Spionajul guvernamental, cauza autocenzurii scriitorilor americani
Dezvăluirile în legătură cu monitorizarea masivă a datelor personale din mediul virtual și telefonie i-au determinat pe scriitorii americani să devină extrem de îngrijorați față de încălcarea libertății presei și, în multe cazuri, să evite pur și simplu abordarea unor subiecte controversate. Într-un studiu intitulat “Efecte terifiante: Monitorizarea Agenției de Securitate a Statelor Unite îi împinge pe scriitorii americani la autocenzură”, filiala americană a PEN, asociație internațională care reunește scriitori din peste 100 de țări, a anunțat că 85 la sută dintre autorii chestionați sunt mai preocupați ca niciodată de “supravegherea guvernamentală”, iar 73 de procente dintre aceștia au menționat explicit că se tem atât pentru dreptul lor la intimitate, cât și pentru libertatea presei. Mai mult, 11 la sută dintre cei intervievați au recunoscut că au evitat să abordeze anumite subiecte de frica unor posibile amenințări la adresa propriilor vieți private, iar alte 11 procente au mărturisit că s-au gândit în mod serios să ocolească chestiunile sensibile, care ar putea deranja autoritățile. De asemenea, 24 la sută dintre cei 520 de scriitori care au participat la studiu susțin că evită deliberat anumite subiecte în convorbirile telefonice și atunci când utilizează mailul, iar 9 la sută s-au gândit să facă același lucru. Există și o categorie a celor care, de teama de a nu fi interceptați ulterior, au refuzat să întâlnească persoane considerate de către guvernul federal drept “amenințări la adresa securității”.
“Presupun că tot ceea ce produc sub formă electronică este monitorizat”, afirmă un scriitor citat în studiu. “Simt că supravegherea guvernamentală crescândă a avut un efect terifiant asupra documentării mele, pe care o desfășor, în cea mai mare parte, pe Internet”, susține un alt participant la sondaj. Mulți dintre scriitori se tem că spionajul agresiv desfășurat de agențiile americane de informații va deveni un model pentru alte guverne, care vor urma, la rândul lor, practicile de interceptare utilizate de Statele Unite. Alți scriitori consideră că amenințările apărute în momentul de față la adresa dreptului la intimitate sunt mult mai mari decât pe vremea fostului președinte american Richard Nixon sau a Războiului Rece, din cauza tehnologiei avansate din ziua de astăzi.
Organizația neguvernamentală PEN susține drepturile și libertățile scriitorilor de pretutindeni, promovând, în același timp, o serie de proiecte literare și culturale. PEN are centre autonome în peste 100 de state din întreaga lume.