Curtea de Supraveghere a Informațiilor Externe a prelungit cu trei luni autorizația pentru programul PRISM

Foto - nsa.gov

Foto – nsa.gov

Curtea de Supraveghere a Informațiilor Externe (Foreign Intelligence Surveillance Court – FISA) a prelungit pentru trei luni autorizația Agenției Naționale de Securitate (NSA) de a colecta datele telefonice a milioane de americani (PRISM), a anunțat Direcția națională de informații, într-o decizie dată publicității în premieră, informează sâmbătă AFP.

Existența respectivului program a fost dezvăluită la începutul lui iunie de fostul consultant al CIA, Edward Snowden, care, într-un interviu pentru ziarul The Guardian, a vorbit despre decizia acestei instanțe secrete – Curtea de supraveghere a informației externe (FISA), care obliga operatorul american Verizon să furnizeze zilnic NSA, timp de trei luni, toate datele telefonice (numărul apelat, durata apelului) ale abonaților.

Înființată în 1978, după scandalul Watergate, FISA este formată din 11 judecători numiți timp de 7 ani de președintele Curții Supreme. Programul de culegere a datelor telefonice a fost creat în baza legii Patriot Act în 2001, în cadrul luptei împotriva terorismului, și a fost reînnoit cu majorități ample de Congres în 2006 și în 2011.

În 2012, din milioane de date colectate, nu au fost făcute cercetări decât asupra a ‘300 de identități unice’, în cazuri de suspiciuni de activitate teroristă, potrivit unui înalt oficial al NSA, John Inglis.

Citește și:

Cum a fost legalizat, în secret, programul PRISM în Statele Unite

Loading

Comments

comments