Protest spontan la Roșia Montană

Rosia PoieniPeste 500 de angajați ai companiei ‘Roșia Montană Gold Corporation’ și localnici au participat marți, timp de mai multe ore, la un miting și la un marș de protest, ambele neautorizate, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul în zonă.

Inițial, câteva zeci de persoane s-au adunat în centrul istoric al localității Roșia Montană pentru a-și arăta susținerea față de investiție, numărul acestora ajungând ulterior la câteva sute.

Oamenii s-au deplasat apoi în marș spre sediul Primăriei. La un moment dat, și-au exprimat intenția să blocheze DN74, care face legătura cu drumul județean care străbate Roșia Montană, dar au renunțat la idee după ce jandarmii le-au atras atenția că vor fi amendați dacă fac acest lucru.

După ce au protestat timp de mai multe ore în piața din apropierea Primăriei, oamenii s-au reîntors în centrul istoric al localității, unde au mai rămas circa o oră, perioadă în care au continuat să scandeze lozinci în favoarea proiectului minier.

‘Jos șomajul’, ‘Vrem să trăim din minerit’ ‘Mineritul este pâinea noastră’, ‘Ne-am săturat de atâta așteptat’ și ‘Vrem locuri de muncă ACUM’ sunt câteva din mesajele afișate pe pancardele purtate de către protestatari.

Adunarea publică nu a fost una autorizată, dar s-a aflat sub monitorizarea forțelor de ordine.

Oamenii au anunțat că vor reveni să protesteze și miercuri.

Rata șomajului în comuna Roșia Montană, care numără 3.000 de locuitori, este de circa 20%, a declarat, săptămâna trecută, la solicitarea AGERPRES, primarul Eugen Furdui. De ajutoare sociale beneficiază între 105 și 110 familii, a afirmat primarul.

El a menționat că la RMGC lucrează în jur de 500 de oameni, majoritatea din Roșia Montană și împrejurimi, aceștia fiind angajați pe perioadă determinată, respectiv pe perioada a trei luni. În cazul în care, la sfârșitul lunii septembrie, contractele acestora nu ar fi reînnoite de către companie, rata șomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a spus acesta.

Senatorii Comisiei juridice au dat marți aviz negativ, în unanimitate, la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roșia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgență.

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că proiectul referitor la Roșia Montană va fi pus pe ordinea de zi a Senatului și respins, același parcurs urmând să fie și la Camera Deputaților. Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roșia Montană. Documentul ar fi trebuit să ajungă în Parlament pentru dezbatere, însă luni, 9 septembrie, ședința Birourilor permanente reunite, care decideau înființarea Comisiei speciale pentru proiectul Roșia Montană, a fost anulată.

Parlamentarii PNL vor vota pentru respingerea proiectului Roșia Montană, a anunțat luni președintele liberalilor, Crin Antonescu.

Zăcământul de la Roșia Montană este estimat la 314 tone de aur și 1.450 de tone de argint.

La Roșia Montană au fost investiți până în prezent de compania care dorește să exploateze zăcământul auroargintifer peste 450 milioane de dolari.

Loading

Comments

comments