Aleșii au decis că nu sunt funcționari publici și nu mai pot fi cercetați pentru abuz în serviciu și primirea de foloase necuvenite

Foto: ziuanews.ro

Foto: ziuanews.ro

UPDATE

DNA: „Președintele României, deputații și senatorii (…) nu vor mai putea fi cercetate și sancționate pentru infracțiuni comise în exercitarea atribuțiilor care derivă din această calitate”

 

„Direcția Națională Anticorupție consideră că, prin această modificare, categoriile menționate – Președintele României, deputații și senatorii, precum și persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale și care nu sunt finanțați de la bugetul de stat – nu vor mai putea fi cercetate și sancționate pentru infracțiuni comise în exercitarea atribuțiilor care derivă din această calitate.
De exemplu Președintele României, senatorii și deputații, avocații, notarii, executorii judecătorești, nu vor mai putea fi cercetați și sancționați pentru infracțiuni de corupție și infracțiuni asimilate celor de corupție cum ar fi luarea de mită și abuzul în serviciu.
De asemenea, inculpații trimiși în judecată, în calitățile sus menționate, ar putea să fie achitați, iar cei aflați în executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi puși în libertate.
Menționăm că, pe rolul instanțelor de judecată se află în curs de judecare sau în executarea pedepselor un număr de 28 de parlamentari, în cauze instrumentate de DNA.

Prin această modificare, legislația română va intra în contradicție flagrantă cu dispozițiile convențiilor internaționale anticorupție pe care România le-a ratificat în anul 2002, respectiv 2004: Convenția penală împotriva corupției a Consiliului Europei și Convenția ONU asupra corupției. Ambele Convenții cer statelor părți ca în incriminarea corupției să dea o definiție cât mai cuprinzătoare categoriilor funcționarilor. Concret, corupția membrilor forurilor legiuitoare este în mod expres reglementată în aceste două Convenții.
Or, prin scoaterea acestor categorii din sfera de reglementare, România se va afla în situație de neconformitate și cu standardele de cooperare judiciară internațională, nemaifiind în măsură să execute cereri de asistență judiciară în materie penală cu referire la aceste categorii de persoane, atunci când se aplică regula dublei incriminări.
De asemenea, prin același act, Plenul Camerei Deputaților a modificat și regimul prescripției răspunderii penale, în sensul reducerii termenului de prescripție specială.

Cu referire la modificarea unui alt articol din Codul Penal, respectiv cel privind conflictul de interese, adoptat de Plenul Camerei Deputaților tot în cursul zilei de 10 decembrie 2013, Direcția Națională Anticorupție consideră că noua prevedere restrânge în mod nejustificat aplicabilitatea conflictului de interese la anumite categorii de persoane care îndeplinesc un serviciu public. Astfel, de exemplu, primarii ies de sub incidența acestui articol și, prin urmare, vor putea să acorde contracte finanțate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude.
În prezent, pe rolul instanțelor de judecată, pentru diferite infracțiuni, în cauze care au fost instrumentate de DNA, se află peste 100 de primari și viceprimari”. (Sursa: comunicat de presă)

 

Băsescu anunță că nu promulgă legea și o va ataca la Curtea Constituțională

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că va retrimite Parlamentului legea prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici, el menționând că “nu putem confunda Președinția și Parlamentul cu un butic din Gara de Nord”, informează Mediafax.

“Eu voi respinge aceste modificări la Codul penal, sunt convins că o studiere atentă va arăta și alte subtilități ale modificărilor făcute astăzi”, a menționat Băsescu.

Șeful statului a arătat că modificările la Codul penal adoptate de Camera Deputaților sunt “dramatice” și “dărâmă zece ani de muncă și activitate a instituțiilor anticorupție”.

Președintele a spus că tratează ca pe “o chestiune ironică punerea sub aceeași categorie a președintelui, care a fost scos din categoria funcționarilor publici, ca alte categorii, precum parlamentarii sau primarii”.

Traian Băsescu a spus că președintele este un înalt funcționar ales, care este la dispoziția serviciului public, la fel cum un parlamentar este parte fundamentală a statului, for al unei puteri în stat.

“Puterea legislativă nu este un butic, este o instituție fundamentală a statului român. Nu putem confunda Parlamentul, Președinția cu un butic din Gara de Nord și să spunem că nu sunt funcționari, dar beneficiază de mașină, că sunt înalți demnitari, de șofer, de facilități de cazare, de pașaport diplomatic, dar domnii parlamentari vor să fie considerați buticari”, a comentat Traian Băsescu modificările adoptate de Camera Deputaților la Codul Penal.

