Scandal ENORM la Garda Financiară. Sunt maziliți comisarii cu rezultate notorii, înlocuiți cu mediocri cu pile

„Epurări staliniste în Garda Financiară”, titrează 7Est. Marius But, fost șef al Gărzii Financiare Cluj, „Nașul” unor oameni ai Puterii, precum Relu Fenechiu sau George Copos (dosarele „Transformatorul” și „Loteria”) a fost concediat! But susține că au fost „radiați” toți comisarii care au lucrat la dosare grele și înlocuiți cu indivizi fără experiență, pe pile și nepotisme.

La Iași, 12 comisari au luat note mai mari decât primul admis, dar au fost respinși la ultimul concurs. În schimb, clanul Pintilei e pe cai mari: tatăl e șeful Vămilor, iar fiul e comisar debutant, deși a luat 5,50 la examen. Proba care a trimis în șomaj comisarii de la Gardă a fost cea de interviu, adică examinarea orală. Această probă nu poate fi contestată iar candidatul este notat doar cu admis sau respins. Foști comisari ai Garzii din Iași au acuzat subiectivismul extrem al probei care a dus, de altfel, la „filtrarea candidaților”.

Ca mai toți comisarii cu experiență de la Garda Financiară, But a fost respins la proba de interviu, cea care nu se poate contesta. „La nivelul întregii țări sunt foarte puțini cei care au avut funcții de conducere și care au fost acceptați după interviu”, spune Marius But. „În cazul interviului desfășurat pentru ocuparea posturilor de inspector antifraudă grad profesional superior, la Iași, până la primul candidat admis, au fost respinși 12 candidați care au avut un punctaj superior la proba scrisă (inclusiv 92,5 puncte). La Craiova au fost respinși 8 candidați cu punctaj superior la proba scrisă (inclusiv 85 puncte), la Bacău au fost respinși 8 candidați și exemplele pot continua”, explică But.

Marius But este comisar al Gărzii Financiare de 22 de ani și a lucrat, în ultima perioadă, în dosare „grele” aflate deja în instanțele de judecată. În calitatea sa de comisar, But a răspuns cererilor procurorilor și a întocmit dosare de expertiză care au indicat existența unor prejudicii financiare. Competența sa a fost probată de instanțele de judecată, care l-au condamnat definitiv pe fostul baron de Botoșani, Constantin Conțac, și au dat sentințe nedefinitive în cazurile „Loteria” – George Copos și „Transformatorul” – Relu Fenechiu. „Eu nu am lucrat în dosarul Transformatorul, eu am lucrat la expertiza de la SISSE, cea care se spune că stă la baza dosarului. Am lucrat 4 luni și într-un dosar privind băieții deștepți din energie”, explică Marius But. But spune că niciunul dintre colegii cu care a verificat traseul transformatoarelor nu mai lucrează la Antifraudă. „Este un singur coleg, transferat la jocuri de noroc. Ceilalți au fost dați afară odată cu mine”, explică But.

Marius But a atacat și el decizia de concediere în instanță și a dezvăluit câteva întrebări care i-au fost adresate. „Una dintre ele vizează diferența dintre eficiență și eficacitate. Am avut și întrebări din Codul Vamal”, explică el. Alegerea întrebărilor a creat situații absolut paradoxale. Potrivit lui Marius But, de la Cluj au promovat examenul oral atât secretara, cât și contabila instituției. „Au reușit fără loc, practic. Au fost admise la concurs, dar numărul celor admiși a fost mai mare decât cel al locurilor disponibile”, explică el.

Printre noii inspectori antifraudă se numără Florin Pintilei, un tânăr care a terminat abia anul trecut facultatea. Florin Pintilei este fiul lui Ioan Pintilei, șeful regional al Vămii. Fără experiență în structurile de control ale Ministerului de Finanțe și cu nota 5.50 obținută la examenul scris, Florin Pintilei poate fi meditat acasă. Mama sa, Maria Pintilei, lucrează și ea la Fisc, la compartimentul persoane fizice. Fratele lui Florin, Cătălin Pintilei a fost comisar la Gardă iar acum activează tot în cadrul ANAF. Cumnata sa și soția lui Cătălin Pintilei, Emanuela, este inspector de control la Fisc.

Trebuie spus că Florin Pintilei a candidat pentru un post de debutant la Suceava, a obținut 5.50 la proba scrisă și a promovat proba de interviu. Spre comparație, fotul comisar-șef Ionel Muntenescu, cel care a făcut sesizările penale la CET și CFR, a obținut 9.30 la scris, dar a fost respins la interviu.

Loading

Comments

comments