EXCLUSIV: Preotul care s-a licențiat în farmaceutică descifrând Mirul
Autor: Robert Veress
În comuna maramureșeană Copalnic-Mănăștur, dacă te duci la farmacie în timpul zilelor lucrătoare, vei fi servit de înaltul farmacist Florian Oros. Dacă, în zilele de sărbătoare religioasă, te duci la biserica ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, vei putea asculta slujba oficiată de înaltul preot Florian Oros. Nu e vorba de o coincidență de nume, ci de aceeași persoană. Și când spun „înalt”, nu mă refer la o componentă reverențioasă a titulaturii funcției (ca în „Înalt Preasfinția Sa…”), ci la caracteristica fizică: tânărul bărbat are o statură impunătoare.
Florian Oros a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Iustinian” din București, în anul 2002. Iar între anii 2006 și 2011 a studiat farmacia, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Timișoara. S-a specializat în farmacognozie (Studiul medicamentelor naturale în cadrul chimiei farmaceutice), fitochimie (Studiul proceselor chimice care au loc în plante) și fitoterapie (tratarea bolilor cu plante medicinale). Lucrarea sa de licență s-a intitulat „Plante tămăduitoare. Rețeta Marelui Mir”. Realizată sub coordonarea conf. dr. Claudia-Crina Toma, lucrarea a fost notată cu 10.
„Este pentru prima dată când cineva analizează, riguros științific, taina Marelui Mir. Am analizat compoziția Mir-ului și proprietățile fiecărui compus în parte”, îmi spune preotul Florian Oros, la capătul unui scurt interviu pe care mi l-a acordat după liturghia din prima zi de Paști. Mă hotărâsem să-i solicit interviul neștiind nimic despre conținutul lucrării sale de licență. Aflasem doar, de la localnici, că „părintele lucră și la farmacie, ca să-și completeze veniturile” și eram curios să văd ce-mi va spune despre felul în care îmbină tratamentul cu medicamente, cu cel spiritual.
„Utilizarea Marelui Mir în cadrul Tainei Mirungerii, continuă Taina Botezului (prima mea lucrare de licență). Locul de aplicare( fruntea, ochii, nasul, gura, urechile, pieptul, spatele, încheietura mâinilor, talpa picioarelor) se identifică în mod uimitor cu centrele energetice din acupunctură și cu zonele reflexogene din presopunctură”, scria studentul la farmacie Florian Oros, în introducerea lucrării sale de licență. Lucrare pe care o dezvoltă, pregătindu-se să publice o carte, la sfatul coordonatorului său științific.
„Pregătirea Marelui Mir este un proces de durată. Întrebările despre această rânduială complicată nu sunt puține. Din acest motiv unii dintre teologi sunt inițiați în tainele farmacognoziei, chimiei și botanicii. Am ales să abordez acest subiect din punct de vedere al farmacognoziei, deoarece se ocupă cu studiul produselor brute de origine vegetală, iar la origini, cu cel al materiilor prime naturale cu întrebuințare medicală. Munca de documentare mi-a întărit convingerea că este posibilă și necesară o colaborare pluridisciplinară (farmaciști, teologi, botaniști etc.). Am moștenit o lipsă de colaborare și dialog între cele două domenii (teologie și medicină)-cu precădere perioada comunist-ateistă. De aceea am dorit să ofer clerului și oamenilor din lumea medicală, informații suplimentare care să postuleze un dialog mai atractiv și mai convingător. Și nu în ultimul rând am dorit să realizez o lucrare care să ducă la un sinergism constructiv între credință și știință, pentru a vindeca omul de boala sufletului și a trupului”, își explica studentul Oros demersul.
Florian Oros abordează istoricul Mir-ului și semnificația acestuia pentru Biserica Ortodoxă și pentru Biserica Catolică, apoi analizează compoziția chimică a Marelui Mir, prepararea și sfințirea acestuia. În ultimele două treimi ale lucrării, se oprește cu minuțiozitate asupra fiecărui ingredient al Mir-ului – 39 în total.
Interviul cu preotul Florian Oros, în care acesta vorbește despre tradițiile de Paști la Copalnic-Mănăștur, despre modul în care îmbină tratamentul spiritual al enoriașilor, cu cel medicamentos, despre critica pe care Papa Francisc a adus-o tradiției sacrificării mieilor de Paști.
Liturghia de Paști la Copalnic-Mănăștur