DNA ocrotește firmele de apartament care au încasat milioane de la CNAS și lovește în interesele… bolnavilor de cancer
„Pe surse”, DNA a livrat presei rechizitoriul din dosarul fraudei cu decontările fictive la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).
Este incriminată o fundație care de 25 de ani îngrijește bolnavi incurabili (Hospice „Casa Speranței” Brașov), având recunoaștere internațională, dar sunt ocolite două sereleuri de apartament, care conduc topul încasărilor de la CNAS, cu opt milioane de lei în 18 luni – respectiv, anul 2016 și prima jumătate a anului în curs. Una dintre aceste două sereleuri este Alicia Medical Expert, presa relatând că patroana firmei este denunțătorul din dosar.
Conform statisticii oficiale (o poți vedea AICI), prezentate pe site-ul CNAS, Hospice Brașov a încasat, în aceeași perioadă, mai puțin de 60.000 de lei (suma exactă: 59.825 lei), fiind, mereu, în treimea inferioară a firmelor care au încasat bani de la CNAS pentru servicii de îngrijiri la domiciliu. Cunosc îndeaproape activitatea Hospice și știu că serviciile pentru care s-au încasat bani chiar au fost prestate, în beneficiul unor bolnavi de cancer sau al unor copii cu diferite maladii grave, incurabile.
Numărul firmelor cărora li s-au decontat, lunar, diverse sume pentru aceste servicii, a variat între 51 și 68. Suma totală decontată în cele 18 luni depășește de puțin 40 de milioane.
Iunie 2017 a fost suma în care s-a decontat suma cea mai mică – 1.058.735 lei. Tot atunci, pentru prima dată în 18 luni, sereleul de apartament Alicia Medical Expert a căzut pe poziția a patra a încasărilor, cu 71.375 lei. În cele 17 luni anterioare Alicia Medical Expert s-a aflat fie pe prima poziție (de 15 ori), fie pe poziția a doua. Iar sumele încasate lunar au variat între peste 118.710 lei și 454.015 lei. Presa a scris că patroana firmei Alicia Medical Expert, Alina Andreea Ion, ar fi denunțătorul din dosarul decontărilor ilegale, iar informația pare susținută de cifrele de mai sus. Se prea poate ca d-na Ion să se fi necăjit că i s-a tăiat așa de gros și dintr-o dată din cașcaval.
După (de)căderea „Aliciei”, prima poziție în topul decontărilor a fost preluată de un alt SRL de apartament – Home Medical Assistance. Această firmă a fost, de altfel, ocupanta locului doi, în topul încasărilor, în perioada august 2016 – aprilie 2017. Anterior, fusese în top 4, cu excepția lunii iulie 2016, când a reușit pentru prima dată să ocupe poziția de lider.
Home Medical Assistance nu are site web, doar o pagină de Facebook apreciată de 118 persoane (pentru comparație: pagina de Facebook a Hospice are 26.449 de aprecieri; Hospice are și propriul site, foarte accesat, în care sunt prezentate, detaliat, transparent, veniturile și cheltuielile).
Pe pagina de Facebook a Home Medical Assistance sunt câteva anunțuri de angajare și o poză cu un Matiz, inscripționat cu logo-ul firmei și numele de mobil pentru contact. Cea mai recentă postare este a unui articol în care se vorbește despre firma rivală Alicia Medical Expert, respectiv despre calitatea de denunțător a Alinei Andreea Ion. Postarea este însoțită de comentariul: „Adevarul iese întotdeauna la iveală!!! SHARE!!!”. Și are 2 (două) distribuiri.
Am preluat datele de contact dintr-unul din anunțurile de angajare. Am sunat, iar persoana respectivă m-a invitat să-i trimit un mail cu datele de contact. Am scris un email, arătând că sunt interesat să aflu ce personal de specialitate are firma Home Medical Assistance și ce fel de servicii la domiciliu (tipurile și numărul serviciilor) a prestat acest personal în cursul lunii iunie 2017.
