Achiziția unei aeronave pentru demnitari – la pachet cu programul de avioane multirol

Pe site-ul Ministerului de Finanțe a fost lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ intitulat, criptic „Ordonanță privind reglementarea unor măsuri bugetare”.

Articolul I al Ordonanței se referă la transferul unei sume de 9,4 milioane de euro, din Bugetul Ministerului Apărării, în Bugetul de Stat. Suma este obținută din taxele de licență pentru utilizarea frecvențelor de radiocomunicații ale MApN și este destinată Fazei 1 a programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

aeronava prezidentiala romania multirolPrin articolul II al Ordonanței, se „autorizează” Ministerul Apărării ca, din bugetul său, să „încheie în anul 2013 un contract de leasing pentru achiziționarea unei aeronave” destinată exclusiv zborurilor speciale. Adică, un avion la dispoziția înalților demnitari din stat: președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, prim-ministru și miniștri.

Tot din bugetul MApN vor fi suportate cheltuielile operaționale și de întreținere a aeronavei.

Ordonanța nu prevede un plafon al costurilor pentru această investiție și nici perioada achitării leasingului. Conform site-ului Boeing, prețul mediu de vânzare al aeronavelor model 737 variază, în funcție de dotări, între 76 și 110 milioane de dolari. Bugetul MApN pe anul 2013 este de 5,8 miliarde de lei (1.740 milioane de dolari), după rectificare.

Conform Notei de fundamentare a normativului, motivația acestui demers ar fi faptul că „în prezent, zborurile speciale se asigură cu aeronave ale unor instituții publice sau companii aeriene, ceea ce presupune costuri ridicate generate de activitățile de întreținere și menținere în stare de aeronavigabilitate a aeronavelor”.

La începutul anului, ex-ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara că întreținerea anuală a aeronavei prezidențiale costă 7 milioane de euro. În luna martie, Traian Băsescu s-a deplasat la Consiliul European (Bruxelles), cu un zbor comercial. Premierul Victor Ponta anunța că „În momentul în care vom avea posibilitatea financiară, vom închiria sau vom cumpara acest tip de avion care să fie avionul oficial al președintelui, al primului-ministru”.

Loading

Comments

comments