Focar de Antrax în Ungaria, la o oră de condus de la granița cu România

antrax ungariaCinci persoane sunt spitalizate în Ungaria, având simptome de Antrax, după ce au participat la tăierea ilegală a două vaci bolnave, la care s-a confirmat existența bacilului „dalacului” (cum este denumită boala letală, în termeni populari). Bacillus anthracis a fost găsit în carnea înghețată provenită de la cele două bovine, informează autoritățile ungare, citate de BBC și NBC.

Focarul de infecție este localizat în localitatea Tiszafüred, situată la aproximativ 100 de kilometri de granița cu România (vezi harta).

Despre Antrax (sursa: Wikipedia):

Antraxul, numit și „cărbune” sau „dalac” este o boală infecțioasă produsă de Bacillus anthracis. Boala este o zoonoză, adică o boală comună omului și animalelor, fiind întâlnită mai frecvent la bovine, caprine, ovine. Bacilul Antraxului este răspândit pe tot globul, boala având o incidență mai mare în locurile umede, mlaștini, zone inundabile, unde pot fi transportații sporii bacteriei (forma de rezistență) care provin din cadavrele animalelor îmbolnăvite de antrax. Bacilul antraxului poate să persiste în pământ zeci de ani, aceste locuri fiind denumite pășuni blestemate cu îmbolnăviri mai numeroase în primăvară și în anii cu precipitații abundente.

Antraxul are mai multe forme de manifestare, fapt care poate întârzia diagnosticul corect.

Forma cutanată (vezicule, ulcer și necroza pielii) este considerată o formă mai ușoară, locul de pătrundere al bacilului în organism fiind pielea care a ajuns în contact cu agentul patogen, această formă netratată (cu penicilină) cauzează o mortalitate între 5 și 20 %. prin septicemie.

În cazul formei pulmonare (boala scărmănătorilor de lână) calea de pătrundere a sporilor bacilului în organism este plămânul, iar boala se manifestă prin tuse, febră mare, frisoane, insuficiență respiratorie, lichidul de secreție răspândit prin tuse fiind foarte infecțios. Este o formă gravă a bolii cu o mortalitate ridicată prin septicemie, între 3 și 6 zile după infectare.

Forma digestivă – agentul patogen pătrunde pe cale orală prin consum de carne infectată, cu apariția diareei hemoragice, germenii intrați în sânge pot produce septicemie, cu insuficiențe grave cardiace, renale, (edeme, hemoragii și necroze în organe), cu o mortalitate de 50 %.

Tratamentul aplicat este cel cu antibiotice cu spectru larg.

Agentul patogen al bolii a fost descoperit în anul 1849 de medicul german Aloys Pollender, fiind un bacil aerob, sporulat, sub formă de bastonașe, Gram pozitiv, în forma vegetativă fiind capsulat (capsulă care-l protejează în sânge de fagocitare – „înghițire” de către leucocite). Ulterior (1877) bacilul antraxului este descris de eminentul Robert Koch.

Antraxul a fost folosit ca armă biologică în războaie și acte de terorism.

 

Loading

Comments

comments