EXCLUSIV. Erori grave în noile manuale și auxiliare de mate și română pentru clasele I și a II-a!

Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis, miercuri, nouă contestații privind licitația organizată de Ministerul Educației din România pentru achiziția de manuale de limba română și matematică pentru clasele I și a II-a. Prin urmare, s-a decis continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în termen de zece zile. Doar două contestații din cele depuse au fost respinse, trei fiind admise în totalitate, iar 6 parțial.

După deschiderea ofertelor, pe 17 iulie, asocierea Akademos Art SRL – Stand Agenție Difuzare Carte SRL și SC Aramis Print SRL au formulat contestații, care au fost respinse.

Membrii Federației Editorilor din România (FER) au anunțat, în 21 august, că au depus 17 contestații și au sesizat mai multe instituții, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitația pentru manualele școlare.

La sfârșitul lunii august, Select News a informat, în exclusivitate, că Manualul de limba română pentru clasa I conține erori grave. Era vorba de manualul realizat de asocierea Editura Litera & Siveco.

Între timp, a postat online fragmente -câte patru pagini- din auxiliarele Editurii CD Press, marele câștigător al licitației din 17 iulie, cu cinci din nouă proiecte atribuite. Și, din păcate, constatăm că și aceste produse folosite în procesul didactic conțin erori grave.

Să le luăm pe rând.

Matematică și cunoașterea mediului, clasa I.

clasa I mate pag 6La pagina 6,  exercițiul 3, prima colivie. E reprezentată o pasăre în interior, una în exterior, cerința fiind să se coloreze numărul corespunzător de păsări aflate în interior, respectiv exterior, variantele disponibile fiind 0, 1 și 2, fiecare cifră într-o căsuță ce trebuie colorată. Lăsând la o parte faptul că una dintre culori este prost aleasă (un fel de bej), este limpede că soluția, în acest caz, este absurdă: căsuța cu cifra 1 ar trebui, probabil (conform minții autorilor), colorată… pe din două?!

cd press manual mate cls I pag 7La pagina 7, exercițiul 3, se solicită ordonarea iezilor, doar că iezii sunt… pitici!

Matematică și științele naturii, clasa a II-a.

cd press manual mate cls II pag 10La pagina 10, exercițiul 2, cerința b) este „Indică pe fiecare ceas ora la care trebuie să te culci”, iar cerința c) este „Indică pe fiecare ceas ora la care trebuie să te trezești”. În felul acesta, pe cele două cadrane vor fi câte patru ace indicatoare (două mari și două mici) fără a se ști care este ora de trezire și cea de culcare…

cd press manual mate cls II pag 11La pagina 11, exercițiul 1, se dă ca model de descompunere 56 = 56 + 6!

cd press manual mate cls II pag 19La pagina 19, rezolvând exercițiul 1, aflăm că „În timpul nopții Soarele nu luminează Pământul”. Așadar, cuprins de spiritul ecologic, noaptea Soarele „trage storurile” și nu luminează deloc Pământul, nicio emisferă a acestuia…

Comunicare în limba română, clasa a II-a.

cd press manual romana cls II pag 17La pagina 17, exercițiul 2, rezolvarea duce la următoarea frază: „Cobor încet, fără să-l deranjez pe cei din jur”.

Sunt erorile pe care le-am observat la o primă lectură, în fragmente de câte patru pagini ale celor trei manuale auxiliare. Ne întrebăm: câte erori or fi în tot cuprinsul manualelor, dacă paginile „puse în vitrină” arată astfel?!

Într-o postare pe pagina de Facebook a Select News, editura CD Press precizează că erorile nu se regăsesc în manuale, ci în materialele didactice auxiliare, care ar fi fost într-o „variantă în lucru”: „Mentiune. Paginile demonstrative sunt parte din materiale didactice auxiliare. Ele nu fac parte din manualele CD PRESS. Paginile au fost reactualizate. Cele anterior postate apartineau unei variante in lucru si nu se regasesc in produsul final. Multumim pentru observatia facuta”.

La o primă verificare, paginile nu fuseseră actualizate. Ulterior, la insistențele CD Press, am reverificat paginile, constatând că, într-adevăr, corecturile au fost efectuate și paginile actualizate în consecință.

 

Solicitat să spună dacă elevii de clasa I vor avea manuale noi pe bănci la începerea anului școlar, premierul Victor Ponta a arătat că, în urma deciziei Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), ministrul Educației, Remus Pricopie, va da toate lămuririle necesare privind editarea manualelor școlare, informează Mediafax.

Premierul a arătat că nu au mai fost tipărite noi manuale de aproximativ zece ani, iar de anul acesta va fi vorba și de manuale digitale, ce pot fi descărcate online.

Ministrul Remus Pricopie declara, pe 5 septembrie: „Eu cred că vom merge în direcția bună și că vom avea manuale pe 15 septembrie, evident în format digital. Dacă decizia este pozitivă, atunci manualele vor putea fi încărcate pe internet imediat ce se semnează contractele”.

Inspectorul general școlar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat azi, pentru MEDIAFAX, că lipsa noilor manuale pentru clasele I și a II-a nu este o situație plăcută, iar elevii nu pot învăța după manuale vechi, dar programa nouă va fi respectată și în primele zile se va face recapitulare.

“Nu putem pune pe bănci manualele vechi, potrivit unei note transmise de către Ministerul Educației Naționale. Oricum, prima săptămână este de recapitulare, poate și a doua. Cert este că nu e o situație plăcută pentru copiii de clasa I și a II-a lipsa acestor manuale de pe bănci”, a mai spus inspectorul general școlar al Capitalei.

Loading

Comments

comments