BREAKING NEWS. Rusia invadează Ucraina!
UPDATE 15 (marți, 15.50) Foc de avertisment al rușilor la o bază militară din Ucraina
Forțele ruse care încercuiesc baza aeriană ucraineană de la Belbek, în apropiere de Sevastopol, în Crimeea, au executat foc de avertisment după ce militari ucraineni au încercat să se apropie, a declarat un ofițer ucrainean pentru AFP.
Rușii au tras focuri de armă în plan vertical, în timp ce un grup de aproximativ 300 de militari ucraineni se apropia de aerodrom, către ora locală 9.00 (și ora României).
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia își rezervă dreptul de a recurge la “toate mijloacele” pentru a-și proteja cetățenii din această țară. El le-a ordonat trupelor mobilizate săptămâna trecută într-un exercițiu militar surpriză în vestul și centrul Rusiei să se întoarcă la unitățile lor, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de Russia Today. Miile de soldați care au invadat deja Crimeea rămân pe poziții. (Mediafax).
UPDATE 14 (luni, 22.15) Rușii de rând susțin invazia din Crimeea
Pe rețelele sociale, rușii de rând se contrazic cu vehemență în privința invadării Crimeei de către armata rusă, informează The Guardian. Dar experții ruși în sociologie susțin că majoritatea populației îl aprobă pe Putin. Rușii de rând consideră Crimeea parte a Rusiei și răsturnarea regimului Ianukovici din Ucraina drept o lovitură de stat orchestrată de Occident. „Mulți îl văd pe Putin ca fiind liderul care a redat putere Rusiei, după destrămarea Uniunii Sovietice”, spune Denis Volkov, de la institutul independent de sondare a opiniei publice Levada Centre.
UPDATE 13 (luni, 21.30) Rusia nu dă Ucrainei ultimatum, dar trupele rusești somează militarii ucrainieni să se predea
Ministerul Apărării din Rusia a negat ca „lipsită complet de sens” informația difuzată de agenția de presă rusă Interfax, conform căreia Rusia ar fi dat un ultimatum de retragere completă a trupelor sale din Crimeea sau de depunere a armelor, ultimatum care ar expira marți, la ora 5 dimineața (ora României).
Pe de altă parte, există numeroase rapoarte ale corespondenților de presă străini, care au asistat la „mini-ultimatumuri” – somații ale unor comandanți militari ruși, emise către comandanți militari ucrainieni.
Elizabeth Palmer, corespondentul CBS în Simferopol (capitala republicii autonome Crimeea) a relatat că a asistat personal la o scenă uluitoare: „Un căpitan rus a încercat să îl convingă pe comandantul unei unități militare ucrainiene să se predea. Comandantul a refuzat. Cei doi și-au strâns mâinile!”
Cristopher Miller, redactorul șef al publicației Kiev Post susține, la rândul său, că a auzit personal ultimatumul comandantului unei nave de luptă rusești dat unei unități militare ucrainiene din Alușta, lângă Sevastopol.
Iar oficialii ruși au reiterat, în cursul zilei, că prezența lor în Crimeea este complet justificată, chiar dacă aproape întreg restul lumii este în dezacord, fiindcă sunt evidente încălcările flagrante ale mai multor tratate internaționale semnate de Rusia și Ucraina.
UPDATE 12 (luni 20.15) Ripostă diplomatică „în forță” pentru acțiunile rușilor din Crimeea: SUA nu va avea delegație oficială la jocurile paralimpice de la Soci
Casa Albă nu va avea o delegație oficială, așa cum era programat, pentru jocurile paralimpice care vor începe vineri, la Soci, în Rusia, informează Reuters, citând purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. Delegația americană va fi formată exclusiv din sportivii care vor participa la jocuri și personalul aferent.
UPDATE 11 (luni, 15.45) Prima confruntare armată între forțele ruse și cele ucrainiene
Conform Ministerului Apărării din Ucraina, spațiul aerian al țării vecine a fost violat de două ori, în cursul nopții de duminică spre luni de avioane de luptă rusești. Aceasta au fost interceptate de avioane ucrainiene. A avut loc un schimb de focuri, iar un avion rusesc Suhoi 27 a fost avariat.
