Stres free. De ce nu au angajatorii din România probleme cu epuizarea angajaților

Ilustrație: pastorbrianchilton.wordpress.com

Ilustrație: pastorbrianchilton.wordpress.com

În țările Uniunii Europene, stresul reprezintă a doua cea mai frecvent raportată problemă de sănătate la locul de muncă.

Intr-un sondaj al Agentiei Europene pentru Siguranta si Sanatate la locul de munca citat de clinica Castle Craig, 8 din 10 manageri europeni si-au exprimat ingrijorarea privind stresul in mediul profesional. Însă, mai putin de 30% dintre acestia au proceduri de prevenire a riscurilor psiho-sociale.

Legislatia romaneasca in domeniul muncii nu reglementeaza stresul. La nivel mondial sunt folosite mai multe modele de evaluare a stresului, dar Romania nu are o metodă autentificată; in prezent se foloseste, neoficial, de către multinaționale, metoda Danemarca. Această metodă trebuie transpusa în legislație, spune Nicolae Voinoiu, director in cadrul Inspectiei Muncii.

Sindromul “burn-out” este definit ca o stare de epuizare fizica, emotionala si mentala cauzata de implicarea individului pe termen lung in situatii profesionale solicitante. Cele mai predispuse in a dezvolta acest sindrom sunt persoanele idealiste, perfectioniste, care indeplinesc multe responsabilitati profesionale, carora le place sa detina controlul, au o dorinta puternica de a se afirma, o nevoie crescuta de aprobare din parea semenilor, stima de sine scazuta si vulnerabilitate in fata refuzarii de sarcini de serviciu suplimentare.

Multi profesionisti folosesc stresul si adrenalina in avantajul lor pentru ca le da mai multa energie la locul de munca. Insa pentru altii, efortul muncii poate cauza epuizare psihica si fizica.

Epuizarea poate afecta pe oricine, dar in general cel mai probabil de a fi afectati sunt oamenii perfectionisti, carora le place sa detina controlul, care lucreaza in medii stresante, spun specialiștii.

 

Care sunt simptomele epuizarii?

•             Iritabilitate la locul de munca

•             Lipsa de energie

•             Stima de sine redusa la locul de munca

•             Depresie sau anxietate

•             Insomnie si agitatie noaptea

•             Supranutritie sau subnutritie

•             Simptome fizice minore cum ar fi dureri de cap, raceli regulate, indigestie

•             Bazarea pe consumul de alcool si droguri pentru a face fata fiecarei noi zile.

 

Conform unui studiu citat de Mediafax , „studiile arata ca barbatii de peste 45 de ani sunt cei mai afectati de stres si ca peste jumatate din numarul total de zile de lucru pierdute sunt atribuite stresului.”

De la 1 septembrie, legislația belgiana obliga toate companiile și instituțiile ce opereaza pe teritoriul Belgiei (implicit instituțiile europene din Bruxelles) la actiuni preventive impotriva riscurilor psiho-sociale determinate de stresul la locul de munca, prin realizarea regulata de analize de risc sau implementarea de programe de consiliere pentru angajati.

Comisia Europeană discută deja posibilitatea ca exemplul belgian să fie extins la nivelul întregii Uniuni Europene, implicit în România.

Măsura nu este pe placul specialiștilor care tratează diferite forme de dependență. Profesor Jonathan Chick, Psihiatru Consultant si Director Medical al clinicii de dezintoxicare si tratament Castle Craig crede ca noua lege belgiana este “o dovada a culturii de tip victima care perpetueaza boala individului.” Cu alte cuvinte, daca suferi de burn-out, problema nu mai este la tine, ci la angajator.

In plus, aceasta lege ar putea produce efecte nedorite, incurajand companiile ca in loc sa ajute angajatii, sa caute alte solutii pentru a se conforma cerintelor legislative: “Ar trebui sa prevenim consecintele latente ale acestei legislatii. Angajatorii pot nascoci tot felul de strategii pentru a se asigura ca dreptatea e de partea lor prin adoptarea de masuri abuzive, injositoare, atunci cand se tem de justitie” adauga Prof. Chick.

Mai multe informatii despre burn-out si problema dependentei la locul de munca, cititi aici.

Loading

Comments

comments