Sfidând legea și deciziile instanțelor, Parlamentul refuză să-i revoce pe incompatibili. ANI insistă
„Agenția Națională de Integritate solicită Senatului României și Camerei Deputaților aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a senatorului Mora Akos Daniel, respectiv a deputatului Stoica Ștefan Bucur, ca urmare a deciziilor nr. 6289/2013 și 6734/2013, emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, cu consecința menținerii ca legale și temeinice a rapoartelor de evaluare emise de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora” se arată într-un comunicat de presă al ANI.
„Menționăm faptul că au trecut mai bine de cinci luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, și anume revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului, contrar deciziei Curții Constituționale nr. 460 din 13 noiembrie 2013, potrivit căreia «Senatul în plenul său are obligația de a hotărî, prin vot, cu privire la încetarea sau nu a calității de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatării stării de incompatibilitate a acestuia de către Agenția Națională de Integritate».
Potrivit Raportului Anticorupție al Uniunii Europene, remis opiniei publice la data de 3 februarie 2014, «parlamentul a dat dovadă de o lipsă de consecvență în luarea deciziilor referitoare la probleme de integritate, inclusiv în ceea ce privește acțiunile ulterioare deciziilor ANI în situații de conflicte de interese și de incompatibilitate. Odată definitive, aceste decizii ar trebui să ducă la încetarea mandatului respectivului funcționar ales. Totuși, de la mijlocul anului 2012, sistemul judiciar a trebuit să sesizeze de două ori Curtea Constituțională în urma refuzului Parlamentului de a pune capăt mandatelor ca urmare a unor hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilitatea unor parlamentari. Cel mai recent caz datează din toamna anului 2013 și se referă la decizia ANI privind incompatibilitatea unui senator care a fost confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție și pe care Senatul nu a aplicat-o. Prin urmare, Curtea Constituțională a trebuit să intervină încă o dată, printr-o hotărâre privind conflictul constituțional dintre puterea legislativă și cea judiciară. De atunci, Senatul nu a acționat în acest sens».
De asemenea, ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România consemnează faptul că «Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar și atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanțelor»”, se mai precizează în comunicatul ANI.
Conform Mediafax, Daniel Akos Mora, fost consilier județean în cadrul CJ Mureș, s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deținea funcția de director și calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuție a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei, cu unități aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureș și cu alte unități administrativ-teritoriale din județul Mureș, potrivit ANI.
În 30 septembrie 2013, Agenția Națională de Integritate a cerut Senatului revocarea din funcție a senatorului PNL Daniel Akos Mora, declarat incompatibil prin sentința definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, din data de 24 septembrie 2013.
În 23 decembrie 2013, Agenția Națională de Integritate a trimis o nouă adresă conducerii Senatului, în care solicită urgentarea constatării încetării calității de senator a lui Daniel Akos Mora.
Solicitarea a fost formulată după ce Curtea Constituțională a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între ICCJ și Senat, prin omisiunea forului legislativ de a finaliza procedura parlamentară cu privire la cazul senatorului PNL Daniel Mora, stabilind ca Senatul să decidă în legătură cu mandatul parlamentarului.
La începutul lunii februarie, Biroul Permanent al Senatului a decis să transmită la Comisia juridică solicitarea ANI de urgentare a constatării încetării calității de senator a lui Daniel Akos Mora (PNL).
Senatorul PSD Cristian Dumitrescu spunea atunci că decizia Curții Constituționale pe această temă, care este “destul de complexă”, a fost trimisă Comisiei juridice, pentru ca în două săptămâni să fie analizată.
În cazul deputatului Ștefan Stoica, ANI a solicitat Camerei Deputaților, în 21 octombrie 2013, revocarea din funcție, după ce ICCJ a decis definitiv că a fost în incompatibilitate, întrucât în perioada în care a fost consilier județean în Dolj a ocupat și funcția de director al Direcției Drumuri Craiova.
În 23 decembrie 2013, ANI a solicitat din nou Camerei Deputaților să constate demiterea de drept a deputatului PDL Ștefan Stoica, solicitarea fiind transmisă Comisiei juridice.
Secretarul Camerei Deputaților, deputatul Eugen Nicolicea, anunța atunci că solicitarea ANI a fost transmisă Comisiei juridice. Nicolicea invoca decizia CC care cerea modificarea și clarificarea Legii integrității.