Protestele anti-minerit la Roșia Montană continuă la București, Cluj și în alte orașe. La Roșia Montană s-a făcut spectacol pro-minerit

Aproximativ 8.000 de persoane s-au prezentat, în seara aceasta, la protestul împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, desfășurat în centrul Capitalei, relatează Hotnews. S-a ajuns, astfel, la a opta zi consecutivă de protest.

La Cluj Napoca, numărul participanților la protestul anti-RMGC de azi a fost estimat la peste 6.000 de persoane.

Proteste au avut loc și în alte orașe din țară și din lume.

Ziua Minerului la Roșia Montană Foto: alba24.ro

Ziua Minerului la Roșia Montană
Foto: alba24.ro

De partea cealaltă a baricadei, zeci de primari din Muntii Apuseni, din Alba, Bihor si Hunedoara, cer parlamentarilor sa aprobe, in cel mai scurt timp, proiectul de lege referitor la exploatarea de la Rosia Montana, apelul fiind prezentat public duminica de edilul din comuna Rosia Montana, Eugen Furdui, la “Ziua Minerului”, eveniment organizat de Consiliul Judetean Alba, Consiliul Local Rosia Montana, “Rosia Montana Gold Corporation” si sindicatul “Viitorul Mineritului”, relateaza Agerpres.

Furdui a sustinut ca vorbeste in numele a 50 de primari din Muntii Apuseni, care ar reprezenta peste 100.000 de locuitori. “Toti suntem nebuni ca vrem minerit? Nu suntem nebuni. Vrem locuri de munca, nu vrem altceva”, a spus edilul din Rosia Montana.

Si prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser, care in ultima saptamana s-a exprimat public de mai multe ori in favoarea acestui proiect, a reiterat ca sprijina investitia de la Rosia Montana.

La sarbatoarea organizata duminica in localitatea din Apuseni au participat in jur de 4.000 de oameni, care au asistat la intreceri sportive si la spectacole folclorice si pentru tineret.

Primarul Eugen Furdui a declarat, recent, la solicitarea Agerpres, ca in prezent rata somajului in Rosia Montana, o comuna cu 3.000 de locuitori, este de circa 20%. De ajutoare sociale beneficiaza intre 105 si 110 familii, a afirmat primarul. El a mentionat ca la RMGC lucreaza in jur de 500 de oameni, majoritatea din Rosia Montana si imprejurimi, acestia fiind angajati pe perioada determinata, trei luni. In cazul in care, la sfarsitul lunii septembrie, contactele acestora nu ar fi reinnoite de catre companie, rata somajului ar ajunge in comuna la peste 74%, a spus Furdui.

Pe de alta parte, impotriva exploatarii de la Rosia Montana au protestat la Alba Iulia circa 150 de persoane duminica seara, timp de doua ore, intr-un mars autorizat, desfasurat fara incidente.

 

Citiți și:

EXCLUSIV. „SOS Halkidiki!”, mega-mitingul din Salonic contra-mineritului cu cianuri, înfrățit cu protestul „Salvați Roșia Montană!”

Loading

Comments

comments