Navele rusă și chineză au reușit să se elibereze din ghețurile Antarcticii
UPDATE (5) Akademik Șokalski (Rusia) și Dragonul de zăpadă (Xue Long) s-au eliberat din captivitatea ghețurilor Antarcticii
Îmblânzirea vremii în Golful Commonwealth a făcut ca gheața care împresura cele două nave captive să se fisureze. Astfel, acestea s-au eliberat singure din captivitatea naturii, fără a mai fi necesară intervenția spărgătorului de gheață american Polar Star, care și-a putut relua misiunea din cadrul operațiunii Deep Freeze (vezi mai jos).
UPDATE (4) Spărgătorul de gheață american Polar Star va încerca să salveze cele două nave captive în ghețurile Antarcticii
Polar Star, singurul spărgător greu de gheață din dotarea Pazei de Coastă americane, s-a angajat într-o misiune de salvare a celor 123 de membri ai echipajelor navelor Akademik Șokalski (Rusia) și Dragonul de zăpadă (Xue Long), rămase captive între ghețurile Antarcticii.
Polar Star a plecat din portul Seattle la începutul lunii decembrie, în operațiunea Deep Freeze, care presupune crearea unei breșe în Marea de gheață McMurdo Sound, până la stația americană McMurdo de pe insula Ross, pentru realimentarea acesteia și continuarea programului antarctic al SUA.
Polar Star ar fi trebuit să oprească în Portul Sydney, ca ultimă escală înaintea misiunii propriu zise, dar americanii au decis deturnarea navei spre Golful Commonwealth, unde nava rusească și cea chinezească sunt prinse între banchize. Oficialitățile se așteaptă ca Polar Star să își atingă ținta în aproximativ șapte zile, informează RT.
Polar star poate penetra un strat de gheață de până la șase metri grosime, în vreme ce Akademik Șokalski și Dragonul de zăpadă au puteri de circa șase ori mai mici, fiind înconjurate de un strat de gheață de patru metri grosime. (Robert Veress)
UPDATE (3) Spărgătorul de gheață chinezesc Dragonul de Zăpadă a rămas blocat în banchiza Antarcticii după operațiunea de salvare
Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită: spărgătorul de gheață chinezesc care a ajutat la salvarea pasagerilor vasului rusesc Akademik Șokalski în Antarctica a fost prins între ghețuri, potrivit BBC News.
Potrivit declarației Autorității pentru Siguranța Maritimă Australiană (AMSA) de sâmbătă, încercarea de manevră a spărgătorului de gheață chinezesc prin gheață a fost un eșec. Căpitanul vasului chinezesc a precizat că nava este sigură și nu are nevoie de ajutor în acest moment. Prin urmare, AMSA a mai precizat că nu există un pericol imediat pentru echipajul acestui spărgător de gheață.
Spărgătorul australian Aurora Australis a fost rugat să rămână în apropiere în larg în cazul în care vasul Dragonul de Zăpadă (Xue Long) are nevoie de ajutor. AMSA a adăugat că spărgătorul de gheață australian va călători la Insulele Windmill – în afara cercului antarctic – pentru realimentare, urmând să ajungă la Hobart, capitala Tasmaniei.
Profesorul Chris Turney, coordonatorul Expediției Australaiene Antarctice 2013 (AAE 2013) a declarat că îi pare rău să audă că Dragonul de Zăpadă se află în dificultate, sperând că atât echipajul acestui vas cât și cel al vasului rusesc vor fi eliberați cât mai curând posibil din captivitatea ghețurilor.
UPDATE (2): Pasagerii vasului prins între ghețuri în Antarctica au fost salvați
Salvatorii au transferat în siguranță 52 de pasageri din vasul de cercetare Akademik Șokalski captiv în Antarctica, potrivit BBC News.
Salvatorii australieni au precizat că oamenii de știință și turiștii au fost îmbarcați în spărgătorul de gheață australian Aurora Australis. Aceștia au fost aduși cu elicopterul aflat la bordul spărgătorului chinez Dragonul de Zăpadă.
Operațiunea de salvare s-a desfășurat cu dificultate datorită condiției banchizei. Totuși, după ultimele estimări, autoritățile credeau că pasagerii nu vor putea fi salvați mai devreme de mijlocul lunii ianuarie.
Chiar dacă vasul rus era captiv, oamenii de știință și-au continuat experimentele, măsurând temperatura și salinitatea apei din crăpăturile gheții din banchiza înconjurătoare. Scopul principal al vasului rus era să urmărească evoluția dispariției banchizei Antarctice.
UPDATE: Viscolul antarctic întrerupe operațiunile de salvare a navei captive
Viscolul antarctic a întrerupt încercarea spărgătorului de gheață australian de a ajunge la nava rusească prinsă între ghețuri de o săptămână, cu 74 de persoane la bord, potrivit Reuters.
Spărgătorul de gheață australian Aurora Australis a ajuns la aproximativ 10 mile marine de nava captivă înainte de a face cale întoarsă. Viscolul a redus vizibilitatea și a impus revenirea la o distanță de siguranță de aproximativ 18 mile marine de nava Akademik Șokalski.
Potrivit declarației ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, spărgătorul de gheață chinez Dragonul de Zăpadă se află la 6,7 mile maritime de nava captivă între ghețuri, iar elicopterul de la bordul acestuia va fi folosit să-i salveze pe toți cei 52 de pasageri și pe o parte a membrilor echipajului dacă vremea va permite. Ceilalți vor rămâne la bord pentru a putea pilota nava când condițiile o vor permite.
Purtătoarea de cuvânt a Autorității pentru Siguranța Maritimă Australiană (AMSA), Lisa Martin, a declarat că, foarte probabil, operațiunea de salvare nu se va putea desfășura înainte de Anul Nou.
Știrea inițială
Gheața care a prins un vas rusesc cu 74 de persoane la bord la 100 mile est de stația Dumnond d’Urville, Antarctica franceză, a părut să fie spartă duminică, crescând speranțele de salvare pentru echipaj. Un spărgător de gheață puternic australian se apropie de nava captivă, potrivit Reuters.
Nava Akademik Șokalski a părăsit Noua Zeelandă pe 28 noiembrie într-o expediție finanțată privat pentru comemorarea a 100 de ani de călătorie în Antarctica condusă de renumitul explorator australian Douglas Mawson. Acest vas a fost prins între ghețuri pe 24 decembrie. Pasagerii sunt, în majoritate, oameni de știință și turiști australieni, iar echipajul rusesc. Spărgătorul de gheață australian Aurora Australis este așteptat să ajungă la nava captivă duminică la miezul nopții.
Au existat mai devreme două încercări de salvare a acestei nave, care nu au reușit datorită grosimii gheții care a prins nava rusă. Primul spărgător de gheață venit în ajutor este spărgătorul de gheață chinez Dragonul de Zăpadă care, deși nu a reușit în operațiunea de salvare, așteaptă vasul australian ca întărire și poate folosi elicopterul de la bord pentru salvarea persoanelor aflate la bordul navei rusești. De asemenea, a încercat să pătrundă fără succes și un spărgător de gheață francez.
Autor: George SPIRIDON