Ponta, lovitură de imagine. A stat la coadă ca să se roage, spunând: „Nu mi-a căzut rangul”

Foto: ro.stiri.yahoo.ro

Foto: ro.stiri.yahoo.com

Premierul Victor Ponta a participat, sâmbătă, la slujba religioasă de la Mănăstirea “Sfântul Andrei” din județul Constanța. Premierul a asistat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, informează Mediafax.

După terminarea slujbei, în jurul orei 13.00, Ponta a vrut să viziteze peștera Sfântului Andrei și s-a așezat la coada deja formată de zeci de credincioși. După aproximativ un sfert de oră, premierul a intrat în peșteră, unde s-a rugat.

La ieșirea din peștera Sfântului Andrei, Ponta a aprins o lumânare.

Ulterior, el a fost întrebat de jurnaliști de ce a stat la coadă și nu a vrut să intre în față, Ponta răspunzând: “Pentru că nici aici, nici la alte evenimente religioase, cum e Sfânta Parascheva, nu m-am dus niciodată în față și ar fi un semn de lipsă de respect pentru cei care stau la coadă. După cum ați văzut, nu mi-a căzut rangul, ca să zic așa. Dacă timpul îmi permite stau la coadă, dacă nu, nu mă duc în față”.

Premierul le-a urat “La mulți ani!” celor care își serbează onomastica de Sfântul Andrei și a spus că își dorește ca atât de Sfântul Andrei, cât și de Ziua Națională românii să fie “mai liniștiți”.

Întrebat ce cadou îi va face fiului său Andrei, premierul a spus că îl va lua la parada organizată de Ziua Națională, la București.

El a menționat că de la Mănăstirea “Peștera Sfântului Apostol Andrei” va pleca la București. “Vrem să fim siguri că toate pregătirile pentru mâine sunt în regulă și să dăm semnalul unei țări puternice și a unei țări unite. Sper ca toți cei 20 și de milioane de români, mâine (n.r. – duminică) să lase deoparte orice poate să fie un conflict și să ne purtăm ca oameni mândri de țara noastră”, a mai spus Ponta.

Câteva mii de persoane din întreaga țară au venit, sâmbătă, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Andrei, ridicată în vecinătatea peșterii din comuna constănțeană Ion Corvin, pentru a-l prăznui pe creștinătorul și protectorul românilor.

Mulți dintre credincioși au ajuns la mănăstire încă de vineri seară, ei participând la slujbă în biserică sau dormind în mașini.

Ceremoniile au început sâmbătă dimineață, la ora 08.00, când a fost sfințită capela amenajată în peștera Sfântului Apostol Andrei, după care Arhiepiscopul Tomisului, IPSTeodosie, împreună cu un sobor de preoți, a început Sfânta Liturghie pe esplanada amenajată în partea de miazăzi a bisericii mari a mănăstirii.

La festivități a fost prezent și mitropolitul de Theoupoleos, IPS Panteleimon, care a adus din Grecia, de la Tesalonic, moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sărbătoarea va continua și duminică, 1 Decembrie, când, începând cu ora 17.00, pe scena Casei de Cultură din Constanța va avea loc concertul tradițional de colinde. Vor participa coralele Arhiepiscopiei Tomisului, grupul bizantin “Sfântul Vasile cel Mare”, corul parohiei “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Constanța, Grupul coral al școlii 39 din Constanța, Grupul coral “Giocoso” al Centrului Cultural Județean Theodor Burada din Constanța, iar invitată este Corala mixtă dirijată de PS Ciprian, din Bulgaria.

Prăznuit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, creștinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioșilor. Întreaga țară, dar în special Dobrogea, este în sărbătoare, deoarece în această provincie se află peștera în care a trăit întâiul ucenic al Mântuitorului Hristos. Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că, după tragerea la sorți, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos și în vechea provincie a Dobrogei. Potrivit cercetătorilor, locul în care a sălășluit și s-a rugat a fost peștera unde, actualmente, există o mănăstire. Locașul de cult este unicat în spațiul monastic, incluzând primul altar creștin de pe teritoriul românesc. În apropierea mănăstirii se află un izvor, care, asemeni celui de la mănăstirea Dervent, este făcut de Sfântul Apostol Andrei, lovind cu toiagul în piatră.

În anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat Peștera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constanței, a sfințit acest așezământ în 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desființat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări.

Anual, pelerini din întreaga țară vin la această mănăstire pentru a se închina în fața relicvariului ce conține o parte din moaștele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Loading

Comments

comments