EXCLUSIV. România nu s-a vindecat de colectivizare. Statul rămâne latifundiarul majoritar, căpușat de arendașii deștepți Tărâță & co
Conform unui document postat pe site-ul Agenției Domeniilor Statului (ultima actualizare a situației fiind din anul 2011) mai mult de jumătate din terenurile agricole ale României sunt în continuare administrate de stat. Din totalul de 340439,36 ha de teren agricol ale țării, statul administrează 172753,87 ha iar la privat sunt 167685,49 ha.
Județele cu cele mai întinse suprafețe agricole sunt: Dolj, Olt, Teleoman,Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Galați.
Conform ZF, ADS are date în arendă 220.000 ha, către circa 100 de companii. Unii dintre marii arendași care au contracte cu ADS sunt: Culiță Tărâță, Ioan Niculae, libanezul Jihad El Khalil, Paul Stănescu și Jean Valvis.
Culiță Tărâță a “închiriat” de la stat 57.000 de hectare în Balta Mare a Brăilei, Jihad El Khalil are terenuri luate în arendă de la stat în județele Giugiu, Călărași și Timiș, Paul Stănescu exploatează terenuri lângă Fetești, Ioan Niculae are și el “închiriate” 4,400 ha de la ADS în Balta Ialomiței iar Jean Valvis exploatează 7.900 ha tot în Balta Ialomiței.
Latifundiarii secolului XXI nu plătesc mai nimic pentru terenurile respective.
Cele mai multe contracte sunt încheiat pentru 49 de ani, prevăzând redevențe de 575 lei sau 130 de euro/ha. Adică, sub 10% din încasările anuale, care se cifrează la circa 6.000 de lei / hectar. Prin comparație, arenda este de 5 ori mai mare în Austria și de 60% din producție, în Statele Unite. Pe piața liberă din România, arenda este dublă față de cea plătită statului de latifundiari. În plus, arendașii beneficiază de subvenții din fonduri europene, care anul trecut au fost de 130 euo/ha, conform datelor publicate de Ziarul Financiar. Cu alte cuvinte redevențele sunt compensate de subvenții.