UPDATE 10 (luni, 13.20) Rubla se prăbușește!
Moneda rusă s-a devalorizat abrupt, cu peste 2 procente într-o singură zi de tranzacționare, iar Banca Națională a Rusiei a intervenit pentru limitarea dezastrului financiar, vânzând valută și aur în valoare de 10 miliarde de dolari, reprezentând 2% din rezerva sa din Trezorerie, informează Reuters, citând Bursa din Moscova.
UPDATE 9 (luni, 13.10). Marea Britanie anunță că nu va oferi ajutor militar Ucrainei
Marea Britanie exclude varianta unei intervenții militare în favoarea Ucrainei, în conflictul pe care această țară îl are cu Rusia, anunță, la Kiev, ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague. Marea Britanie va oferi un ajutor de 10 milioane de lire sterline pentru „reforme politice și economie” în Ucraina, anunță Hague, pe contul său de Twitter. Hague a arătat foarte ușurat, în momentul în care primul ministru ucrainian, Arseni Iațeniuk, i-a transmis că țara sa nu solicită suport militar, deși a admis că armata ucrainiană este „la pământ”, acuzându-l pe fostul președinte Ianukovici că ar fi subminat capacitatea de apărare a țării, în cooperare cu „un alt stat”, transmite Gulliver Cragg, corespondent France 24 în Ucraina.
UPDATE 8 (luni, 13.05) Comandamentul Marinei Ucrainiene a fost preluat de Rusia
BBC Ucraina informează că militarii ruși au preluat controlul Comandamentului Marinei Ucrainiene din Sevastopol.
UPDATE 7 (luni, 12.30) Comandanții unităților militare ucrainiene sunt somați să se predea!
Elizabeth Palmer, corespondentul CBS în Simferopol (capitala republicii autonome Crimeea) relatează că a asistat la o scenă uluitoare: „Un căpitan rus a încercat să îl convingă pe comandantul unei unități militare ucrainiene să se predea. Comandantul a refuzat. Cei doi și-au strâns mâinile!”
UPDATE (6) Numărul soldaților ruși care au pătruns în Crimeea a ajuns la 15.000
Ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite a anunțat că numărul soldaților ruși care au pătruns în Crimeea a ajuns la 15.000, informează The Guardian.
UPDATE (5) Putin, lui Obama: îmi rezerv dreptul de apăra interesele rusești în Crimeea și Estul Ucrainei
Războiul ruso-ucrainian pare de neevitat, dacă ne luăm după rezultatul convorbirii telefonice dintre președinții SUA și Rusiei. Barack Obama și-a exprima îngrijorarea față de intervențiile militare preconizate de Rusia în Ucraina, dar Vladimir Putin a replicat că își rezervă dreptul de a apăra interesele rusești în Crimeea și (atenție!) Estul Ucrainei (regiunea orașului Harkov), fiindcă este îngrijorat de acțiunile extremei drepte din Ucraina, nesancționate de autoritățile de la Kiev.
Casa Albă a emis un comunicat în care arată că discuția dintre cei doi lideri a durat 90 de minute, iar Obama l-a avertizat pe Putin că riscă izolarea politică și economică a Rusiei dacă nu își va retrage trupele din Crimeea și va continua intervenția militară pe teritoriul Ucrainei. Ca o primă formă de ripostă, SUA se retrage de la lucrările de pregătire a Summit-ului G8. În comunicat nu se pomenește, însă, nimic despre un eventual sprijin militar acordat Ucrainei, în cazul continuării invaziei și violării Cartei Națiunilor Unite, tratatului militar bilateral dintre Rusia și Ucraina (1997), Memorandumului de la Budapesta (1994) și Actului de la Helsinki.