Am primit următorul mesaj de răspuns: „O sa transmit solicitarea doamnei administrator si daca e interesata sa dea declaratii va va contacta”.
Nu am fost contactat.
Revin la Hospice.
Într-un articol publicat de România liberă se afirmă că Hospice este în mafia de la CASMB. Ca probă, se prezintă stenograme din rechizitoriu, pe care se vede că procurorul de caz le consideră incriminatorii. Citez: „Decontare fără recomandarea medicului. Dintr-o altă stenogramă reiese că Jeana Sardare (angajată CNAS – n.r.) găsise o soluție să fie înregistrată o cerere de îngrijiri medicale la domiciliu fără recomandare medicală, pentru un pacient de la Fundația Hospice. Interlocutoarea (angajata Hospice – n.r.): «Sărut mâna! Îmi cer scuze! Vă mai deranjez cu o întrebare: pacientu’ are mâine programare la oncolog, mâine după-amiază. Joi se mai pot depune dosare sau…?». Jeana Sardare: «Păi, o să se termine banii mâine… îl depui fără recomandare. Și mi-o aduci repede…. Cu toate celelalte și vedem. Îmi dai număru’ de dosar și-l sustrag de acolo și stau cu curu’ pe el. Vii tu sau cineva, nu…. Vorbim ori mâine după-masă, ori poimâine dimineață la prima oră!». Am încheiat citatul.
Ancheta DNA este despre decontări fictive. Dar aici nu este nimic fictiv. E un serviciu pentru un bolnav de cancer, iar „activitatea infracțională” constă în faptul că angajata CNAS este de acord să i se aducă recomandarea medicului după depunerea dosarului. Nu s-a pus problema să se deconteze fără recomandare!
Din punctul meu de vedere, angajata de la stat chiar este de lăudat că încalcă puțin regulile CA SĂ AJUTE PACIENTUL. Fără această abatere de la litera procedurilor, pacientul n-ar fi beneficiat de servicii medicale. Sau ar fi beneficiat, dar strict pe spezele Hospice.
Dincolo de asta, este ilogic să crezi că o organizație ce încasează anual, din sponsorizări și donații, milioane de lei, riscă să se compromită pentru câteva sute sau mii de lei lunar. Și chiar dacă ar fi persoane atât de nesăbuite în structura organizației, să riște acest lucru, ce șpagă „mafiotă” să dai corupților din CNAS, ca să obții câteva sute de lei?!
Nu știu care sunt interesele și ale cui, pentru a fi târâtă în cloaca infectă a decontărilor ilicite o organizație cu adevărat caritabilă, fiind ignorate firmele asupra cărora planează suspiciuni întemeiate.
Consider că procurorul de caz este rău intenționat, dacă, fără măcar a aștepta să vadă ce au de spus reprezentanții Hospice (fostul șef al organizației a fost citat, în calitate de învinuit, dar încă nu s-au făcut audieri) a livrat rechizitoriul presei, arogându-și rolul de instanță de judecată și pronunțând deja condamnarea.
Am afirmat, mai sus, că sunt familiarizat cu activitatea Hospice. Am lucrat câteva zile ca voluntar la filiala din Brașov a Hospice. Oamenii de acolo, doctorii, asistentele, infirmierii, chiar se ocupă cu alinarea suferinței muribunzilor, chiar îi spală din cap în picioare, îi șterg la cur de rahat, le vorbesc ca niște îngeri, joacă jocuri de societate, îi ajută să se simtă utili realizând diverse obiecte, îi ajută să aibă un rest de viață onorabil. Și fac toate astea în spitalele lor sau mergând acasă la pacienții nedeplasabili, mereu cu zâmbetul pe buze, pe bani puțini. Din Omenie.
Și asta le e răsplata?!
Citește pe același subiect:
Grup infracțional organizat la Casa de Sănătate, cu președintele CNAS în frunte!
Ipoteză tulburătoare: șefii CNAS au blocat intenționat funcționarea cardului de sănătate, pentru a putea fura în voie!