Șeful statului a ținut să menționeze că, scoțând președintele și senatorii, deputații și pe cei fără contracte de muncă, primarii, consilieri, din categoria funcționarilor publici, practic nu mai pot fi loviți nici de situația de incompatibilitate, nici anchetați de DNA.

“Eu nu am nicio altă soluție decât să resping această lege, să o atac la Curtea Constituțională, iar dacă nu, să găsesc o formulă prin care să se refacă prevederile Codului Penal așa cum e scris el astăzi. Nu poți să spui că ești primar, parlamentar și nu ești în serviciul public. Te supui rigorilor legii și la incompatibilității și la mită pentru că și asta este una din mize, nu numai incompatibilitățile sunt miza ci și abuzul în serviciu contra intereselor”, a comentat șeful statului.

El a precizat că prin modificările aduse Codului penal se reduce la jumătate perioada de prescripție a unei fapte, ceea ce ajută pe mulți care au procese în derulare, demnitari ai statului.

 

Explicațiile celor care au votat modificarea legislativă

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, prin modificările legislative adoptate marți, care nu vizează funcționarea ANI, parlamentarii sunt exceptați de la infracțiuni care i-ar viza pe aleșii locali sau pe funcționarii publici.

Ciucă a fost întrebat de la ce categorii de infracțiuni va fi exceptat parlamentarul, din perspectiva excepției introduse în Codul Penal.

“În Codul nou, care intră în vigoare peste două luni, nu mai e abuzul în serviciu contra intereselor publice, (primirea – n.r.) de foloase necuvenite e dezincriminată, pentru că nu exista nicăieri în UE (…) La o primă citire se poate interpreta, așa cum s-a interpretat de-a lungul timpului în alte cazuri, dificil, diferit și prin asimilare”, a susținut președintele Comisiei Juridice.

 

Președintele APADOR-CH: „DNA nu ar trebui să existe”

Directorul Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Maria Andreescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în opinia sa prin aceasta modificare adusă Codului Penal nu se limitează tragerea la răspundere penală a acestora.

Senatorii și deputații care vor comite fapte penale vor putea fi cercetați, însă “poate nu de DNA”, consideră Andreescu, care precizează că e bine ca lucrurile să stea așa: “DNA se consideră că este o instituție necesară în lupta împotriva corupției, pentru că acest fenomen este foarte accentuat în România, dar ea nu ar trebui să existe, pentru că, spre exemplu, în statele dezvoltate, faptele de corupție sunt cercetate la o unitate de parchet normală”, a arătat Andreescu.

 

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici prevăzută în Codul Penal, informează Mediafax.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei și a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat și fără dezbatere în plen.

Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeași ședință controversată în care a fost adoptat și proiectul Legii amnistierii, care, până la urmă, a fost scos de pe ordinea de zi de azi.

Raportul propus de Comisia juridică a fost adoptat cu 240 voturi “pentru”, 57 de voturi “împotrivă” și 4 abțineri.

 

Președintele Senatului, Crin Antonescu a sărit în apărarea colegilor săi: “Parlamentarii pot fi anchetați, parlamentarii însă nu sunt funcționari publici, cred că ăsta este un lucru evident pentru toată lumea și faptul că până acum ei erau asimilați funcționarilor publici era un lucru nefiresc, care nu se regăsește nicăieri în lumea democratică și care, din fericire, prin această modificare a fost schimbat. Deci, este foarte corectă. Nu înseamnă cu nimic că parlamentarii – așa cum iar ați început dumneavoastră, unii, să titrați – au vreo superimunitate. Regimul parlamentarilor este exact același în fața legii, în fața Statutului Senatului și Camerei, dar ei nu sunt funcționari publici”.

El a precizat că cercetările în ceea ce privește conflictul de interese vor putea fi derulate în continuare.

În ceea ce privește abuzul în serviciu, liderul PNL a justificat eliminarea acestei infracțiuni în cazul parlamentarilor.

“Abuzul în serviciu nu, pentru că nu putem să imaginăm ce abuz în serviciu poate să facă un parlamentar. Aaaa, se poate întâmpla – Doamne, ferește! – ca un parlamentar să poată fi acuzat de fapte de corupție, luare și dare de mită, trafic de influență, de acord. Se poate, nu e de dorit, dar se poate întâmpla. Se pot întâmpla o serie de alte fapte, dar abuz în serviciu? Cum poate face un parlamentar abuz în serviciu?”, a afirmat Antonescu.

El a precizat că știa de această modificare a legii și că PNL a fost de acord cu aceste prevederi.

 

Loading

Comments

comments