Cipul pentru slăbit, salvarea dieteticienilor

obezi30c
Un cip genetic ce poate fi implantat în brațul pacienților obezi, contribuind decisiv la pierderea în greutate a acestora, este dezvoltat în prezent de cercetătorii elvețieni, scrie MailOnline. Cipul verifică în permanență nivelul grăsimilor din sânge și, când cineva mănâncă prea mult, eliberează un hormon care suprimă foamea. În testele efectuate până acum pe cobai, versiunea anterioră a dispozitivului a determinat animalele obeze să renunțe la hrana grasă și, concomitent, să piardă din greutate. Mai mult, dispozitivul a încetat să mai elibereze medicamentul dietetic, de îndată ce cobaii au atins o greutate normală. Cercetătorii speră ca în cinci ani să producă o versiune a dispozitivului, de mărimea unei monede, ce poate fi introdusă și sub pielea unor persoane mai slabe.

Publicația Nature Communication scrie că dispozitivul conține două gene, care lucrează împreună pentru a verifica permanent pofta de mâncare. Prima monitorizează nivelul grăsimilor din sânge, iar când acesta devine prea ridicat îi semnalează celei de-a doua să suprime apetitul. Inventatorul cipului, profesorul Martin Fussenegger, susține că dispozitive similare, care conțin însă alte combinații de gene, pot fi utilizate și pentru combaterea altor afecțiuni. Profesorul speră ca acest cip să ofere o alternativă mult mai eficientă, atât pentru pilulele de slăbire – care trebuie luate de câteva ori pe zi -, cât și pentru intervențiile gastrice, care sunt costisitoare și invazive. În plus, se pare că dispozitivul nu va prezenta efecte colaterale majore.

Obezitatea poate reduce cu nouă ani viața unei persoane și, de asemenea, crește substanțial riscul apariței problemelor de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă, comoția cerebrală, infertilitatea, depresia și anumite tipuri de cancer. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste jumătate din populația multor state industrializate este supraponderală, una din trei persoane în mod excesiv. În Marea Britanie, scrie MailOnline, doar 34 la sută dintre bărbați și 39 la sută dintre femei au o greutate care nu le pune în pericol sănătatea.

În funcție de finanțarea pe care o vor obține cercetătorii elvețieni, cipul va putea fi testat pentru prima oară pe oameni în aproximativ trei ani. Dacă acesta se va dovedi sigur și eficient, va putea fi produs la scară comercială la cîțiva ani după acest test.

Loading

Comments

comments