Raportul „pierdut” de Ministerul Culturii: Roșia Montană, în patrimoniul UNESCO!

Rosia Montana

Rosia Montana

TOTB a publicat, astăzi, în exclusivitate raportul întocmit de către specialiști Oxford și plătit de fundația Pro Patrimonio, document despre care ministrul Daniel Barbu afirma că nu există.

Concluziile rapotului (rezumatul executiv): situl de la Roșia Montană îndeplinește 4 (patru) criterii pentru listarea în UNESCO, în condițiile în care îndeplinirea unui singur criteriu e suficientă.

Acuzațiile referitoare la faptul că Barbu a făcut raportul pierdut au fost făcute de către arhitectul Șerban Cantacuzino în timpul unei conferințe de presă pe data de 23 septembrie.

La o zi după conferința Pro Patrimonio și dezvăluirile privind raportul arheologic realizat de specialiștii britanici, fostul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că știe despre document și că acesta se află în posesia lui, nu a ministerului, deoarece nu a fost comandat de minister, ci a fost un studiu independent, sprijinit din resurse extra-ministeriale, care l-a ajutat în decizia de a nu radia Masivul Cârnic de pe lista monumentelor istorice. „Cine caută raportul la minister, îl caută într-un loc în care nu există. Acest raport mi-a fost prezentat, a fost prezentat în fața Comisiei Naționale de Arheologie, ei cunosc cam ce conține. M-a ajutat acest raport. Raportul britanicilor era un argument pentru a trimite dosarul Roșia Montană spre UNESCO, dacă totul era în regulă. (…) Raportul se află la mine și la membrii echipei britanice care l-a întocmit. Asta a fost înțelegerea. Raportul îl păstrez, poate că îl voi publica la un moment dat”, declara Kelemen Hunor pe 24 septembrie, menționând și numele celor trei autori ai raportului – profesorii Andrew Wilson, David Mattingley și Mike Dawson.

Citește tot AICI

Loading

Comments

comments