UPDATE (4) Ucraina și-a pus trupele în stare de alertă maximă. „Orice nouă intervenție militară a Rusiei înseamnă război!”
Alexander Turcinov, președintele interimar al Ucrainei, a decretat stare de alertă maximă a trupelor țării sale, iar primul ministru Arseni Iațeniuk a cerut trupelor rusești să revină în bazele lor, avertizând că „orice nouă intervenție militară a Rusiei înseamnă război”.
Fostul premier Iulia Timoșenko a fost mai ponderată în declarația sa, cerând calm în fața provocărilor Rusiei și acțiuni coordonate cu Uniunea Europeană și Națiunile Unite.
Lituania și Letonia au cerut și obținut o reuniune de urgență a NATO.
Dimitri Trenin, analist al Centrului Carnegie din Moscova consideră că riscul unui război este ridicat și recomandă câțiva pași diplomatici pentru evitarea acestuia, arată The Guardian. Însă primul pas este imposibil: o declarație a lui Vladimir Putin prin care să se opună intențiilor secesioniste ale Crimeeii, arătând, astfel, că este interesat doar de viața cetățenilor de etnie rusă din Ucraina și nu de acapararea de noi teritorii.
Reuters a raportat prezența a două nave de război rusești în imediata apropiere a Sevastopolului, iar dacă informația se confirmă, reprezintă un nou act de invazie – care, conform premierului Ucrainei, va duce la război.
La Națiunile Unite, SUA, Marea Britanie și Franța au solicitat ca ședința Consiliului de Securitate să se desfășoare cu ușile deschise, în timp ce Rusia insistă ca ședința să nu fie publică.
UPDATE 3 (sâmbătă, ora 19.25) Refat Ciubarov, liderul tătarilor din Crimeea, și-a îndemnat conaționalii să rămână în case și să nu formeze grupuri de rezistență, pentru a preîntâmpina un pogrom. „Literalmente, mai sunt câteva ore până la catastrofă”, a declarat Ciubarov, la postul de radio Ecou Moscova. The Guardian observă că postul de radio este deținut de Gazprom.
UPDATE 2 (sâmbătă, ora 19.15) Kremlinul susține că nu a decis dacă va trimite trupe în Ucraina
Un purtător de cuvânt al Kremlinului susține că Rusia speră că situația conflictului cu Ucraina nu va escalada și că președintele Putin nu a decis dacă va trimite trupe în Ucraina (referindu-se, probabil, la restul teritoriului Ucrainei, fiindcă trupele rusești au invadat republica secesionistă Crimeea, parte a Ucrainei).
Ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a critica Moscova, spunând că acțiunile sale amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Marea Britanie este cea care a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, pentru discutarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.
UPDATE (sâmbătă, 19.00): Reuniune a Consiliului de Securitate ONU generată de invazia Rusiei, la solicitarea Marii Britanii
O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU generată de invazia Rusiei în Ucraina se va desfășura azi, de la ora 21, ora României, informează Reuters. Reuniunea se desfășoară la solicitarea Marii Britanii
În Ucraina, Vitali Kliciko, fostul boxer convertit în politician, președinte al Partidului UDAR (Pumnul) și candidat la președinția Ucrainei, precum și liderii Sector Right (una dintre formațiunile naționaliste care au manifestat pentru înlăturarea regimului reprezentat de fostul președinte Viktor Ianukovici, au cerut mobilizarea generală, informează The Guardian.
Știrea inițială:
Consiliul Federației (Senatul Rusiei) a aprobat solicitarea președintelui Vladimir Putin de utilizare a intervenției armate în Ucraina, informează The Guardian. Mai mult, Consiliul Federal a cerut retragerea ambasadorului rus din Statele Unite.
Imediat după dezicie, tancurile rusești au fost filmate, de CNN, în mișcare, în Crimeea, în apropierea orașului-port Sevastopol.
Președintele interimar al Ucrainei, Alexander Turcinov a convocat Consiliul Național de Securitate, iar navele de război ucrainiene au fost retrase din portul Sevastopol, la Odessa.