Noul Guvern depune azi jurământul
UPDATE (miercuri, 17.35) Noul Guvern depune azi jurământul
Președintele Traian Băsescu a anunțat că a ajuns la un acord cu premierul Victor Ponta, astfel că miercuri el va semna numirea noilor miniștri, iar Guvernul urmează să-și asumea răspunderea în Parlament pe programul de guvernare. Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Ponta 3 se va desfășura azi, de la ora 18. (Mediafax)
Știrea inițială: Guvernul Ponta 3 a primit votul Parlamentului. Noul președinte al Senatului ar putea fi Tăriceanu
Guvernul Ponta III a primit, marți, votul Parlamentului, fiind întrunite 346 opțiuni favorabile, în timp ce 192 senatori și deputați s-au exprimat “împotrivă”. Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi. Parlamentarii PNL și PDL au votat împotrivă. Parlamentarilor PSD, UNPR și PC s-au raliat cei ai UDMR, partid cooptat la guvernare în locul PNL, dar și independenți, reprezentanții minorităților altele decât cea maghiară și deputați și senatori PPDD.
La propunerea liderului deputaților PSD, Marian Neacșu, a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul și-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în ședința comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate și asumate de formațiunile politice care compun și susțin actualul Guvern, informează Mediafax.
Victor Ponta a afirmat că noul Cabinet își propune în continuare să nu schimbe cota de impozitare de 16% și să discute cu Fondul Monetar Internațional, în aprilie, despre neimpozitarea profitului reinvestit și reducerea contribuțiilor de asigurări sociale.
Provocat de Victor Ponta, care i-a reproșat că nu și-a respectat angajamentul de a demisiona, în cazul în care Traian Băsescu nu va fi demis, Crin Antonescu a demisionat din funcția de președinte al Senatului, cerându-i lui Victor Ponta să demisioneze din funcția de premier. Ponta a refuzat. Apoi, a comentat gestul lui Antonescu drept „sinucidere politică”. Pentru succesiunea la funcția de președinte al Senatului (al doilea om în stat, după președinte) sunt vehiculate numele lui Călin Popescu Tăriceanu și Ioan Chelaru (PSD). O altă variantă ar fi respectarea protocolului USL și numirea unui senator al Partidului Conservator.