VIDEO. Uimitorii papagali Cacadu: desfac lacăte, se dau cu trotineta, dansează

Cercetători ai Universităților Oxford și Viena și de la Institutul Max Planck au realizat un studiu cu papagali australieni Cacadu, ale cărui rezultate uimitoare au fost publicate recent, în revista de specialitate Plos One, informează Huffington Post.

COCKATOOS-PICK-LOCKS-570Cercetătorii au testat abilitățile și răbdarea papagalilor atunci când se urmărește obținerea unei recompense. În acest scop, o alună (hrana preferată de Cacadu) a fost plasată într-o cutie, în spatele unei ușite. Pentru a deschide ușița, papagalii au fost obligați să execute, succesiv, cinci operațiuni: 1. să îndepărteze un cui de siguranță; 2. să deșurubeze un șurub (fiind necesare 25-30 de răsuciri); 3. să împingă un bulon prin inelul de fixare; 4. să răsuceasă o rotiță metalică la 90 de grade, pentru ca deschizătura acesteia să se potrivească cu capătul în formă de T al tijei pe care era intodusă și să scoată apoi rotița din locașul ei; 5. să tragă/împingă bara zăvorului spre dreapta.

Dintre cei 10 papagali care au participat la experiment, cinci au reușit să ajungă la alună. Patru au avut nevoie de ajutor (li s-a arătat ce să facă și au învățat), dar unul, pe nume Pipin, a dat de capăt înregului mecanism, de unul singur, în mai puțin de două ore (la prima încercare – ulterior, și-a îmbunătățit, evidet, performanțele).

„Nu putem dovedi că păsările înțeleg structura fizică a problemei, precum un om un adult”, spune un co-autor al studiului, Dr. Alex Kacelnik, profesor de ecologie comportamentală la Universitatea din Oxford. „Dar putem deduce din comportamentul lor că sunt sensibile la modul în care obiectele interacționează, și că pot învăța să progreseze spre un obiectiv îndepărtat, fără a fi recompensate pas cu pas”, a adăugat Kacelnik.

Cacadu, alături de papagalii din specia Marele Gri African, sunt recunoscuți pentru performanțele lor unice în lumea păsărilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Viena au publicat, anterior, un alt studiu, cu un papagal Cacadu, botezat Figaro, care se folosește de unelte pentru a ajunge la hrană.

Alte materiale filmate îi surprind pe Cacadu dându-se cu trotineta sau dansând pe ritmuri tehno 🙂

Loading

Comments

comments