Prințul Charles susține că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră

Prințul Charles discutând cu prezentatorul Wild Carpathia, Charlie Ottley Foto: pure-romania.com

Prințul Charles discutând cu prezentatorul Wild Carpathia, Charlie Ottley
Foto: pure-romania.com

Prințul Charles a declarat, într-un mesaj transmis miercuri seară la lansarea părții a treia a documentarului “Wild Carpathia”, că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră, iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate, informează Mediafax.

Premiera de gală a celei de-a treia părți a seriei documentare “Wild Carpathia” a avut loc miercuri seară, la hotelul Pullman din București. La eveniment au participat numeroase personalități, între care ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, ministrul delegat pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri, Maria Grapini, ministrul Mediului, Rovana Plumb, și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

În mesajul transmis prin intermediul lui Martin Harris, prințul Charles a spus că îi face mare plăcere să sprijine o cauză care este foarte aproape de sufletul său.

“Unul din motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este frumusețea naturală extraordinară a peisajelor sale și a pădurilor sălbatice virgine din Munții Carpați”, a spus prințul Charles, precizând, însă, că, din păcate, “toate acestea pot să dispară cu rapiditate”.

“În anumite zone deja este prea târziu și situația se înrăutățește în fiecare zi. Se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate”, a spus prințul Charles.

El a precizat că acest lucru este important, întrucât “România este unul dintre puținele locuri din Europa în care există întinderi largi de astfel de ținuturi încă sălbatice”. “De fapt, Munții Carpați din România cuprind cele mai vaste zone de pădure virgină din Europa Centrală și de Est. Aceste păduri sunt o adevărată sărbătoare a biodiversității, excepțional de bogate atât ca faună, cât și ca floră”, a spus prințul Charles, precizând că aceste păduri găzduiesc cea mai mare populație supraviețuitoare de urși bruni, lupi și lincși din Europa, dar și o treime din toate speciile de plante europene.

“În plus, aceste păduri funcționează drept coridoare pentru migrația multor specii (…) Asta face din Carpații românești o comoară naturală neprețuită într-un continent care de mult și-a pierdut astfel de comori sălbatice. Ceea ce dumneavoastră încă aveți aici în România, a devenit de o raritate extremă. Foarte multe țări europene au puține sau nu le-au mai rămas deloc astfel de păduri. Spre exemplu, în trecutul nu foarte îndepărtat, aveam în Marea Britanie păduri magnifice, întinse, însă le-am defrișat, astfel încât în prezent au rămas doar câteva pâlcuri de copaci răzleți și cea mai mare parte a faunei a dispărut. Ceea ce s-a întâmplat în Munții Scoției constituie un avertisment pentru ceea ce s-ar putea petrece cu Munții Carpați dacă nu-i protejați. Pădurile înfloritoare vor fi înlocuite cu peisaje mohorâte, goale, pe care le vedem în scenele de încheiere ale celui mai recent film cu James Bond”, a spus prințul Charles.

El a precizat că Munții Carpați au fost denumiți zona Yellowstone a Europei și au “un potențial enorm pentru turismul durabil”, care poate aduce venituri mari, însă numai dacă aceștia vor fi conservați.

“Pădurile și peisajele Munților Carpați ajută la definirea României și pierderea lor ar fi, după modesta mea opinie, o tragedie. Chiar și sintagma ‘Transilvania, țara de dincolo de păduri’ și-ar pierde sensul, ar deveni doar o tristă rămășiță a istoriei”, a mai atras atenția prințul Charles.

Rovana Plumb, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, a declarat că „din cele 322.000 de hectare de păduri virgine din ecoregiunea carpatică, 210.000 sunt în România. De aceea, România este prima țară din ecoregiunea carpatică și din Uniunea Europeană care a reglementat modul de protejare a pădurilor virgine și cvasivirgine. Ca ministru al Mediului, am semnat ordinul prin care se protejează pădurile virgine și cvasivirgine din România. Urmează să finalizăm cartarea și catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România, precum și metodele prin care vom putea să acordăm măsuri compensatorii pentru proprietarii pădurilor”.

Partea a treia a seriei documentare “Wild Carpathia”, intitulată “Wild Forever” și produsă de compania britanică Almond Films, va fi difuzată la nivel mondial începând de luna viitoare. În România, “Wild Carpathia – Wild Forever”, care include un interviu cu prințul Charles, va fi difuzată pe Travel Channel pe 8 noiembrie, de la ora 21.00.

 

Citește și:

EXCLUSIV. Problema seriei Wild Carpathia: pe Youtube, doar românii se uită la ea!

 

Loading

Comments

comments