”, continuă comunicatul.

Pe plan internațional, mai mult de o persoană din două consideră că în ultimii doi ani corupția s-a înrăutățit, potrivit celui mai mare sondaj de opinie publică cu privire la corupție realizat de Transparency International. Barometrul Global al Corupției 2013 este un studiu realizat pe un eșantion de 114.000 de oameni din 107 țări și arată că este larg răspândită corupția. 27 la suta dintre respondenți au plătit mită la accesarea serviciilor și instituțiilor publice în ultimele 12 luni, dezvăluind că nu există nici o îmbunătățire față de sondajele anterioare.

În 51 de țări din întreaga lume partidele politice sunt văzute ca cele mai corupte instituții, iar 55 la sută dintre respondenți cred că guvernul este condus în favoarea unor interese speciale.

36 de țări văd poliția ca fiind cea mai coruptă, iar în aceste țări unei medii de 53 la suta dintre oameni i s-a solicitat să plătească o mită la poliție.

20 de țări văd sectorul judiciar ca fiind cel mai corupt, iar în aceste țări unei medii de 30 la suta din persoanele care au venit în contact cu sistemul judiciar i s-a solicitat să plătească o mită.

Descarcă de AICI Barometrul global al corupției 2013

 

barometru coruptie ati dat mitabarometru coruptie domeniibarometru coruptie evolutie romaniabarometru coruptie evolutie romaniabarometru coruptie evolutie in institutii graficbarometru coruptie evolutie in institutii grafic 2

Loading

Comments

comments