EXCLUSIV. Animozitățile dintre ministrul Mediului Rovana Plumb și ministrul delegat Lucia Varga au dus la apariția unui nou minister

plumb varga

Rovana Plumb, ministrul Mediului (stânga) și Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură
Foto: rfi.ro / satmareanul.net

Animozitățile dintre ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice Rovana Plumb (PSD) și ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga (PNL), au dus la crearea unui minister paralel, marcat prin titulatura de „Departament”. Departamentul Ape, Păduri și Piscicultură a fost în subordinea Ministerului Mediului, dar, fiindcă cele două doamne miniștri nu au reușit să găsească o cale de compromis, s-a decis separarea Departamentului de Minister. Departamentul are personalitate juridică, nemafiind subordonat Ministerului, ci direct primului ministru.

Animozitățile politice și personale din Ministerul Mediului au fost atât de mari, încât relația de subordonare nu a funcționat nici măcar la nivel formal, atât timp cât a existat în acte și, legal, ar fi fost necesar.

De pildă, astăzi, în ședința de Guvern, premierul Victor Ponta a eliberat din funcții trei secretari de stat de la Ministerul Mediului și tot astăzi, deciziile de eliberare din funcții au fost publicate în Monitorul Oficial. Secretarul General al Ministerului Mediului știa de un singur secretar de stat eliberat din funcție. „Eu am semnat doar pentru doamna Elena Dumitru, care a fost eliberată la cerere, fiindcă urmează să plece într-o detașare, prin Ministerul Afacerilor Externe, la Nairobi. De ceilalți doi secretari de stat nu știu, aflu acum, de la dumneavoastră. Probabil cererea a fost făcută direct la Secretariatul General al Guvernului, de doamna Varga. Normal ar fi fost să treacă pe la mine”, a declarat Marius Nica, pentru Select News.

Nici măcar cei în cauză, respectiv secretarii de stat Ionuț Ciprian Iuga și Puiu Gelu, nu erau la curent cu evoluția exactă a situației. „Știam ceva, că ar urma să… Probabil, e vorba de desprinderea Departamentului de Minister. Cred că, în aceste condiții, mâine vor urma deciziile de renumire în funcție”, spune Puiu Gelu.

Loading

Comments

comments