Vaticanul se angajează să nu mai mușamalizeze actele de pedofilie comise de preoți

Prelații Vaticanului, la audierile de la Geneva Foto: news.msn.com

Prelații Vaticanului, la audierile de la Geneva
Foto: news.msn.com

În cadrul unei audieri la Geneva cu oficiali ai Națiunilor Unite, Vaticanul este confruntat public pentru prima dată, la acest nivel, cu critici pentru modul în care a mușamalizat cazurile de abuzuri sexuale comise de preoți, ale căror victime au fost copii, potrivit presei internaționale. Reprezentanților Sfântului Scaun li s-a solicitat să explice de ce prelații acuzați au fost protejați, transferați în alte jurisdicții, în loc să fie deferiți procurorilor.

Ambasadorul Vaticanului la ONU, arhiepiscopul Silvano Tomasi și Monseniorul Charles Scicluna, fostul procuror al Vaticanului în domeniul infracțiunilor sexuale, au admis acuzațiile, dar nu au dat răspunsurile așteptate.

Cei doi prelați au fost invitați să răspundă de ce Vaticanul a ignorat, în repetate rânduri, termenii Convenției ONU a Drepturilor copilului, care impune semnatarilor să ia toate măsurile ce se impun pentru a păstra siguranța minorilor. Există rapoarte conform cărora, prin lipsa de conformare, pentru a-și apăra reputația, Biserica Catolică a permis violul a mii de copii de către preoți pedofili. Vaticanul a ratificat Convenția încă din anul 1990, dar nu a prezentat niciun raport referitor la acțiunile concrete luate în implementarea regulamentului internațional până în anul 2012, tăcând chiar și după ce un val de acuzații din partea victimelor a erupt în anul 2010.

„Sfântul Scaun ia act că există o problemă. Haideți să nu spunem că e prea târziu. Suntem de acord că anumite lucruri trebuie făcute. Procurorii din întreaga lume ar trebui să acționeze cu egală măsură împotriva celor care încalcă legea, fie ei membri ai clerului sau nu”, a spus Scicluna.

La rândul său, arhiepiscopul Silvano Tomasi a admis că abuzurile nu pot fi justificate.

Timp îndelungat, Vaticanul a încercat să evite responsabilitatea, invocând autonomia episcopilor, faptul că preoții nu sunt angajații săi, ci cetățeni ai statelor în care trăiesc, fiind supuși rigorilor legii din țările respective. Însă, organizațiile pentru drepturile copilului și asociațiile victimelor abuzurilor sexuale ale preoților au prezentat Națiunilor Unite numeroase dovezi care atestă că Vaticanul le-a cerut episcopilor să mușamalizeze cazurile care le erau aduse la cunoștință, fără a le raporta organelor abilitate. Astfel, problema a devenit una globală, secretomania Vaticanului producând aceleași rezultate în toate țările în care religia catolică are mulți adepți.

Victimele abuzurilor speră că transmiterea în direct a audierii Vaticanului de la Geneva va forța Biserica să renunțe la disimulare. Una dintre victimele abuzurilor sexuale, Teodoro Pulvirenti, a salutat audierea de la Geneva, dorind să i se facă dreptate, fără a fi împotriva Bisericii Catolice.

Papa Francisc I a anunțat, luna trecută, că un consiliu al Vaticanului va fi înființat să lupte împotriva abuzării sexuale a copiilor de către reprezentanți ai Bisericii. Papa a spus că scandalurile de abuz reprezintă o rușine a Bisericii.

Însă cei doi prelați prezenți la audierile de la Geneva nu au putut da un răspuns concret nici la întrebarea foarte clară și directă, adresată de  Jorge Cardona Llorens, un profesor spaniol de drept internațional: Cum va crea Vaticanul criteriile prin care să pună pe primul plan interesul copiilor, aceste criterii neexistând în momentul de față?

Scicluna s-a limitat în a reitera că Sfântul Scaun își dorește să fie un model pentru protecția intereselor copiilor și pentru îngrijirea victimelor abuzurilor.

Autori: George SPIRIDON, Robert VERESS  

Loading

Comments

comments